Jeremić želi da stane na crtu Nikoliću

Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, izjavio je za N1 da intenzivno razmišlja i razmatra kanidaturu za predsednika Srbije.

Srbija 12.12.2016 | 11:15
Jeremić želi da stane na crtu Nikoliću
Jeremić je, gostujući u Novom danu, ocenio da je posao predsednika od izuzetne važnosti, pogotovo u vreme, kako je ocenio, previranja u svetu.

"Kad bih se kandidaovao bila bi to moja najvažnija odluka u karijeri i stoga prilazim ozbiljno tome i ne zatrčavam se. Teško se živi, narod je nezadovoljan i to se ne može rešiti preko noći. Zato je od pitanja ko će se kandidovati bitnije koja rešenja ponuditi i o tome se savetujem s umnim ljudima", rekao je Jeremić.

Na pitanje kada bi mogao da donese odluku o kandidaturi, Jeremić je ponovio: "Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana".

Na pitanje da li je tražio podršku za predsedničke izbore od premijera, kako je sam Vučić izjavio, Jeremić je odgovorio odrečno.

"U Srbiji se stvara atmosfera da za sve morate da dobijete dozvolu jednog čoveka. To je pogubno za razvoj demokratije, ekonomije i društvo u celini. Nikada nisam tražio podršku za predsedničku kanidaturu od Aleksandra Vučića i ako budem tražio to ću tražiti isključivo od građana Srbije", kaže Jeremić.

Navodi da je poslednji put razgovarao s Vučićem u Njujorku o kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Jeremić kaže da su dvojica inspektora policije došla u petak u njegov stan da mu uruče poziv na razgovor.

"I da s njima krenem odmah, da sam se našao u stanu odveli bi me. Čekali su me u stanu dok nije došao moj advokat, obavili telefonski razgovor i onda odlučili da odu", objašnjava Jeremić.

Govoreći o iskazu koji je dao u policiji, kaže da je odgovorio na sva pitanja i da je to trajalo petnaestak minuta.

"Nisam imao mnogo toga da kažem. Osim da se dogodila tragedija, druga saznanja nemam. Posle toga su se pojavile zlonamerne interpretacije, čak su i visoki državni funkcioneri komentarisali ono što sam u policiji govorio", rekao je Jeremić i dodao da će nastaviti da bude dostupan policiji.

Jeremić smatra da je neprimereno o istrazi pogibije dvojice gardista raspravljati u medijima.

"To treba da rade oni kojima je to posao. Zašto se to dešava nakon 12 godina, zašto se to dešava četiri godine nakon što je Aleksandar Vučić došao na vlast i to stupajući na mesto ministra odbrane sa kojeg je pretpostavljam, da je hteo, mogao nešto da uradi po tom pitanju", kaže Jeremić.

Naglašava da je događaj jedna velika ljudska tragedija i da sve okolnosti s tim u vezi treba do kraja ispitati.

"Pre svega iz pijeteta prema porodicama nastradalih, ali i zbog ugleda države, vojske i društva u celini", rekao je Jeremić.

Tajming o pozivu u policiju, dodaje Jeremić, koincidira sa agresivnom kampanjom koja se protiv njega vodi u određenim tabloidima i televizijama.

"Sve to mi ostavlja utisak da ne može biti slučajno. Mislim da je to pokušaj zastrašivanja i odvraćanja od namere da se uključim u politički život", smatra Jeremić, ali nije želeo da imenuje na koga misli rekavši da "situacija govori za sebe".

Kaže da je "značajan deo vremena", od trenutka pre šest meseci kad je tužilac tražio da da izjavu, provodio u zemlji, ali da niko nije pokušao da mu uruči poziv u tom periodu.

Izvor: N1

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Čovjek

12.12.2016 10:42

Jeremic je ok. Iskusan političar.

ODGOVORITE
Name

bubalo

12.12.2016 12:27

Nije lose ali uvek ima boljih.

Name

goja

12.12.2016 11:05

Svakako da je potencijalno najsposobniji političar u Srbiji. Mislim ukoliko bi bio na kursu da bi najbolje prezentovao Srbiju. Možda su i zbog toga počele ove diskreditacije.

ODGOVORITE
Name

Lazar

12.12.2016 11:11

Vuk je mlada generacija politicara..Veoma iskusan i sposoban i bas takav treba predsednik Srbiji...Najsposobniji od svih i od Vucica...

ODGOVORITE
Name

Ime

12.12.2016 11:58

Gospodin Jeremić je porijeklom Bošnjak mama Sena rodž. Pozderac neće moći kontrirati Tomi grobaru , ipak mi smo Srbi.

ODGOVORITE
Name

Bihać

12.12.2016 12:51

Rođak. Jeremić je polu-Bošnjak... šta se može. Islamska vjera = Bošnjak, Pravoslavna vjera = Srbin, Katolička = Hrvat. Lijepo smo mi to izračunali, baš smo pametni.

Name

re.

12.12.2016 12:52

Ja mislim da mu mama nije bosnjakinja,jer u vrijeme kad je ona ucestvovala u popisima stanovnistva,bosnjaci nisu postojali

Name

@re.

12.12.2016 13:44

Zato je yu i propala,upravo zbog takvih,takvi kao ti su je i uništili

Name

Miro

12.12.2016 12:53

Realno nije Tomi ni do koljena.

ODGOVORITE
Name

Romi

12.12.2016 17:16

U pravu ste, nije mu Toma ni do koljena.

Name

ŽIKA Ž

12.12.2016 12:57

VUČE ZA NEVOLJU PREDSJEDNIČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Osvit

12.12.2016 13:38

Ako je smogao hrabrosti da se kandiduje za Generalnog sekretara UN,imao korektnu kampanju,vrlo pametan,obrazovan elokventan,sto je dokazao u javnim debatama sa ostalim protiv kandidatima, vrlo visoko se kotirao tokom izbora,nevidim razloga zasto se ne bi kandidirao za presjednika Srbije.Sto vise tokom presjedanja Generalnom skupstinom pokazao je visok profesionalizam,zavidne moralne kvalitete a i stekao odredene medunarodne veze koje mogu biti samo od koristi Srbiji.Dalje dokazao je da nije ni Americki ni Ruski igrac jer su i jedni i drugi glasali protiv njega sto njegovi eventualni protiv kandidati za Predsjednika ne mogu dokazati,dapace trude se u javnosti stvoriti sliku da pojedine velike sile stoje iza njih. Realno u sadasnjoj konstalaciji odnosa gosp. Jeremic je osvjezenje i nada na politickoj sceni Srbije.

ODGOVORITE