Najzdraviji sok

Kurkuma je popularan začin, naročito u Indiji, gde se dodaje mnogim jelima, i to ne samo zbog specifičnog ukusa nego i zbog zdravstvenih prednosti.

Zdravlje 12.12.2016 | 12:01
Najzdraviji sok
Osim kao dodatak hrani, kurkuma ima niz prednosti za naš organizam, a na prvom mestu je protivupalni efekat.

Ovaj napitak kombinuje kurkumu s nekoliko drugih sastojaka koji su takođe izuzetno korisni. Napitak je bogat vitaminom C i antioksidansima, deluje protiv bolova i upale povezanih s artritisom i drugim hroničnim bolovima, a koristan je kao izvor obilja vitamina za sveukupno zdravlje.

Sastojci

1 kašika kurkume
1 komad svežeg đumbira (5 cm)
5 šargarepa
2 limuna
1 narandža
1 krastavac

Oguliti citruse i iseckati uz đumbir i šargarepe. Sjediniti sve sastojke u blenderu ili sokovniku i služiti rashlađeno. Za najbolje rezultate, popijte ovaj sok ujutru, pola sata pre doručka.

Kako deluje

Limun je odličan prirodan izvor vitamina C, što je dobro za imuni sistem. Ali, da li ste znali da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i smanjuje rizik od moždanog udara. Razlog više da ovaj napitak bude deo svakodnevne ishrane.

Đumbir, uz izuzetno delovanje na probavu, koristi se za lečenje različitih izvora mučnine, uključujući jutarnje mučnine ili mučnine od hemoterapije. Nedavne studije otkrile su da đumbir ima protivupalno dejstvo i može da se koristi za lečenje artritisa i drugih hroničnih bolova.

Puna vitamina A, šargarepa se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sok od ovog povrća može da spreči ili uspori razvoj raka, a odličan je izvor esencijalnih hranjivih materija.

Pravi junak ovog pića - kurkuma poznata je kao podjednako jako protivupalno sredstvo što je čini idealnom za terapeutsku upotrebu protiv stanja kao što je artritis. Može da se koristi i za lečenje drugih bolnih stanja. Efikasna je i protiv čira na želucu i probavnih smetnji, savetuje Dailyhealthpost.

B 92
foto:internet

 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar