Vašington: Promovisan turistički potencijal BiH

Turistički potencijali BiH predstavljeni su u Vašingtonu, drugog dana Transatlantskog ekonomskog foruma koji je organizovao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu Džon Hopkins.

Bosna i Hercegovina 07.12.2016 | 07:33
Vašington: Promovisan turistički potencijal BiH
Forum je okupio predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora.

Predsjednik Nadzornog odbora i projekt menadžer u Američko-bosanskoj fondaciji Dejan Radmilović izlaganje je prije svega posvetio afirmaciji imidža BiH i predstavljanju bogatstva kulturne i istorijske baštine Bosne i Hercegovine. Pritom je prikazao i video spot o baštini BiH.



Kaže da je baština BiH nedovoljno promovisana, i samim time relativno nepoznata na velikim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države i zemlje Mediterana, ali i šire.

- Takođe, želimo da ovo bude prvi korak ka izgradnji veza sa zemljama Mediterana. I prekogranična saradnja na ovom polju može biti itekako snažan instrument kako bi se zemlje koje nisu u povoljnom položaju, gdje spada i BiH, predstavile i u potpunosti iskoristile svoj potencijal, ali i da se pomogne u jačanju odnosa među zemljama Mediterana. Kako su ovi napori skoro u potpunosti zapostavljeni, namjera ovog projekta je da bude prvi u nizu koraka koji bi pomogli stvaranju i priključenju BiH u ekonomsku mrežu zemalja Mediterana koja će stvoriti prilike za zapošljavanje, te uključenje civilnog društva uz poštovanje i zaštitu okoline. Mi ćemo se promocijii bh. turizma posvetiti tek nakon foruma i imamo već planirane aktivnosti da podržimo i ojačamo ovu privrednu granu u BiH - rekao je Radmilović.

Istakao je da im tu značajno pomažu kolege iz S toursa, turističke agencije iz Sarajeva. Američko-bosanska Fondacija će ponuditi saradnju nadležnim ministarstvima i tijelima koji se bave promocijom turizma kako bi se ostvario pozitivan i konkretan učinak, a na prvom mjestu dovođenje turista u BiH, iskorištavajući ogromne potencijale koje nude velika tržišta.

(Oslobodjenje.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hm

07.12.2016 07:25

ovo je ono što nam treba.. razvoj biznisa, turizma, .. da nas svijet ne glada samo kako divljake koji se međusobno svađaju i sukobljavaju..

ODGOVORITE
Name

Zagor

07.12.2016 09:40

Tako je

Name

Igor

07.12.2016 08:09

Svaki dan nova linija za Aerodrom Trebinje.

ODGOVORITE
Name

Lupus

07.12.2016 09:52

hoćel sad Ameri navaiti u Bosnu na zimovanje,obzirom da nemaju svojih planina u blizini

ODGOVORITE