На 'Фармланду' ниједна од 600 јуница

Говедарска фарма „Фармланд“ из Нове Тополе нема ниједно грло које би, према уговору који је потписала са Робним резервама РС, могла да врати овом јавном предузећу, открила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Република Српска 14.12.2016 | 07:42
На 'Фармланду' ниједна од 600 јуница
Ревизори су у контроли јавног предузећа „Робне резерве“, чије су пословање негативно оцијенили, открили низ пропуста, а они се у значајној мјери односе на пословни однос са „Фармландом“.

„Предузеће „Фармланд“ није испоштовало уговорне одредбе и нема на располагању број и квалитет грла које би по уговору требало имати и испоручити Робним резервама по истеку уговора. Према налазу селекционог тима, који је формирало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, код „Фармланда“ се налази одређен број грла која се воде као власништво предузећа, али не испуњавају услове прописане уговором, који се тичу квалитета и карактеристика“, наведено је у извјештају.

Истакнуто је и да уговором из 2009. године, који је потписала тадашња Дирекција за робне резерве, а чији су насљедник Робне резерве, није прецизно дефинисано на који начин ће се дијелити подмладак стеоних јуница, односно није донесен правилник којим би то питање било дефинисано, због чега Робне резерве и нису могле располагати овим грлима.

С обзиром на то да је половином прошле године уговор између ова два предузећа истекао, „Фармланд“ је затражио његово продужење на годину дана уз образложење да је потребно ријешити спорна питања, између осталих, и питање подјеле подмлатка, на шта је Влада РС дала сагласност.

Робне резерве су у марту ове године од Министарства пољопривреде затражиле помоћ приликом утврђивања грла које им „Фармланд“ треба вратити.

„Министарство је Робним резервама почетком априла доставило акт у којем је наведено да ово предузеће потражује 581 грло стеоних јуница, од чега 81 грло стеоних јуница на име непреузетог подмлатка, за вријеме трајања уговореног односа“, истакнуто је у извјештају.



Такође, Робне резерве су упоредо ангажовале и овлаштену фирму “Југоинспект царго цонтрол” како би утврдила тачан број њихове биолошке имовине код “Фармланда”. Та фирма је утврдила чак и већу бројку од Министарства, и то 596 грла, од чега 96 грла стеоних јуница на име непреузетог подмлатка.

Након тога је формиран и стручни тим који је утврдио да „Фармланд“ тих јуница и нема.

“Фармланд” осигурао јунице само на годину дана
Ревизори су открили и да је „Фармланд“ је у складу са одредбама уговора осигурао стеоне јунице само у периоду од јула 2010 до јула 2011. године.

„Робне резерве су крајем септембра ове године поднијеле захтјев УниЦредит банци за наплату мјеница предузећа „Фармланд“ у износу од 2,15 милиона КМ које су издате као инструменти обезбјеђења уговора“, истиче се у извјештају.

Ревизори су истакли да Робне резерве нису дефинисале и успоставиле контролне поступке и процедуре, којима би се у току трајања уговора о пословној сарадњи омогућила контрола над основним стадом, као и располагање са подмлатком, што је имало за посљедицу немогућност утврђивања власништва, промјена на основном стаду и стварног стања биолошке имовине предузећа.

„С тим у вези нису документоване контролне активности у циљу заштите интереса и имовине предузећа, која је по основу уговора дата предузећу „Фармланд“ а, што је у супротности са Законом о робним резервама“, истакнуто је у извјештају.

Некадашња Дирекција за робне резерве РС је, на основу закључка Владе РС, 2009. године са „Фармландом“ закључила уговор о пословној сарадњи на основу којег је предвиђена набавка и чување 1.000 грла.

Дирекција набавила 500 стеоних јуница које је платила 2,1 милиона КМ, а „Фармланд“ се обавезао да ће сваке године Дирекцији испоручити подмладак и то 90 грла мушке и 90 грла женске телади (што је утврђено на основу уговором одређених 1000 грла), док се Дирекција обавезала да на име накнаде за чување и обнављање приплодне стоке, здравствене заштите, и других трошкова у вези са извршавањем уговора „Фармланду“ уступи сав приход и средства остварена по основу производње млијека, коже и стајњака.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Треф

14.12.2016 07:30

Јос једна пљачка за коју нико неће одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанин

14.12.2016 07:33

Тамо је све покрадено,тренутно има 80ак крава које се не музу,зато директори а бивси портири фармланда Топаловиц,Дјукиц,Сандара имају виле по бањалуци и луксузна аута вриједна десетине хиљада марака,у тој фирми је највеци криминал у РС а Сипа ниста не подузима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мену

14.12.2016 07:46

Појеле се под саторима у кампањи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ено их, видим их ......

14.12.2016 07:59

Пасу у Бакинцима , тако да це субвенција за невидљиве краве од стране Метузалема и 2017 године свакако леци на рацун Васиљковица и цо. а парола је пола пије пола Рудоњи даје, знате ко је Рудоња ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мамма миа

14.12.2016 07:59

Која бахатост људи у власти. Ни свој народ не шљиве нимало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и СНСД

14.12.2016 08:14

Фармланд, Инцел, Чајавец, Фруктона, Бобар Банка, Банка Српске,Крајина Осигурање, Фонд ПИО у колапсу, Фонд Здравства у колапсу, Дуг рафинерије у Броду прешао пола милијарде КМ,аеродром у БЛ празан а добива милионе марака од владе : све су то успјеси владавине Милорада Додика и СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.12.2016 10:30

А наш највећи успјех је што гледамо како нас гурају у пропаст, и испадамо папци у свом животу...поправке нема.

Name

сељак

14.12.2016 08:46

А премије нема од априла.Бандо црвена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пртило

14.12.2016 19:03

Фармланд добија премије унапријед неколико мјесеци,само висе немају за ста,јер остало 80 крава које се засусиле

Name

Нема крава

14.12.2016 08:58

Ово као и аеродром у Требињу без писте и авиона тако и фарма крава без крава, само код Милета и 40 хајдука из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

14.12.2016 09:03

Ххахахах очерупао Баја са својим пајташима све, хахахах пишај по сиротињи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.12.2016 09:15

Шта треба у овој земљи да се деси па да се народ пробуди?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

14.12.2016 09:34

Поред правог власника Додика , формални Шеф фарме је одборник снсд-а у Скупштини општине Рибник - младјани дечко Топаловић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

14.12.2016 09:42

Ста раде правосудни органи РС ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ План б

14.12.2016 10:57

Те институције постоје само на папиру,не раде ништа

Name

Морине

14.12.2016 09:50

А шта је са "Планинским добром" из Невесиња и јуницама (више хиљада) које су добивали без паре и динара од Владе РС. Нема више ни "Планинског добра" ни јуница. Све је то чувени бизнисмен Пикула Лале уновчио и обезбиједио себи и својој породици велико богатство и некретнине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

месар

14.12.2016 09:58

Покло Баја да има преко зиме,од прасетине му скаце притисак

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

14.12.2016 10:29

А ста је са ПД Семберијом. Сто смо ми радници годинама стицали и цували сада директор Стеван продаје. Оде фарма Обријез, оде погон Сјеме. Ниста се ново некупи од тога осим троскова одборницке канпање и дзипа Стевановој супрузи за родендан.Гдје сте брацо из СИПЕ ста цекате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.12.2016 12:58

Топаловиц,Дјукиц и Сандара су материјал за Сип-у,јер је фармланд под заститом власти РС,од обицних гоља на грбаци фармланда постали милионери

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРАЦ

17.12.2016 06:35

А гдје је сада полиција да испита криминал у ПД"Семберији" да се види за ста је новац тросен. Директор Стеван је познат као добар узимац новца. Доказао се док је био у Инспекторату узимао и уцјењивао све пољопривредне апотеке. Сад досао у директорску фотељу да огули и оно мало сто је остало од фирме. Јадницак остала му сица. Морао зеници за родјендан да купи малог дзипцица није стигао скупити за вецег. Мора да му је плата ко у Рокфелера....Е моје колеге радници мотка је из раја изасла за овакве какав је Стеван и остали његови претходници. Овај це нам бити најгрдји фирма у блокади 15 дана а он се сепури и ниста не предузима само се возика и заврсава своје лицне послове. Да скупи сто се скупити јос мозе, треба дзипциц да се отплати. Сад це бити лове кад нам прода погон СЈЕМЕ, колико је запео да га прода мора да се уталио са купцем бар десет посто...а ви моје колеге сад гледајте одакле је ведро. Да дзипцица својој зеници није купио мозда од плате или је неки дил у питању. Него ахмо ми то протерати из Фирме па довести нама неког ко це бринути о нама.

ОДГОВОРИТЕ