Čović: Centra nema, jer ga struka nije pronašla!

Najskuplji igrač prima 350.000; Bankomat se pokvario, čekamo državnog servisera! Prvi čovek Crvene zvezde o gorućoj temi...

Košarka 06.12.2016 | 14:45
Čović: Centra nema, jer ga struka nije pronašla!
Finansije su već uobičajen problem kad je kompletan srpski sport u pitanju ne samo košarka. Ali navijače pre svega zanima teren. Kad su navijači košarkaškog kluba Crvena zvezda u pitanju prvenstveno ih zanima: kad će centar? Prvi čovek Zvezdinog šampionskog tima Nebojša Čović ima spreman odgovor.

"Naše pojačanje nema veze sa finansijama. One jesu važan faktor, ali ovde je konkretno druga stvar u pitanju. Jednostavno, naša struka, mislim tu pre svega na Dejana Radonjića, nije pronaša adekvatnog igrača, a nije želela da dovodi nekog tek da bi popunila broj. Znate, mi nismo klub koji sebi sme da dozvoli da struka pogreši. Imali smo prošle sezone Mekela, Tompsona, onda Skorcanitis, koji je bio moja lično greška. Nije dakle ova uprava nesposobna kako pametni botovi pričaju po forumima, ali jednostavno nije dobro da trenerima namećemo rešenja", kategorički je rekao Čović tokom gostovanja u emisiji "U obruču" na TV Arena.

Otkrio je i da najplaćeniji igrač Crvene zvezde godišnje zarađuje 350.000 dolara neto i da smatra da bi bilo normalno da svi klubovi na sajtu istaknu plate svih košarkaša.

"Ne znam zašto bi to bila tajna? Osim ako su u pitanju državne pare", rekao je Čović.

A kad su pare u pitanju, Čović je ponovio da crveno-beli od državnih dobijaju samo ono što kroz sponzorski ugovor da kompanija MTS. Plus od gradskih vlasti Beograda nekih 200.000 do 250.000 evra, u zavisnosti od rezultata, a prema već utvrđenom pravilniku. Zagreb u Ljubljana, povukao je Čović paralelu, Ciboni, odnosno Olimpiji daju i preko 1.500.000.

"Stanje nije prosto, kompleksno je. Teško je, kao i svima u ovoj zemlji. Nije lako privući sponzore koji dobro posluju. Ali eto, i za one koji nam do sada nisu verovali da nismo državni projekat. Pokvario nam se bankomat, čekamo servisere iz državne uprave da ga poprave".

Od Evrolige 200.000 na osnovu 50 odsto od TV prava koja se prodaju u Srbije (Makabi dobija 3.200.000), plus 37.000 evra za pobedu. Od ulaznica, do 100.000 evra neto ako se igra u Areni i ne preko 40.000 kad se igra u Pioniru.

"Postoji tu mala probirljivost, da ne kažemo razmaženost igrača. Napravi se atmosfera protiv Barselone, Reala, CSKA, ali Bamberg recimo nije toliko atraktivan rival. A mi se od tih ulaznica direktno finansiramo".

Kad je finansiranje u pitanju: Zvezdin neto budžet za plate igrača 2.800.000 evra, bruto 3.200.000, sa stručnim štabom 3.600.000. I opet nema veze sa centrom sa početka teksta...

"Postoji i ta mogućnost da ga ne dovedemo zbog toga što nemamo para, ali ako tako bude jasno ćemo reći: Ne dolazi, jer nema para. Ali sada nije to slučaj", ističe Čović.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar