Prekinuto ročište u slučaju Salihovića

U Sudu BiH danas je trebalo biti održano prvo ročište pred disciplinskom komisijom u slučaju glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića koji je suspendovan zbog tužbe u kojoj mu se na teret stavlja niz prekršaja.

Bosna i Hercegovina 06.12.2016 | 12:35
Prekinuto ročište u slučaju Salihovića
Kako je za Klix.ba potvrdio Salihovićev advokat Rifat Konjić, ročište je otkazano jer je odbrana zatražila izuzeće predsjednika disciplinske komisije Mahmuta Švrake.

"Razlog je taj jer se protiv njega vodi procedura u Tužlaštvu BiH gdje je glavni tužilac Goran Salihović", rekao je Konjić.

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne. Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ispravka krivog navoda

06.12.2016 11:46

Goran Salihović više nije glavni tužilac u tužilaštvu BiH. On a je BIO glavni tužilac, a smijenjen je jer je radio nezakonite radnje. Koliko su one bile teške, ustanoviće sud.

ODGOVORITE
Name

zar ne

06.12.2016 12:21

Spasavao je Dodika,za novac.

Name

Borac

06.12.2016 13:26

Ovaj sistem vladanja u BiH je toliko unisten i da im se vise nista ne moze vjerovati prave cirkus sa sopstvenim narodom zato pustite covjeka sta je god uradio svakao ce te ga na kraju pustiti zbog navodno nedostatka dokaza

Name

Sudija

06.12.2016 12:03

On je jos glavni tuzioc samo suspendovan, i drugi ce se izabrati tek kad se zavrsi postupak sto moze trajati do godinu dana, sad ima v.d samo, zato ti ne lupaj ...

ODGOVORITE
Name

Naravno sudija

06.12.2016 12:19

U pravu si ti sudija, on vjerovatno radi sve ono što je i do sad radio preko svojih ljudi u tužilaštvu. Ne bi se Mektić badava žalio na kadrove u tužilaštvu.

ODGOVORITE
Name

Pročitani majstor spina

06.12.2016 12:20

Salihović je rekao prije disciplinskog ročišta da ima puno povjerenje u rad disciplinske komisije a sada njegov advokat odmah traži izuzeće predsjednika te iste.Takođe je dva dana prije svoje suspenzije izdao naređenje za otvaranje istrage protiv Milorada Dodika u vezi referenduma i dva mjeseca se već pravi medijski cirkus.Zatim je Salihović pred samu suspenziju izjavio da je optužnica u vezi Bobar banke poslata na potvrđivanje u Sud BiH što je notorna laž

ODGOVORITE
Name

Piksi

06.12.2016 13:42

Znamo kako su do sad završavali ovakvi slučajevi, tako će i ovaj.

ODGOVORITE