Na 'Farmlandu' nijedna od 600 junica

Govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole nema nijedno grlo koje bi, prema ugovoru koji je potpisala sa Robnim rezervama RS, mogla da vrati ovom javnom preduzeću, otkrila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Republika Srpska 14.12.2016 | 07:42
Na 'Farmlandu' nijedna od 600 junica
Revizori su u kontroli javnog preduzeća „Robne rezerve“, čije su poslovanje negativno ocijenili, otkrili niz propusta, a oni se u značajnoj mjeri odnose na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

„Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Prema nalazu selekcionog tima, koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika“, navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je i da ugovorom iz 2009. godine, koji je potpisala tadašnja Direkcija za robne rezerve, a čiji su nasljednik Robne rezerve, nije precizno definisano na koji način će se dijeliti podmladak steonih junica, odnosno nije donesen pravilnik kojim bi to pitanje bilo definisano, zbog čega Robne rezerve i nisu mogle raspolagati ovim grlima.

S obzirom na to da je polovinom prošle godine ugovor između ova dva preduzeća istekao, „Farmland“ je zatražio njegovo produženje na godinu dana uz obrazloženje da je potrebno riješiti sporna pitanja, između ostalih, i pitanje podjele podmlatka, na šta je Vlada RS dala saglasnost.

Robne rezerve su u martu ove godine od Ministarstva poljoprivrede zatražile pomoć prilikom utvrđivanja grla koje im „Farmland“ treba vratiti.

„Ministarstvo je Robnim rezervama početkom aprila dostavilo akt u kojem je navedeno da ovo preduzeće potražuje 581 grlo steonih junica, od čega 81 grlo steonih junica na ime nepreuzetog podmlatka, za vrijeme trajanja ugovorenog odnosa“, istaknuto je u izvještaju.



Takođe, Robne rezerve su uporedo angažovale i ovlaštenu firmu “Jugoinspekt cargo control” kako bi utvrdila tačan broj njihove biološke imovine kod “Farmlanda”. Ta firma je utvrdila čak i veću brojku od Ministarstva, i to 596 grla, od čega 96 grla steonih junica na ime nepreuzetog podmlatka.

Nakon toga je formiran i stručni tim koji je utvrdio da „Farmland“ tih junica i nema.

“Farmland” osigurao junice samo na godinu dana
Revizori su otkrili i da je „Farmland“ je u skladu sa odredbama ugovora osigurao steone junice samo u periodu od jula 2010 do jula 2011. godine.

„Robne rezerve su krajem septembra ove godine podnijele zahtjev UniCredit banci za naplatu mjenica preduzeća „Farmland“ u iznosu od 2,15 miliona KM koje su izdate kao instrumenti obezbjeđenja ugovora“, ističe se u izvještaju.

Revizori su istakli da Robne rezerve nisu definisale i uspostavile kontrolne postupke i procedure, kojima bi se u toku trajanja ugovora o poslovnoj saradnji omogućila kontrola nad osnovnim stadom, kao i raspolaganje sa podmlatkom, što je imalo za posljedicu nemogućnost utvrđivanja vlasništva, promjena na osnovnom stadu i stvarnog stanja biološke imovine preduzeća.

„S tim u vezi nisu dokumentovane kontrolne aktivnosti u cilju zaštite interesa i imovine preduzeća, koja je po osnovu ugovora data preduzeću „Farmland“ a, što je u suprotnosti sa Zakonom o robnim rezervama“, istaknuto je u izvještaju.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je, na osnovu zaključka Vlade RS, 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Tref

14.12.2016 07:30

Jos jedna pljačka za koju niko neće odgovarati.

ODGOVORITE
Name

Lijevcanin

14.12.2016 07:33

Tamo je sve pokradeno,trenutno ima 80ak krava koje se ne muzu,zato direktori a bivsi portiri farmlanda Topalovic,Djukic,Sandara imaju vile po banjaluci i luksuzna auta vrijedna desetine hiljada maraka,u toj firmi je najveci kriminal u RS a Sipa nista ne poduzima

ODGOVORITE
Name

menu

14.12.2016 07:46

Pojele se pod satorima u kampanji...

ODGOVORITE
Name

Eno ih, vidim ih ......

14.12.2016 07:59

Pasu u Bakincima , tako da ce subvencija za nevidljive krave od strane Metuzalema i 2017 godine svakako leci na racun Vasiljkovica i co. a parola je pola pije pola Rudonji daje, znate ko je Rudonja ?

ODGOVORITE
Name

Mamma mia

14.12.2016 07:59

Koja bahatost ljudi u vlasti. Ni svoj narod ne šljive nimalo.

ODGOVORITE
Name

Mile i SNSD

14.12.2016 08:14

Farmland, Incel, Čajavec, Fruktona, Bobar Banka, Banka Srpske,Krajina Osiguranje, Fond PIO u kolapsu, Fond Zdravstva u kolapsu, Dug rafinerije u Brodu prešao pola milijarde KM,aerodrom u BL prazan a dobiva milione maraka od vlade : sve su to uspjesi vladavine Milorada Dodika i SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.12.2016 10:30

A naš najveći uspjeh je što gledamo kako nas guraju u propast, i ispadamo papci u svom životu...popravke nema.

Name

seljak

14.12.2016 08:46

A premije nema od aprila.Bando crvena

ODGOVORITE
Name

Prtilo

14.12.2016 19:03

Farmland dobija premije unaprijed nekoliko mjeseci,samo vise nemaju za sta,jer ostalo 80 krava koje se zasusile

Name

Nema krava

14.12.2016 08:58

Ovo kao i aerodrom u Trebinju bez piste i aviona tako i farma krava bez krava, samo kod Mileta i 40 hajduka iz SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

14.12.2016 09:03

Hhahahah očerupao Baja sa svojim pajtašima sve, hahahah pišaj po sirotinji

ODGOVORITE
Name

Milan

14.12.2016 09:15

Šta treba u ovoj zemlji da se desi pa da se narod probudi?

ODGOVORITE
Name

p

14.12.2016 09:34

Pored pravog vlasnika Dodika , formalni Šef farme je odbornik snsd-a u Skupštini opštine Ribnik - mladjani dečko Topalović!

ODGOVORITE
Name

Plan b

14.12.2016 09:42

Sta rade pravosudni organi RS ?

ODGOVORITE
Name

@ Plan b

14.12.2016 10:57

Te institucije postoje samo na papiru,ne rade ništa

Name

Morine

14.12.2016 09:50

A šta je sa "Planinskim dobrom" iz Nevesinja i junicama (više hiljada) koje su dobivali bez pare i dinara od Vlade RS. Nema više ni "Planinskog dobra" ni junica. Sve je to čuveni biznismen Pikula Lale unovčio i obezbijedio sebi i svojoj porodici veliko bogatstvo i nekretnine.

ODGOVORITE
Name

mesar

14.12.2016 09:58

Poklo Baja da ima preko zime,od prasetine mu skace pritisak

ODGOVORITE
Name

semberac

14.12.2016 10:29

A sta je sa PD Semberijom. Sto smo mi radnici godinama sticali i cuvali sada direktor Stevan prodaje. Ode farma Obrijez, ode pogon Sjeme. Nista se novo nekupi od toga osim troskova odbornicke kanpanje i dzipa Stevanovoj supruzi za rodendan.Gdje ste braco iz SIPE sta cekate.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.12.2016 12:58

Topalovic,Djukic i Sandara su materijal za Sip-u,jer je farmland pod zastitom vlasti RS,od obicnih golja na grbaci farmlanda postali milioneri

ODGOVORITE
Name

SEMBERAC

17.12.2016 06:35

A gdje je sada policija da ispita kriminal u PD"Semberiji" da se vidi za sta je novac trosen. Direktor Stevan je poznat kao dobar uzimac novca. Dokazao se dok je bio u Inspektoratu uzimao i ucjenjivao sve poljoprivredne apoteke. Sad dosao u direktorsku fotelju da oguli i ono malo sto je ostalo od firme. Jadnicak ostala mu sica. Morao zenici za rodjendan da kupi malog dzipcica nije stigao skupiti za veceg. Mora da mu je plata ko u Rokfelera....E moje kolege radnici motka je iz raja izasla za ovakve kakav je Stevan i ostali njegovi prethodnici. Ovaj ce nam biti najgrdji firma u blokadi 15 dana a on se sepuri i nista ne preduzima samo se vozika i zavrsava svoje licne poslove. Da skupi sto se skupiti jos moze, treba dzipcic da se otplati. Sad ce biti love kad nam proda pogon SJEME, koliko je zapeo da ga proda mora da se utalio sa kupcem bar deset posto...a vi moje kolege sad gledajte odakle je vedro. Da dzipcica svojoj zenici nije kupio mozda od plate ili je neki dil u pitanju. Nego ahmo mi to proterati iz Firme pa dovesti nama nekog ko ce brinuti o nama.

ODGOVORITE