Đorđević: Vidim sebe u Ljulju! Njemu i Teodosiću je dovoljno samo da kažeš - igraj!

"U reprezentaciji imamo pravila, ali Miloš ima mogućnost da našu igru svojim talentom učini još boljom", kaže strateg Orlova.

Košarka 16.12.2016 | 14:45
Đorđević: Vidim sebe u Ljulju! Njemu i Teodosiću je dovoljno samo da kažeš - igraj!
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević dao je više nego zanimljiv intervju za španski AS, u kojem se dotakao brojnih tema vezanih za srpsku reprezentaciju, ali špansku košarku, pre svega Real Madrid, za koji je nastupao od 1999. do 2002. godine.

Trener minhenskog Bajerna izuzetno ceni kvalitete Serhija Ljulja, u kojem vidi liderske sposobnosti koje je on nekada kao igrač posedovao. Sjajni španski reprezentativac je prošle sezone potpisao šestogodišnji ugovor sa Kraljevskim klubom i pokazao koliki značaj taj dres ima za njega.

"On želi da bude šef, želi da preuzme odgovornost u svom klubu, želi da pobedi i bude protagonista svega toga. Vidim sebe u njemu, donosio sam u svoje vreme iste odluke kao on danas. Njegov pobednički mentalitet je primer za sve", rekao je Đorđević.

Isti je slučaj je i sa Milošem Teodosićem, najboljim sprkim košarkašem u ovom trenutku.

"Mi imamo prilično otvorenu komunikaciju sa obe strane, pronašli smo iskrenu konekciju i veoma sam srećan zbog toga. Postavio sam ga za kapitena nakon prve godine, on je naš najbolji igrač, najbolji u Evropi, godine provodim diveći se onome što radi. On me zapanjuje svaku utakmicu. U reprezentaciji imamo pravila, ali on ima mogućnost da našu igru svojim talentom učini još boljom. Igračima kao što su on i Ljulj ne možeš da nacrtašna tabli i kažeš im igramo "pik en rol". Ne, dođi i reci im: Igraj! Poseban karakter našem timu donosi Stefan Marković, to je uspeo da prenese na ceo tim, nepredvidivost je Miloševa stvar. Sada imamo i druge talente koji se razvijaju, kao što su Jokić, Bogdanović, koji je ove godine bio mnogo konkretniji, ali može još. Kao što je Bjelica, kojem dajem da ima loptu više u rukama, jer poseduje taj kvalitet. On je veoma netipična četvorka, poseduje kreaciju plejmejkera. Raduljica je značajno napredovao u poslednje vreme, veoma je važan za nas. Uživam sa njima, oni znaju da dolaze u reprezentaciju kod nekoga ko ih želi, bez obzira da li bio ljut ili besan".

Predanost koju je imao kao reprezentativac Đorđević je preneo i na selektorsku funkciju.

"Da, to je bio moj cilj, to je je bila moja opsesija i najveći cilj koji sam imao. Idemo na Evropsko prvenstvo sa ciljem da se naša himna poslednja čuje na turniru. To je moja misija".

Luka Dončić predstavlja pravo osveženje za evropsku košarku, a s obzirom da ima srpske korene mogao je da obuče i dres Orlova, međutim, nije bilo tako.

"Ne. Pokušao sam, ali ženska linija je preovladala. Njegova majka je Slovenka, a otac Srbin. Dečko je odrastao tamo i nije moglo ništa da se uradi. On poseduje neverovatnu ozbiljnost i zrelost, njegov način igre je veoma ozbiljan. Nema nikakve veze dal neko ima 17 ili 27 godine, kvalitet se vidi. Stvarno volim Real Madrid".

Iako mu sasvim sigurno nije lako palo, Đorđević je izuzetno staloženo prihvatio smenu u Panatinaikosu.

"Osvojili smo Kup Grčke i eliminisani u četvrtfinalu Evrolige od Baskonije, to možda nije bio nivo igre iz poslednjih 10 ili 15 godina. Nisam imao priliku da vodim tim u plej-ofu, mislim da bismo došli do još jednog trofeja. Imao sam dobru hemiju sa timom, uradili smo dobar posao i sa mladim igračima Papajanisom i Haralampopulosom. Papajanis je završio u NBA ligi", rekao je između ostalog Đorđević za poznati madridski list.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar