SLS: Penal i autogol - Zvezdina pobjeda! Bačka i Borac bježe s dna!

Omladinac Partizana doneo Zvezdi tri boda! Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su ekipu Radnika u Surdulici u poslednjem meču jesenjeg dela šampionata – 2:1 (1:1). Fudbaleri Radničkog i Metalca igrali su 1:1, dok je Borac na gostovanju trijumfovao protiv Novog Pazara sa 2:0 u utakmicama 21. kola Superlige.

Fudbal 14.12.2016 | 18:30
SLS: Penal i autogol - Zvezdina pobjeda! Bačka i Borac bježe s dna!
Zvezda je ponovo profitirala pod skutima sreće. Kao u Gornjem Milanovcu. Tada je junak bio mladi Luka Adžić, a sada igrači srpskog šampiona mogu da zahvale rezervisti domaćinaZlatanoviću, koji je u 86. minutu zakucao loptu u sopstvenu mrežu i režirao ishod meča!

Siže staje u nekoliko reči: penal, autogol – Zvezdina pobeda. Ostalo skoro da nije važno, iako će trijumf na jugu Srbije (2:1) imati lekovito dejstvo za fudbalere i upravu Crvene zvezde. Da je došao viđen remi, vrela zima u Ljutice Bogdana bi bila još vrelija. Srpski šampion je bio izranjavan kadrovskim problemima, ali je pored brojnih anomalija na teškom terenu imao jakog aduta u Geloru Kangi. Gabonac je bio arhitekta svega pozitivnog u igri Crvene zvezde.

Ponovo se Milorad Kosanović pokazao kao stručnjak koji zna da smućka odgovarajući koktel za Crvenu zvezdu. Istina, nije Radnik bio ubedljiv kao Borac pod Kosanovimvođstvom, ali je bio hrabar da bude konkurentan...  Ali nije bio miljenik sreće kao papirnati favorit.

Kao gomila Bambija na ledu! Tako su se osećali fudbaleri Radnika i Crvene zvezde na zaleđenom terenu u Surdulici. Dva gola, mnogo pogrešnih pasova i dezorijentisanih pojedinaca i jedna sporna sudijska odluka. To je bio sadržaj prvih 45 minuta.

Dobijao je šansu tokom prolećne sezone mladi štoper Miloš Stojanović, bio na pozajmici u Bežaniji, ali izgleda da još nije prošao proces sazrevanja. Igrao se deseti minuta kada je snažni napadač Radnika Nikolić sklonio loptu ispred Stojanovića, dobio prostor i rutinski savladao Nemanju Supića. Šokantan početak pokidao je na froncle ionako pokidanu igru Crvene zvezde u poslednjih mesec dana... Dakle, Stojanović na mestu štopera, Le Talekponovo u sredini, sistem s jednim napadačem. U najkraćem – obični bućkuriš... Da nije bilo Gelora Kange, teško da bi aktuelni šampion primirisao golu Čančarevića. Gabonac se o svemu pitao u redovima Crvene zvezde, uspeo je da razigra i desnog beka Petkovića, koji je inicirao detalj koji je preokrenuo tok utakmice.

Upravo je Petković centrirao, Plavšić je sklonio loptu ispred Milovanovića, a onda na blagi kontakt pao u Inzagijevom stilu... Dovoljno da Danilo Grujić pokaže na kreč, podigne prašinu, polarizuje mišljenja i ražesti Milorada Kosanovića... Kada se činilo da će kao u prošlogodišnjem u kup okršaju, kada je predvodio čačanski Borac, iskusni stručnjak postaviti taktiku koja će biti nerešiva jednačina za Crvenu zvezdu, situacija je počela da ide na vodenicu gostiju. Penal, koji će biti tema rasprava, realizovao je Anđelković(pomoću stative), a Kosanoviću je sudijska četvorka pokazala put u svlačionicu. Zvezda je u finišu prvog poluvremena imala incijativu, nekoliko udarca s distance, ali tek je početkom drugog predstava u Surdulici mogla da dobije prelaznu ocenu. Na sve se nadovezala još jedna sumnjiva situacija, kada su posle kontakta Nikolića i Petkovića,Surduličani tražili penal. Možda i sa razlogom.

Na drugoj strani videli smo igru koja se vrtela oko Gelora Kange. Gabonac je grizao prevelike zalogaje, često grešio, ali je smrtonosnom loptu pronašo Plavšića, koji iz dva pokušaja nije pogodio mrežu (stativa). Zatim je zicer promašio i Kanga...

Zvezdini napadi su utihnuli, a onda se desio opisani 86. minut. Mogao je i Radnik do gola.

Radnički pred svojim navijačima u Nišu nije uspeo da okonča seriju utakmica bez pobede, pošto su zabeležili treći remi na poslednjih sedam utakmica na kojima nisu osvojili tri boda.

Nišlije su na stadionu Čair povele u 12. minutu golom Nikole Mitrovića, ali je Metalac u finišu susreta, odnosno u 81. minutu, stigao do izjednačenja pogotkom Ivice Jovanovića.

Radnički jesenji deo šampionata završava s 30 bodova, a trenutno, makar do večernjih časova i utakmice između Javora i Napretka, zauzima sedmo mesto na tabeli, dok je Metalac 11. sa 22.

Borac je na gostovanju protiv Novog Pazara došao do treće prvenstvene pobede, a druge uzastopne. Dvostruki strelac za trijumf Čačana bio je Stefan Mihajlović u 47. i 73. minutu.

Borac je pobedom napravio veliki iskorak u borbi za opstanak u Superligi, pošto sada ima 15 bodova, tri više od poslednjeplasiranog Novog Pazara.

Voždovac je na svom terenu na Dušanovcu pobedio Mladost iz Lučana sa 2:1 i tako došao do trećeg trijumfa na poslednje četiri utakmice.

Golove za Voždovac postigao je Jovan Stojanović u 20. i 74. minutu iz jedanaesterca, dok je strelac jedinog pogotka za goste bio Vladimir Radivojević u 31.

Voždovac je pobedom ostao u borbi za plej-of, pošto sada na devetom mestu ima 27 bodova, dva manje od Javora, a tri više od Rada, koji je poražen od Bačke sa 2:0. Mladost je peta sa 34 boda.

Bačka je u ranoj fazi utakmice stigla do dva gola protiv Rada, a strelci su bili Strahinja Macanović u drugom i Filip Bajić u osmom minutu.

Bačka je 14. sa 18 bodova, dok je Rad 10. sa 24.

Javor sedam od osam, Bjedov uz Lea na čelu liste strelaca, zimska pauza spasonosni gong za Napredak! U Ivanjici 1:0.

Postaje već pravilo. Čim se srpski klubovi primaknu mestima koja vode u Evropu noge počinju da se tresu od straha. Napredak nije izuzetak, pa je ona serije od šest prerasla u niz od šest kola u kojima je tim iz Kruševca osvojio samo četiri boda. Javor je u 21. kolu Superlige slavio sa 1:0 pa na zimsku pauzu ide koliko srećan zbog sjajnih rezultata u poslednje vreme, toliko i razočaran zbog toga što će ga kalendar iseći u punom naponu.

Kad je Napredak u pitanju zimska pauza doći će mu kao spasonosno zvono, jer se čini da bi, da se prvenstvo nastavlja, i mesto u plej ofu bilo stavljeno pod znak pitanja. Nešto se opasno pokvarilo u Kruševcu.

Što se tiče Javora - sedam pobeda u poslednjih osam kola i skok na šesto mesto na tabeli, samo tri boda iza četvrtoplasiranog Napretka. Prosto neverovatan podatak s obzirom na to da je u uvodnih 13 kola ostvario samo jednu pobedu.

Posle toga - eksplozija u Moravičkom okrugu. Darko Bjedov je sa dva gola tada povukao Ivanjičane do pobede nad Voždovcem od 2:1, potom je bio strelac i u 2:0 protiv Radničkog, a danas je u 50. minutu fudbalski “likvidirao“ i Napredak. Bio mu je to deseti gol u sezoni što ga stavlja rame uz rame sa Partizanovim Leonardom na čelu liste najboljih strelaca Superlige.

Rezultati 21. kola:

Bačka - Rad 2:0 (2:0)
/Macanović 2', Bajić 8'/

Voždovac - Mladost 2:1 (1:1)
/Stojanović 20', Stojanović 74' p - Radivojević 31'/

Novi Pazar - Borac 0:2 (0:0)
/Mihajlović 47', 73'

Radnički - Metalac 1:1 (1:0)
/Mitrović 12' - Jovanović 81'/

Javor - Napredak 1:0
Radnik - Crvena zvezda 1:2
Vojvodina - Čukarički (18.00)

U četvrtak:

Partizan - Spartak (16.00, Arena sport 1)

Tabela: Zvezda 54, Partizan (-1) 45, Vojvodina (-1) 42, Napredak (-1) 35, Mladost 34, Javor 32 Spartak (-1) 30, Radnički 30, Voždovac 27, Rad 24, Metalac 22, Čukarički (-1) 20, Radnik (-1) 20, Bačka 18, Borac 15, Novi Pazar 12.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar