Počinje iznošenje završnih riječi

Pred Haškim tribunalom danas počinje iznošenje završnih riječi tužilaštva i odbrane, kojima će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću.

Republika Srpska 05.12.2016 | 07:09
Počinje iznošenje završnih riječi
Iznošenje završnih riječi trajaće do 15. decembra, pri čemu će tužioci imati prilku da iznesu svoje argumente do 7. decembra, a potom će odbrana iznijeti svoju završnu riječ od 9. do 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmijeniće 15. decembra, dok bi prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Mladićev advokat Branko Lukić rekao je ranije da se odbrana nada da će uspjeti da pobije navode tužbe u završnoj riječi pred Haškim tribunalom i da dokaže da general Mladić nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojim zločinom u BiH 90-ih godina.

Lukić kaže da ima strah da će, uprkos iznesenim novim dokazima, među kojima i u slučaju i Srebrenice i Markala, sudsko vijeće jednostavno uzeti presuđene činjenice iz predmeta gdje ti dokazi nisu izvedeni.

"Tako da je vrlo teško promeniti bilo šta ovde /u Hagu/. Skeptičan sam. Radim godinama, ali borimo se protiv te međunarodne nepravde. Radimo sve što možemo i više nego što možemo", rekao je Lukić.

On je naveo da je relativno dosta vremena prošlo od izricanja ranijih presuda, ali da će jedna od tema odbrane u završnoj riječi biti da general Mladić nije dobio pravično suđenje, prije svega, što mu sude dvojica sudija koja su ga već osudila u nekim drugim predmetima, u kojima on uopšte nije bio učesnik.

"Dakle, mi ćemo i dalje na tome da insistiramo, iako su naši podnesci u tom pravcu odbijeni. Naravno, mi se sa tim nikada nećemo složiti i uvek ćemo tvrditi da general Mladić nije dobio fer suđenje. To će biti istaknuto već u uvodnom delu", rekao je Lukić.

On je podsjetio da je odbrana u svom završnom podnesku istakla nedostatke u iznošenju dokaza Haškog tužilaštva u odnosu na Srebrenicu, te da su izvedeni novi dokazi na osnovu kojih se može zaključiti da su gubici kolone muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH u borbama prilikom proboja iz Srebrenice iznosili oko 6.000 ljudi.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.(BN televizija/Agencije)
(Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Podrska nevinom

05.12.2016 07:57

Ja verujem da je djeneral nevin! A u pravdu neverujem.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

05.12.2016 18:09

Dr. Vojislav Seselj je jedini pravnik koji je uspio sebe sam da odbranio na antisrbskom Haskom Sudu od muslimanski i hrvatski lazi i kleveta. Predlazem zato da Dr. Vojislav Seselj o trosku Republike SRBije bude stavljen na raspolaganje haskim zatvorenucima za besplatne savjete. Borba za svakog haskog optuzenika i zatvorenika jeste u stvari borba za ugled SRBskog Naroda od hrvatski i muslimanski kleveta i lazni optuzbi!

Name

Yuga

05.12.2016 08:09

Dobro nas je upropastio nećemo se oporaviti ni za 50 god

ODGOVORITE
Name

Tuga

05.12.2016 13:33

Nije nas general Mladić upropastio. On je samo bio vojnik i to izuzetno dobar vojnik, da smo samo njega slušali i čuvali bilo bi nam bolje. Generale hvala ti za sve što si učinio za svoj narod, a štitio si i svoje neprijatelje.

Name

Dragan

05.12.2016 11:53

General Ratko Mladic nije zlocinac jer je sve zasnovano na laznim konstrukcijama i podvalama tuzilastva u Hagu.Optuzuju ga za genocid u Srebrenici kojeg nije bilo.Dobro se vidi na snimku kako general pred zenama starcima i djecom govori da im ne smije faliti dlaka sa glave i da ce svi biti bezbjedno evakuisani sto se i dogodilo.Na desetine autobusa i kamiona su izvlacili civile na bezbjednu teritoriju.Cak im je ostavljen koridor za izvlacenje.Ko je jos cinio genocid a spasavao zene i djecu takav genocid ne postoji..Sloboda generalu Mladicu...

ODGOVORITE
Name

VRS I SDS VELIKE SRBIJE:

05.12.2016 13:35

General Ratko Mladic Nije Nikada Pocinijo Neki Zlocin. Sloboda Srpskom Generalu Nad Generalima I dobro Zdravlje .Pozdrav G.Generale Srecno .

ODGOVORITE
Name

Kobac

05.12.2016 15:18

A šta radi tamo kad je tako dobar ?

ODGOVORITE
Name

hercegovina

05.12.2016 23:00

Pozdrav nasem generalu i zemljaku iz Hercegovine.Legende nikad ne umiru.

ODGOVORITE
Name

VRS

05.12.2016 23:03

Srpski gen.Mladic je medju najboljim generalima i vojskovodjama u istoriji.

ODGOVORITE