Rusija i SAD još nisu postigle saglasnost

Rusija i SAD još nisu postigle saglasnost o izlasku boraca iz sirijskog Alepa, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Svijet 11.12.2016 | 21:38
Rusija i SAD još nisu postigle saglasnost
„To što zapadne agencija javljaju nije uvijek u skladu sa realnošću. Važno je da Rusija i njene snage u Siriji već duže vrijeme preduzimaju sve mjere kako bi se u Alepu stvorili uslovi za bezbjedan izlazak onih koji se tamo nalaze“, rekao je on.

Prethodno je agencija „Rojters“ saopštila da su Rusija i SAD navodno obezbijedile izlaz borcima Nusra fronta iz istočnog Alepa, kao i da to može biti sprovedeno već u narednih 48 sati.

Prema riječima Rjabkova, pitanje izlaska boraca iz Alepa će se rješavati i dalje, budući da SAD insistiraju na tome da se obezbijedi potpuna sloboda kretanja svima onima protiv kojih se sada bore vladine snage.

„Iz tog razloga ni o kakvom zajedničkom prijedlogu koji bi potom razmatrala opozicija ne može biti ni riječi.

Nejasno je na kakve se izvore pozivaju agencije koje objavljuju takvu informaciju“, ocijenio je ruski diplomata.

Istovremeno, Rjabkov je dodao da Moskva konstatuje određen uspjeh na susretima stručnjaka Rusije i SAD o Siriji u Ženevi, iako se taj proces odvija izuzetno sporo.

„Još nailazimo na pokušaje SAD da iskoriste taj kanal kako bi uticale na situaciju na terenu u onim mjestima gdje je njima i njihovim štićenicima to potrebno“, rekao je on i dodao da je to za Rusiju neprihvatljivo, te da upravo to stvara mnoštvo problema kada je riječ o postizanju krajnje saglasnosti.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar