Zdravstvo Srpske je tromo i previše troši

Zdravstvo u RS troši više novca nego što može da obezbijedi, a rješavanje tog problema zahtijeva intervencije na više nivoa uključujući zdravstveno osiguranje, revidiranje i konsolidaciju zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova te unapređenje kapaciteta i odgovornosti za upravljanje.

Republika Srpska 14.12.2016 | 12:47
Zdravstvo Srpske je tromo i previše troši
Tu dijagnozu uspostavila je Svjetska banka koja sa Vladom i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS radi na reformi zdravstvenog sektora.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova istakla je za "Glas Srpske" da su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS već identifikovali nekoliko oblasti za unapređenje zdravstvenog sistema.

"Zdravstvo trenutno troši više nego što može priuštiti, odnosno rashodi su veći od prihoda. Rješavanje ovih problema zahtijeva intervencije na više nivoa uključujući oblast zdravstvenog osiguranja, revidiranje i konsolidaciju zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova te unapređenje kapaciteta, odgovornosti i autonomije upravljanja zdravstvom" kazala je Proskurjakova.

Naglasila je da je potrebna i veća efikasnost na svim nivoima zdravstvene zaštite, ali i bolja prevencija hroničnih bolesti i smanjenje rizičnog stila života.

"BiH ima jednu od najvećih stopa pušača u svijetu, što neizbježno vodi povećanju tereta bolesti kod mnogih hroničnih stanja" navela je Proskurjakova.

Jedna od osnovnih boljki zdravstva su i visoke cijene lijekova, a Proskurjakova ističe da su zbog toga potrebne efikasnije nabavke medikamenata.

"Nadamo se da će to biti ostvareno usvajanjem Pravilnika o cijenama lijekova u BiH" navela je Proskurjakova.

Svjetska banka zajedno sa Vladom RS i Ministarstvom zdravlja RS radi na definisanju srednjoročnih i dugoročnih mjera za podizanje efikasnosti zdravstvenog sektora i kvaliteta zdravstvenih usluga. Proskurjakova je podsjetila da je reforma zdravstvenog sistema među najvažnijim prioritetima ne samo vlasti RS, već i FBiH zbog visokih troškova.

"Program reformi zdravstvenog sektora obuhvata brojna složena i međusobno povezana pitanja za koja su potrebni dalji analitički rad i dijalog. Ta pitanja uključuju neizmirene obaveze i izradu strategije finansiranja zdravstvenog sektora, ali i sveukupnu organizaciju i efikasnost bolnica i mreže zdravstvenih ustanova" naglasila je Proskurjakova.

S ciljem rješavanja uočenih problema Svjetska banka priprema i projekat kojim planira finansijski da pomogne zdravstvo u Srpskoj i FBiH.

"Projekat će biti posebno fokusiran na podršku osnovnim reformama s ciljem unapređenja kvaliteta i efikasnosti zdravstva, ali i da pomognemo entitetima da urade svoje strategije i planove primjene reformi u zdravstvenom sektoru" naglasila je Proskurjakova.

Koliko bi željeni proces reformi zdravstvenog sistema u Srpskoj mogao da traje nisu mogli precizirati u Svjetskoj banci.

 "Reforma zdravstva je kontinuiran proces. Uvijek će biti novih izazova i pitanja koja treba rješavati, kao što su nove tehnologije i lijekovi, manjak kvalifikovanog medicinskog osoblja kao posljedica napuštanja zemlje, starenje stanovništva i drugo" istakla je Proskurjakova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić juče se nije javljao na telefon.

Trezorsko poslovanje

U sklopu reforme zdravstvenog sektora Srpske planirano je da domovi zdravlja na trezorsko poslovanje pređu od aprila, a bolnice do kraja naredne godine. U Vladi RS su uvjereni da bi ova mjera trebalo da poboljša finansijsku stabilnost u zdravstvu.

Neophodni koraci

- Promjene u oblasti zdravstvenog osiguranja

- Revidiranje i konsolidacija zaposlenih i mreže zdravstvenih ustanova

- Unapređenje kapaciteta, odgovornosti i autonomije upravljanja zdravstvom

- Efikasnija nabavka medikamenata

- Bolja prevencija hroničnih bolesti

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Koje promjene

14.12.2016 12:06

Nikada nisu bile agencije za obezbjeđenje na ulazu u fond zdravstva.Koga obezbjeđuje onaj Bond na ulazu kada fond zdravstva u Banja Luci ima svoje obezbjeđenje

ODGOVORITE
Name

HIRURG

14.12.2016 12:17

MMF TREBA SJESTI SA ŠKRBOM DA DOGOVORI NEŠTO PO MODELU POL A PIJE POLA ŠARCU-DODIKU DAJE

ODGOVORITE
Name

frojd

14.12.2016 12:28

Prema zadnjim podatcima zavoda u fondu FZO radi tacno 904 radnika ta brojka je 2001 bila 340 ukupan broj doktora na teritoriji grada Banja Luka je izmedju 450 i 500 mislim da je jasno zasto je fond u dubiozi P.S. treba reci i da je plata uposlenika sa visokom spremom u fondu veca za 15% od plate ljekara a uposlenika sa SSS veca za 20% od plate med. tehnicara . Rijesite se viska uhljeba u Fondu i prestanite sa laganjem javnosti

ODGOVORITE
Name

Odlično Sigmunde

14.12.2016 13:19

Daj nam još podataka kolike su ugovorene plate.Koliko se po satu plaća onaj Bond koji nema nikakve potrebe da bude na ulazu u fond zdravstva?

Name

bl

14.12.2016 12:31

Kakva prevencija hron bolesti kakvi bakaraci Hronicna bolest su nama stotine sluzbenika u fondu od kojih pola ima kupljene diplome a plate vece od nacelnika klinika

ODGOVORITE
Name

Hrvatskoj prijeti raspad zdravstvenog sistema

14.12.2016 13:00

"U posljednje tri i po godine Hrvatsku je napustilo čak 525 ljekara, više žena nego muškaraca, prosječne starosti 39 godina, a ako ubrzo ne budu preduzete konkretne mjere na planu zdravstva u narednih par godina zdravlje će postati privilegija rijetkih, upozoravaju iz Hrvatske lekarske komore."

ODGOVORITE
Name

Beba

14.12.2016 13:08

Smijenite Bogdanica i postavite nekog ko neće da uzima ako takvih ima.

ODGOVORITE
Name

киса

14.12.2016 13:53

Има Станић он је експерт за здравство банкарство водопривреду спорт

Name

Zdijac

14.12.2016 14:13

U bolnici Foca radi 440 radnika, a grad ima 12000 stanovnika.U bolnici Kadindol 700 zaposlenih grad 35000 stanovnika. To znaci da bi u Banja Luci koja ima blizu 200000 stanovnika trebalo raditi 6000 radnika. Vidite li vi koliko tu viska ima radnika?

ODGOVORITE
Name

Olja

14.12.2016 14:21

Bogdanica smeniti

ODGOVORITE
Name

Bebo

14.12.2016 14:29

Nije dovoljno samo smijeniti Bogdanica - treba ispitati sta je imao prije nego sto je dosao za ministra, a sta ce imati kada bude odlazio..... kao i sve ugovore koje je potpisivao (a, to su oni kroiminali zbog kojih je prethodni ministar pobjegao sa toga mjesta a nikom drugom nije palo na pamet da tu dodje). Dok se tako ne pocne raditi, nema ovde srece!!!

ODGOVORITE
Name

Deki

14.12.2016 14:32

Jos sada kad se pored Lanaca nakaci i Prointer sa sinom Igorom Dodikom onda ce biti jos teze i skuplje. Samo pogledajte javne nabavke ove i sledece godine i sve ce biti jasno. Pa dolazi i e-knjizica za koja cce nas kostti milione maraka tj 10 puta skuplje nego bilo gdje a pacienti nemaju lijekove, stentove, grijanje, deke, uslovne sobe i toalete. Samo pljacak i otimaj dok ima.

ODGOVORITE
Name

savo

14.12.2016 14:48

Kazu da ce e-knjizica da nas kosta 27 miliona KM, sprema se uveliko tenderski zahtjev.

Name

boba

14.12.2016 14:51

Dragi narode ne kradu oni previše već su sve pokrali najveća mafija farmaceuska zdravstvena i građevinska bujrum napaćeni narode sve se zna ali kad će kraj još se ne zna pozdrav

ODGOVORITE
Name

Ne bi me iznenadili

14.12.2016 15:10

Ne bi me iznenadili ni da zaposle Milana Tarota da ih savjetuje

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

14.12.2016 22:02

Preglomazan i preskup FZO je prvi problem, osim za Svjetsku banku.

ODGOVORITE