Zvizdić: BiH je spremna za upitnik EU

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je BiH spremna za upitnik EU koji će u petak, 9. decembra, predati komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Bosna i Hercegovina 06.12.2016 | 22:25
Zvizdić: BiH je spremna za upitnik EU
Zvizdić je danas u Sarajevu političkog direktora za zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Kristijana Helbaha upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te ispunjavanju ciljeva ka članstvu u NATO savezu.

Zvizdić je rekao da je usvojen dokument "Pregled odbrane" što predstavlja uslov koji je u ovoj fazi kredibilno realizovan, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ističući značajnu podršku koju Njemačka, na čelu sa kancelarom Angelom Merkel pruža BiH, Zvizdić je zahvalio i za prijateljski odnos prema BiH i izrazio nadu da će podrška i bilateralna saradnja biti nastavljeni.

Helbah, koji je i bivši njemački ambasador u BiH, rekao je da je zadovoljan vidljivim napretkom BiH, kao i da će Njemačka nastaviti da podržava procese evropskih integracija i put BiH ka EU i NATO.

On je pohvalio napore koje čini Savjet ministara BiH.

Zvizdić i Helbah saglasili su se da treba intenzivirati procese reformi, regionalne saradnje i nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i svih oblika terorizma.

Sastanku je prisustvovala i ambasador Njemačke u BiH Kristijan Hohman.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar