Ronaldo osvojio Zlatnu loptu!

Portugalac Kristijano Ronaldo osvojio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača sveta u 2016. godini!

Fudbal 12.12.2016 | 21:00
Ronaldo osvojio Zlatnu loptu!
To je zvezdi Reala četvrta Zlatna lopta koju je osvojio u karijeri pošto je ovu nagradu dobio i 2008, 2013. i 2014. godine.

Sada ponovo ima jednu manje od Argentinca Lionela Mesija. Ovaj tandem osvojio je svaku Zlatnu loptu od 2008. godine.

Ronaldo je tokom 2016. osvojio Ligu šampiona sa Realom, a sa reprezentacijom Portugala je postao prvak Evrope.

On nije prisustvovao dodeli priznanja u Parizu jer je otputovao sa timom na FIFA Svetsko klupsko prvenstvo u Japan.

"Da Portugal ili Real nisu pobedili, ne bih ni ja osvojio ovu nagradu. Tim je uvak na prvom mestu", rekao je Ronaldo.

Pehar Lige šampiona i tituča prvaka Evrope sa reprezentacijom Portugalije. Kristijano Ronaldo je u 2016. godine postao bogatiji za dva najznačanija trofeja u evropskom fudbalu, a na njih se upravo nadovezao i onaj najveći kad su individualna priznanja u pitanju.  Magazin Frans Fudbal uručio je asu madridskog Reala Zlatnu loptu za igrača godine u Evropi.

Ronaldu je ovo četvrta Zlatna lopta u karijeri što znači da mu sada nedostaje samo jedna da bi sustigao petostrukog laureata Lionela Mesija, koji je uz Antoana Grizmana i ove sezone bio glavni rival Portugalca. Mesi i Ronaldo, uostalom, drže monopol na Zlatnu loptu još od 2008. godine.

Imajte na umu da su nju od 2010. do 2015. zajednički uručiali Fifa i Frans Fudbal. Ove godine ta saradnja je prekinuta.

Ali to nije večerašnja tema. Večeras se priča o Ronaldu i njegov 51 gol na 54 utakmice za klub i reprezentaciju u 2016. godine.

Inače, Frans fudbal je objavio i kako je izgledao konačan poredak najužeg kruga kandidata sa izuzetkom onih od drugog do petog mesta. Šesti je bio Geret Bejl, sedmiRijad Marez, osmi Džejmi Vardi, deveto mesto su delili Đanluiđi Bufon i Pepe, 11. je bioPjer-Emerik Obamejan, pa slede Rui Patrisio, Zlatan Ibrahimović, te Pol Pogba i ArturoVidal na deobi 14. pozicije, zatim Robert Levandovski i na zajedničkom 17. stepenikuDimitri Paje, Toni Kros i Luka Modrić.

Ronaldo se ovim (apsolutno zasluženim!) dostignućem približio Lionelu Mesiju na samo jednu Zlatnu loptu manje. Argentinac ih je osvajao 2009, 2010, 2011, 2012, pa 2015 i njegovo vođstvo u nekoliko navrata se činilo nedostižnim.

Međutim...

Da bi stigao prvu zvezdu Barselone, "CR7" moraće da osvoji još "samo" još jednu loptu od zlata, tešku 12 kilograma.

Bez obzira na to, Ronaldo je osvajanjem ove nagrade već postao Evropljanin sa najviše najprestižnijih trofeja u svojoj kolekciji. Do ove večeri, delio je prvo mesto sa Mišelom Platinijem, Johanom Krojfom i Markom Van Bastenom, koji su osvajali nagradu po tri puta.

Poslednji gol u penal seriji finala Lige šampiona, suze zbog povrede na početku finala Evropskog prvenstva, pa njegovo emotivno slavlje i skakanje kraj klupe... 2016. je bila godina Kristijana Ronalda!

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar