Sarajevo: Za sedam dana četiri bombe

Građani sarajevskog kantona su u poslednjih nekoliko dana ozbiljno uznemireni jer osećaju da je njihova sigurnost zbog učestalih eksplozija bombi u gradu ugrožena.

Bosna i Hercegovina 12.12.2016 | 14:49
Sarajevo: Za sedam dana četiri bombe
U četiri slučaja bombe su bačene na ugostiteljske objekte, a v.d. policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Mevludin Halilović za Klix.ba kaže da građani nemaju razloga za brigu te da eksplozije nisu povezane.

Spomenuli smo da su u Kantonu Sarajevo za pet dana zabeležena četiri eksplozije i na području sve četiri gradske opštine - Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo.

Krenimo redom. Prvo su 7. decembra ove godine na ugostiteljske objekte u sarajevskoj opštini Stari Grad bačene dve bombe, a na okolnim objektima je pričinjena materijalna šteta.

Bombe su bačene na ugostiteljske objekte “Tesla pub” i “City Lounge” u ulici Zelenih beretki. Reč je o ugostiteljskim objektima čiji je vlasnik Denis Stojnić. Bombe su navodno bačene iz crnog automobila “škoda okatvia”.

Dan posle, sarajevskoj policiji je prijavljeno da je nepoznata osoba aktivirala eksplozivnu napravu u naselju Bjelave. Eksplozija se dogodila u ulici Tijesna do broja 13, a pritom su oštećena dva vozila koja su se nalazila u blizini. Bomba je aktivirana ispred garaže vlasništvo osobe inicijala J. A. iz Sarajeva.

U subotu, 10. decembra nešto iza 22 sata snažna eksplozija je uznemirila stanovnike sarajevskog naselja Buća Potok, kada je u dvorište kuće vlasništvo osobe inicijala T. S. bačena bomba. Meta je bio frizerski salon "Rekord".

Bomba je eksplodirala u ulici Radenka Abazovića bb koja se nalazi u blizini pijace na Otoci. Na frizerskom salonu "Rekord" je pričinjena veća materijalna šteta.

Nova eksplozija jutros se dogodila u naselju Grbavica u Sarajevu, u ulici Behdžeta Mutevelića broj 2. Nepoznata osoba je bacila bombu na ugostiteljski objekat "Caffe bar Ginger" te je tom prilikom uništeno pet automobila i oštećeni su portali na objektu.

Eksplozija se dogodila kod šoping centra Grbavica, a kako saznajemo, na ugostiteljski objekat su bačene dve bombe, a eksplodirala je samo jedna.

Na sreću, u navedenim incidentima nije bilo povređenih osoba, a pripadnici MUP KS i dalje tragaju za osobama za koje se sumnja da su bacile bombu na navedene objekte ili su saučesnici u izvršenju dela.

Eksplozija je bilo i u novembru kada je u sarajevskoj ulici Safvet-bega Bašagića eksplodirala nepoznata naprava. Tada je muškarac ispred svoje garaže našao posudu u kojoj je bila nepoznata tekućina. Posudu je bacio u grmlje nakon čega je došlo do eksplozije. Ni u ovoj eksploziji niko nije povrijeđen.

Ovakvi incidenti, osim svih ostalih nemilih dešavanja, najviše uznemiravaju građane Sarajeva. v. d. policijskog komesara MUP KS Mevludin Halilović ističe kako navedene eksplozije nisu povezane.

"U odnosu na prošlu godinu imamo registrovan smanjen broj sličnih slučajeva. Bitno je napomenuti da eksplozije i bacanje bombi na objekte nisu povezani slučajevi i nemaju zajedničkih elemenata, tako da ne možemo govoriti o određenim organizovanim radnjama. Građani se ne trebaju plašiti, jer naši službenici aktivno rade na pronalasku počinilaca krivičnih djela. Već imamo određena saznanja o kojim osobama bi moglo biti reči te ćemo ubrzo i rasvijetliti navedene slučajeve" kazao je Halilović i dodao kako je mnogo teško pokriti celo područje KS i kako se nikad ne zna gdje će se dogoditi određeni incident.

Halilović je pozvao sve građane da se, ukoliko imaju određenih saznanja, uključe u policijske akcije i obaveste pripadnike MUP KS o određenim krivičnim delima o kojima su upoznati, konkretno u vezi s prethodnim događajima i aktiviranjem eksplozivnih naprava.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kameleon

12.12.2016 18:41

Samo četir?

ODGOVORITE
Name

Braco

12.12.2016 20:57

Sta je to za nas, kolika je mahala...treba to sve obic...

ODGOVORITE
Name

re

12.12.2016 20:59

Na kraju ce onaj Sirijski grad Alep da bude bezbjedan grad za Sarajevo,dok se jos bosnja vrati otuda

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2016 23:33

Eh puste zelje i snovi. Da mozda tebi i slicnima tebi Putin ne pravi mjesto slobodno u Siriji u tom Alepu.