Kriza steže, ali se javni sektor širi!

Kako kriza raste tako se u Republici Srpskoj povećava broj radnika u javnom sektoru, dok se broj radnika u proizvodnji smanjuje.

Republika Srpska 11.12.2016 | 21:59
Kriza steže, ali se javni sektor širi!
U Republici Srpskoj je 2008. godine, koja se uzima kao godina početka krize u državnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju bilo zaposleno 18.670 radnika, dok je do marta ove godine taj broj povećan za skoro 5.500 zaposlenih i sada ih je ukupnp 24.099.

U oblasti obrazovanja broj zaposlenih je povećan za preko 6.000 - sa 16.724 u 2008. godini na skoro 23.000 u ovoj godini. U oblasti zdravstva i socijalnog rada početkom krize bilo je zaposleno 15.306 radnika, da bi se do ove godine taj broj povećao na oko 17.000.

S druge strane samo u prerađivačkoj industriji se broj radnika od početka krize smanjio za 7.430 i u martu ove godine ih je bilo  50.926.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu da u privredi ukupno ima 90.000 radnika koji stvaraju najveći dio vrijednost iz koje se finansira cjelokupno društvo.

"Na svakog radnika u privredi dolazi deset građana iz različitih grupacija stanovništva koji troše stvorenu vrijednost. S obzirom na rast ukupnog duga Srpske, izvjesno je da ovaj nivo privredne aktivnosti ne može zadovoljiti trenutne rashode", kaže Saša Aćić, direktor Unije.

On ističe da nijedan sistem ne može biti baziran na rastu potrošnje već isključivo na efikasnom korištenju prirodnih i ljudskih resursa.

"Prvi koraci ka tome su smanjenje javne potrošnje i rasterećenje privrede", naglašava Aćić.

Međunarodni monetarni fond, koji od BiH traži smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i izdvajanja iz budžeta za njihove plate, je posebno skrenuo pažnju na višak radnika u obrazovanju, policiji i nedmedicinskog osoblja u zdravstvu.

Vlasti u BiH su obećale da će smanjivati javnu potrošnju kao i da će preduzeti mjere za podsticanje zapošljavanja u javnom sektoru.

Iz Vlade Republike Srpske su najavili da prave plan za poresko opterećenje na plate kako bi se olakšalo otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru. Manje stope poreza i doprinosa na rad  su najavljene od januara naredne godine.

Mjere rasterećenja do kraja godine

U Ministarstvu finansija Srpske kažu da su mjere koje Vlada Republike Srpske planira do kraja godine u oblasti poreske politike definisane su Ekonomskom politikom, Reformskom agendom, pratećim Akcionim planom, kao i Pismom namjere.

"Trenutno pripremamo Nacrt Budžeta za 2017. godinu, Program ekonomskih reformi, te nekoliko zakona iz oblasti poreske politike koji su u planu rada do kraja godine", kažu u Ministarstvu.

(EuroBlic)
(Foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kako to radi poreska uprava

11.12.2016 17:38

Pošto po novom zakonu o inspektoratu je uključena i poreska uprava u kontrolu preduzeća interesuje me kako to poreski inspektori rade?Jer ako oni ne utvrđuju da li ima radnika koji rade na crno onda nema velike vajde

ODGOVORITE
Name

NeDomacin

11.12.2016 17:49

Ove brojke i trend su recept za propast, kome zbilja to odgovara? Ako je namjera da se istrijebi korupcija, onda ja OK, ali tako slaba privreda nemoze izdrzati. U Kanadi je takodje plata u drzavnim institucijama u prosjeku veca od privrede, ali je visestruko vise zaposlenih u privredi. Takodje, vece plate u van privredi su iskorijenile korupcija i najbolji tamo zavrsavaju, ne najpodobniji.

ODGOVORITE
Name

???

11.12.2016 18:18

Opstine!! Nema opstine u RS-u koja nema višak zaposljenih u Evropi 1 službenik na hiljadu stanovnika kod nas 5,6 i vise pa onda opstinake ustanove vodovod komunalno dom zdravlja vatrogasno obdaniste sve puno Sve partijsko i familijarno zapošljavanje. Rak rana našeg sistema

ODGOVORITE
Name

Zakon prirode

11.12.2016 19:01

Cim se jedno siri,drugo se smanjuje ili nestaje.

ODGOVORITE
Name

mami

11.12.2016 21:02

Javni sektor je hobotnica!

ODGOVORITE
Name

Seks i keks

11.12.2016 23:17

To je još i dobro,nema seksualnih napada jer svi su familija.Bar smo tu mirni.