To je derbi: Snijeg, tuča, crveni, sedam plus!

Šahtjor nokautirao Dinamo, baksuzni Kačeridi! Rudari slavili u Kijevu sa 4:3 i sada imaju 13 bodova više od najvećeg rivala!

Fudbal 12.12.2016 | 21:10
To je derbi: Snijeg, tuča, crveni, sedam plus!
Možda nisu bogati kao Barselona i Real Madrid ili atraktivni kao Rivel Plata i Boka Juniors, ali Dinamo Kijev i Šahtjor odigrali su večeras strašan derbi na stadionu Valerij Lobanovski. Privremeno raseljeni Šahtjor, koji već 2014. domom zove Ljvov, a ne Donejck, slavio je sa 4:3 u utakmici koja je po svemu dosegla najviše standarde evropskog fudbala.

Nije fudbalerima dva najtrofejnija ukrajinska kluba smetalo ni hladno vreme, minus šest Celzijusa, ni sneg, ni vetar. Kada neko zna da igra, onda zna i nema tu nikakvih otežavajućih okolnosti.

A pored sedam golova, gledaoci u Kijevu su videli i crveni karton, prštalo je u svakom duelu, bilo je i preokrata, čarki i, konačno, sjajnih poteza. Tragičar meča svakako je bio defanzivac Dinama, Jevgen Kačeridi koji je uspeo da postigne čak dva autogola.

Šahtjor je potvrdio da je ove sezone ipak kvalitetnija ekipa, vezao 12. pobedu u svim takmičenjima i stekao 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo.

Kijevljanima nije bilo dovoljno to što su igrali na svom terenu i što su vodili dva puta, ali su na kraju morali da budu srećni što nisu pretrpeli katastrofu.

Nagoveštaj Dinamovog potopa je došao je u 58. minutu kada je Fakundo Fereira, posle sjajnog kontranapada iskoristio asistenciju Marlosa.

Samo tri minuta kasnije baš je zaiskrilo na terenu, a epilog je bio crveni karton za fudbalera Dinama Žuniora Moraeša. Nervozan zbog promašaja posložio je trojicu protivničkih igrača na zemlju, uključujući i kapitena Rudara Darija Srnu.

Od tog trenutka gostujuća ekipa potpuno je preuzela kontrolu nad onim što se dešava na terenu, mada je i Dinamo pokušavao da zatrese mrežu Šahtjora, a najbliži trećem golu domaćin je bio kada se golman Andrej Pjatov zaigrao pred svojim golom, ali je prošao nekažnjeno.

Na drugoj strani, Šahtjor je kidisao u svakom napadu, koristio igrača više. Maltene svaki prelazak na protivničku polovinu rezultirao je šansom ili polušansom.

Radili su Rudari u poslednjih pola sata šta su hteli pred golom Dinama. Marlos je pogodio prečku u 75. minutu, ali je sve dileme otklonio nesrećni Jevgen Kačeridi.

A sve je počelo kao u snu za Dinamo. Već u 13. sekundi Žunior Moraeš je pobegao odbrani gostiju i zatresao mrežu za veliku radost navijača kijevskog giganta. Ali, samo dva minuta kasnije Kačeridi je skrenuo loptu u sopstvenu mrežu posle slodobnog udarca brazilskog internacionalca Bernarda.

Kada je u 30. minutu Sergej Ribalka poslao strelu iz slobodnog udarca, verovatno niko na stadionu nije mogao da pretpostavi kako će ova utakmica da se završi. I onda je u drugom poluvremenu počeo preokret.

Pogodak Artjoma Besedina u petom minutu sudijske nadoknade samo je ublažio poraz Dinama koji je utakmicu završio sa devetoricom fudbalera, jer je u poslednjim sekundama drugi žuti karton dobio i Ribalka.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar