Bijeljina: Više virusa zbog toplog vremena

Vakcinu protiv gripa u Bijeljini do sada je primilo više od 1.400 građana, uglavnom starijih osoba sa hroničnim problemima i pacijenata koji imaju česte respiratorne infekcije.

Republika Srpska 09.12.2016 | 18:50
Bijeljina: Više virusa zbog toplog vremena
U Higijensko-epidemiološkoj službi bijeljinskog Doma zdravlja kažu da je ove godine odziv nešto veći nego prethodnih i predviđaju da će do kraja sezone biti vakcinisano više od 2.000 stanovnika Bijeljine.
 
Od polovine oktobra, od kada se prati broj oboljelih na razne vrste prehlada, Higijensko epidemiološka služba prijavila je Institutu za javno zdravlje 105 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i više od 20 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Uzrok ovih zdravstvenih tegoba su vremenski uslovi, koji nisu uobičajeni za ovo doba godine.

" Imali smo temperature do 15 stepeni. Višegodišnji prosjek za novembar je mnogo niža temperatura, tako da nas ovakvo vrijeme zna zavarati po pitanju oblačenja i načina rashlađivanja organizma. To može da uzrokuje infekcije kao što su rinitis, odnosono zapalenje sluznice nosa koje se manifestuje najčešće kijanjem", rekao je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Zoran Dakić.

(Blic)
(Foto: G. Bobić / RAS Srbija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roki

09.12.2016 19:15

Ja sam skontao doktoricu, kada kaze da je virus, ona u stvari ne zna sta je. Bitan podatak je to sto citavu godinu traje neki virus, sto na toplo ili na hladno. Zanimljiva nauka, tesko je i ovo nauciti.

ODGOVORITE