Bravo, deda! Ima 81 godinu i traži novi klub!

Najstariji živi britanski fudbaler Diki Bortvik tvrdi da i dalje može da trči 90 minuta!

Fudbal 14.12.2016 | 17:00
Bravo, deda! Ima 81 godinu i traži novi klub!
Bez starca nema udarca! A najstariji britanski fudbaler, 81-godišnji Diki Bortvik oduševio je ostrvsku javnost izjavom da ne razmišlja o povlačenju i da je krenuo u potragu za novim klubom. Ovaj živahni dekica iz regije Dorset požalio se u razgovoru za Dejli mejl da većina klubova, onih koji imaju veteranske sekcije, neće da mu pruže šansu jer za njih uglavnom nastupaju 40-godišnjaci.

Bortvik je naveo i da je jedina ponuda koju za sada od jednog kluba koji se bavi hodajućim fudbalom. To je verzija fudbalske igre namenjena najstarijima, odnosno penzionerima. Junaka ove priče to ne zanima i ponudu je odbio bez dvoumljenja jer tvrdi da još uvek može da trči 90 minuta bez većih problema!

Prethodnih četrdesetak godina proveo je gotovo redovno igrajući za lokalni klub iz Vejmuta, Vajk Rendžers, ali je ostao bez angažmana i to ga je nateralo u potragu za novim klubom. Karijeru je počeo sada već davne 1948. godine.

Inače, Bortvik tvrdi da je odigrao oko 1.600 utakmica, nikada nije dobio žuti ni crveni karton, a misli da je postigao oko 400 golova. On kondiciju održava individualnim treninzima u bašti svoje kuće.

“Problem je što u ovom kraju nema mnogo ekipa sa starijim fudbalerima poput mene. Ranije je bilo bar desetak vrhunskih timova sa veteranima. A i u današnje vreme su se potpuno promenile te veteranske ekipe. Sada se i tu baš takmiče, pa nije baš zgodno za nekog mojih godina. Šansu dobijam na humanitarnim mečevima kojih je malo. Da mi neko kaže - sutra imamo utakmicu - odmah bi dotrčao. U 81. godini sam psihofizički spreman da igram. A znanje koje imam je još tu“, kazao je on.

Cela priča dodatno dobija na težini ako se zna da se Bortvik uspešno oporavio od raka prostate. Ove godine odigrao je samo jedan meč, ali je tu bilo i igrača koji su znatno mlađi od njega

“Ljudi pričaju da sam verovatno najstariji fudbaler na svetu, a svakako da ne znam nikog drugog koji ima ovoliko godina, a može da igra 90 minuta“, kaže ovaj penzioner.

Inače, fudbalom je počeo da se bavi sa 12 godina, a prvi klub mu je bio škotski Invergordon. Nosio je i dres Ros Kauntija, pre nego što se preselio na krajni jug Engleske. Ako ne pronađe novi klub, na teren će ponovo tek u aprilu sledeće godine kada ima zakazanu jednu humanitarnu utakmicu.

Šta god da se desi, ovaj deda zaslužio je veliko poštovanje, a mlađe generacije svakako bi mogle da nauče od njega šta znači biti gladan fudbalske igre.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar