Mercedes: Razmišljamo i o Alonsu!

Šampion Formule 1 u konkurenciji konstruktora ekipa Mercedes potvrdila je da je zainteresovana za dovođenje dvostrukog šampiona Fernanda Alonsa iz Meklarena.

Ostali sportovi 07.12.2016 | 15:15
Mercedes: Razmišljamo i o Alonsu!
Svetski šampion Rozberg prošle nedelje je neočekivano saopštio da se povukao, a Mercedes mora što pre da angažuje novog vozača kako bi se pripremio za predsezonska testiranja koja počinju u februaru.

Svi iskusni i kvaliteni vozači su pod ugovorima za narednu sezonu, pa se Mercedes suočava sa problemima.

Čelnici šampionskog tima Formule 1 Mercedesa priznali su da ih je vest o povlačenju Nika Rozberga samo nekoliko dana po osvajanju prve titule pogodila kao "grom iz vedra neba".

Nenajavljeno su ostali su bez vozača, u situaciji kada nisu ni razmatrali mogućnost da bi tom pitanju uopšte morali da razmišljaju.

Mercedes je odmah rešio da krene u akciju popune praznog mesta u bolidu i da pronađe timskog kolegu Luisu Hamiltonu za sledeću sezonu.

Aktuelni šampioni u konkurenciji konstruktora "bacili su oko" na nekoliko pilota koji bi odgovarali njihovim zahtevima, ali su svesni da će borba biti veoma teška, jer su svi iskusni pod ugovorima.

Oni su "pikirali" četvorostrukog svetskog prvaka Sebastijana Fetela, ali je on odmah rekao da neće napustiti Ferari, u kombinaciji su i Maks Verštapen i Danijel Rikardo iz Red Bula, kao i Valteri Botas, vozač Vilijamsa, ali je "prvi pik" Fernando Alonso, iz ekipe Meklaren.

"Moramo da uzmemo u obzir Fernanda. On je vozač koga mnogo poštujem, kombinacija talenta, brzine i iskustva. On ima sve. Ali, ima ugovor sa Meklarenom i moramo da vidimo koje su nam druge mogućnosti", rekao je direktor Mercedesa Toto Volf za "Skaj sport".

Meklaren se odmah oglasio i stavio do znanja da veruju dvostrukom svetskom šampionu Alonsu, ali i on njima.

Čelnik te ekipe Zek Braun rekao je da ekipa nema nameru da pusti Španca, koji naredne sezone ulazi u poslednju godinu trogodišnjeg ugovora.

"Imamo ugovor sa Fernandom i on je zadovoljan. Naravno da želi da pobeđuje, kao i mi, ali nisam zabrinut u vezi scenarija da bi mogao da ode ranije", rekao je Braun.

"Moramo da uzmemo u obzir Fernanda. On je vozač koga mnogo poštujem, kombinacija talenta, brzine i iskustva. On ima sve. Ali, ima ugovor sa Meklarenom i moramo da vidimo koje su nam druge mogućnosti", rekao je direktor Mercedesa Toto Volf za Skaj Sport.

Čelnik Meklarena Zek Braun rekao je da ekipa nema nameru da pusti Alonsa, koji naredne sezone ulazi u poslednju godinu trogodišnjeg ugovora.

"Imamo ugovor sa Fernandom i on je zadovoljan. Naravno da želi da pobedjuje, kao i mi, ali nisam zabrinut oko takvog scenarija (odlazak)", rekao je Braun.

Četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel iz Ferarija rekao je da neće napustiti italijansku ekipu, a nije realno ni da će Red Bul pustiti svoje vozače Maksa Verstapena i Danijela Rikarda, čak iako neko od njih želi da ode.

Kako je naveo Skaj, Mercedes će morati da bira izmedju mladih vozača iz svog razvojnog programa Paskala Verlejna i Estebana Okona. Obojica su u tek završenoj sezoni vozili za Manor, a Verlejn je bio i test vozač Mercedesa.

"Zadržaćemo postojeći sistem. U našoj ekipi će obojica vozača imati isti status i jednake prilike. To dugujemo navijačima. Medju vozačima ne možete imati hijerarhiju", rekao je Volf.

Fernando Alonso je debitovao u Formuli 1 2001. godine, vozio je do sada 274 trke, i osvojio je dve šampionske titule 2005. i 2006. sa ekipom Renoa. Još tri puta, kao član Ferarija, završavao je sezonu kao drugoplasirani (2010, 2012. i 2013). Ostvario je 32 pobede u F1, a vozio je i za Minardi, i Meklaren, u koji je drugi put stigao prošle godine. Ove sezone završio je šampionat na 10. mestu sa 54 osvojena poena.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar