Oponašaju: Sve više agresivne djece

U vrtićima u Srpskoj nisu rijetki slučajevi agresivnog ponašanja djece, a u pojedinim ustanovama ovog tipa u Srpskoj nisu imali izbora nego da zatraže od roditelja da dijete na određeno vrijeme ispišu iz vrtića.

Republika Srpska 12.12.2016 | 22:50
Oponašaju: Sve više agresivne djece
Vaspitačica u jednom vrtiću u Banjaluci kaže da ovakva djeca remete odnose u kolektivu.

"Imali smo jednog dječaka koji je, čim se malo naljuti, udarao i grizao djecu oko sebe. Na kraju ga je majka prebacila u drugi vrtić, ali smo čuli da se i tamo isto ponašao", kaže ona.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka potvrdili su za EuroBlic da ima djece koja, kao izlaz iz različitih socijalnih situacija, ispoljavaju agresivno ponašanje.

"Agresija postaje problem kada je prejaka. Djetetova ljutnja dio je emocionalnog iskustva, a agresija je ponašanje propraćeno ljutnjom. Razlikuju se verbalna i fizička agresija koju karakteriše čupanje, griženje, udaranje", ističe direktorica Jelena Kurtinović.

Objašnjava da uzroci agresivnosti kod djece mogu da budu popustljivost roditelja ili odraslih prema takvom ponašanju.

"Tu je i način života koji u djetetu izaziva osjećaj nesigurnosti, želja za privlačenjem pažnje, poistovećivanje sa agresivnom okolinom. Fizičko kažnjavanje za loše vladanje kod djeteta često izaziva želju da tu agresivnost vrati drugima", kaže Kurtinović.

Psiholozi objašnjavaju da, nakon što se razgraniči da li je riječ o agresivnom ili neprimjerenom ponašanju, treba utvrditi da li djeca u procesu vaspitanja nisu adekvatno ili nisu upošte učena kako da se ponašaju u različitim situacijama.

"Nerijetko se dešava da roditelji ignorišu neprimjereno ponašanje djece i kažu da će ono proći. Ili da je to jednostavno u djetetovoj ličnosti, te da oni tu ne mogu ništa, iako govorimo o djeci vrtićke dobi. U tom slučaju, proces učenja i vaspitanja je zakazao", naglašava psiholog, Sonja Stančić.

Podsjeća da dijete uči posmatrajući odrasle, te da, ako je u njegovoj okolini normalno da ljudi galame jedni na druge, da se svađaju ili fizički obračunavaju, nema drugih mehanizam nego da u određenim situacijama reaguje nasilno.

"U našoj sredini se glorifikuju nasilni obrasci ponašanja. Agresivnost prema drugom je prihvatljiva i poželjna, jer tako izgledamo jači i snažniji. Zašto bi nam, onda, djeca bila drugačija", kaže Stančićeva.

Posljedice

Ako se u procesu vaspitanja i učenja ne sanira, agresivno ponašanje prijeti da u kasnijem periodu izazove ozbiljne posljedice.

"Svjedoci smo velikog i izraženog problema nasilja među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama. Nasilje u odraslom dobu ogleda se u zlostavljanu djece, žena, mobingu na radnom mjestu, pa se, zapravo, nalazimo u jednom začaranom krugu", kaže Stančićeva.

(EuroBlic)
(Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Komentari / 0

Ostavite komentar