POR: Benfiki pripao veliki lisabonski derbi! Porto pronašao sanduk sa municijom!

Razlika je u umeću! Benfika strašnim akcijama poništila Sporting u derbiju! Fejsa standardan u pobedničkom timu, ostali Srbi ni na klupi lisabonskih velikana. Andre Silva raste u paklenog napadača! Posle pet komada Lesteru, sada je deklasiran i Feirense!

Fudbal 12.12.2016 | 13:00
POR: Benfiki pripao veliki lisabonski derbi! Porto pronašao sanduk sa municijom!
Veliki lisabonski derbi nije mogao da dođe u boljem momentu. Sporting je prišao Benfiki na dva boda zaostatka, između njih dvoje se večeras udenuo i Porto, a Lavovi su došli u gnezdo Orlova da pobede i preuzemu prvo mesto osokoljeni dobrom formom u poslednje vreme.

Ali u Lisabonu i Portugaliji se pita i vlada Benfika! Šampion je u stilu ispratio ljute rivale i argumentovao mu zašto  je na tronu poslednje tri godine i zašto oni na svoju titulu čekaju već 15 godina - 2:1 za Orlove protiv Lavova na La Lužu!

Žorž Žezus je imao ogroman motiv i šansu da stane na žulj nekadašnjem klubu u kojem je prošao put od ljubimca do omraženog izdajnika. Međutim, Žezusovi planovi se nisu razvili kako je očekivao. Benfika je sa dve prelepe akcije zadala dva fatalna udarca gradskom rivalu i pobegla mu na pet bodova razlike. S obzirom kakve su prilike u portugalskom fudbalu, Sporting je već u debelom minutu. Pobeda Benfike je svakako bila i najmanje poželjan scenario za Porto koji se vratio u trku za titulu.

Fantastičan kontranapad u 24. minutu i doktorska asistencija Rafe Silve su omogućili Eduardu Salviju da načne Lavove i utaba put ka pobedi. Rafa Silva je majstorski zavrnuo spoljnom na peterac i pokazao zašto je plaćen 15.000.000 evra.

Dok je Silva blistao, Želson Martins kao udarna igla Lavova na drugoj strani nije uspevao da nanese štetu Benfiki. Pre svega zahvaljujući Almeidi koji ga je sjajno čuvao. A kada ne igra Martins, onda ni Sporting nije toliko opasan tim.

Kao u svakom velikom derbiju, igralo se brzo i agresivno, ali nije bilo veliki šansi u prvih 45 minuta. Benfika je svoju iskoristila.

Sporting je krenuo svim silama u drugom polurvemnu, Dost je pogodio stativu i umesto 1:1, ubrzo je bilo 2:0. Još jedna sjajan i brzopotezna akcija Benfike. Asistent je Semedo, a strelac Raul Himenez.

U nastavku je golman Ederson spasavao Benfiku, ali nije mogao ništa kada rezervista Kembel sjajno  centrirao na peterac, a takve lopte Bas Dost u svom stilu pretvara u golove. Holanđanin je glavom zakucao loptu u mrežu i vratio nadu Sportingu. Lavovi su uradili sve što su mogli, Kembel je ulaskom sa klupe bio pravo oseženje, ali se Benfika odbranila i ostavrila veliku pobedu.

U prethodna četiri kola portugalske Primeire, Porto je igrao i beležio rezultate ispod svih očekivanja. Imao je čak tri remija uz samo jednu pobedu, a realizacija je bila katastrofalna. U ta četiri meča su dali smao dva gola.

A onda su tokom nedelje napunili mrežu Lestera, obezbedili plasman u osminu finala Lige šampiona i na tom talasu samopouzdanja su danas deklasirali i Feirense u gostima sa 4:0. A lek za Portovu neefikasnost je nova zvezda portugalskog fudbala Andre Silva. Kada talentovani napadač ima dan, onda i Porto rešeta. Danas je dao dva komada. Prvi sa bele tačke, drugi glavom sa pet metara. U strelce se uspisao i defanzivac Ivan Marsanoposle prekida, a na sličan način je i Braimi ugravirao ime u pobedu Zmajeva.

Osim što je proroadio napad, blista i Portova odbrana. Ovo je bio sedmi uzastopni meč na kojem Porto nije primio gol što je najbolji bilans odrbane slavnog kluba u ovom veku. 

Porto je sada opet u vrhu i s netsrpljenjem čeka ishod lisabonskog derbija. Benfika mu beži bod, a Sporting je jedan bod iza.

PRIMEIRA - 13. kolo

Petak:
Vitorija Setubal - Eštoril 2:0 (1:0)
/Amaral 33, Edinjo 50/

Subota:
Belenenses - Maritimo 1:0 (1:0)
/Fernandeš 28/

Čaves - Moreirense 2:1 (1:1)
/Vilijan 16, Rafael Lopeš 90+1 - Boateng 33/

Boavista - Vitorija Gimaraeš 1:2 (1:1)
/Sampajo 5 - Tešeira 3, Urtado 68/

Nedelja:
Feirense - Porto 0:4 (0:2)
/Silva 4 penal, 67, Braimi 33, Marsano 50/

Nasional - Tondela 3:2 (0:2)
/Kaka 62 autogol, 89 autogol, Sezar 65 - vagner 2, Kardozo 30/

Benfika - Sporting 2:1 (1:0)
/Salvio 24, Himenez 47 - Dost 67/

Braga - Pasoš Fereira 3:0 (2:0)
/Fonte 16, 65, Horta 23/

Ponedeljak:
21.00: Aruka - Rio Ave

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar