Почиње изношење завршних ријечи

Пред Хашким трибуналом данас почиње изношење завршних ријечи тужилаштва и одбране, којима ће бити окончано суђење генералу Ратку Младићу.

Република Српска 05.12.2016 | 07:09
Почиње изношење завршних ријечи
Изношење завршних ријечи трајаће до 15. децембра, при чему ће тужиоци имати прилку да изнесу своје аргументе до 7. децембра, а потом ће одбрана изнијети своју завршну ријеч од 9. до 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размијениће 15. децембра, док би према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

Младићев адвокат Бранко Лукић рекао је раније да се одбрана нада да ће успјети да побије наводе тужбе у завршној ријечи пред Хашким трибуналом и да докаже да генерал Младић нема никаквих додирних тачака са било којим злочином у БиХ 90-их година.

Лукић каже да има страх да ће, упркос изнесеним новим доказима, међу којима и у случају и Сребренице и Маркала, судско вијеће једноставно узети пресуђене чињенице из предмета гдје ти докази нису изведени.

"Тако да је врло тешко променити било шта овде /у Хагу/. Скептичан сам. Радим годинама, али боримо се против те међународне неправде. Радимо све што можемо и више него што можемо", рекао је Лукић.

Он је навео да је релативно доста времена прошло од изрицања ранијих пресуда, али да ће једна од тема одбране у завршној ријечи бити да генерал Младић није добио правично суђење, прије свега, што му суде двојица судија која су га већ осудила у неким другим предметима, у којима он уопште није био учесник.

"Дакле, ми ћемо и даље на томе да инсистирамо, иако су наши поднесци у том правцу одбијени. Наравно, ми се са тим никада нећемо сложити и увек ћемо тврдити да генерал Младић није добио фер суђење. То ће бити истакнуто већ у уводном делу", рекао је Лукић.

Он је подсјетио да је одбрана у свом завршном поднеску истакла недостатке у изношењу доказа Хашког тужилаштва у односу на Сребреницу, те да су изведени нови докази на основу којих се може закључити да су губици колоне муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ у борбама приликом пробоја из Сребренице износили око 6.000 људи.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012., годину дана након што је он, послије 16 година бјекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.



(БН телевизија/Агенције)
(Фото: Серге Лигтенберг/Гуливер/Геттy Имагес)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Подрска невином

05.12.2016 06:57

Ја верујем да је дјенерал невин! А у правду неверујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

05.12.2016 17:09

Др. Војислав Сесељ је једини правник који је успио себе сам да одбранио на антисрбском Хаском Суду од муслимански и хрватски лази и клевета. Предлазем зато да Др. Војислав Сесељ о троску Републике СРБије буде стављен на располагање хаским затворенуцима за бесплатне савјете. Борба за сваког хаског оптузеника и затвореника јесте у ствари борба за углед СРБског Народа од хрватски и муслимански клевета и лазни оптузби!

Name

Yуга

05.12.2016 07:09

Добро нас је упропастио нећемо се опоравити ни за 50 год

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

05.12.2016 12:33

Није нас генерал Младић упропастио. Он је само био војник и то изузетно добар војник, да смо само њега слушали и чували било би нам боље. Генерале хвала ти за све што си учинио за свој народ, а штитио си и своје непријатеље.

Name

Драган

05.12.2016 10:53

Генерал Ратко Младиц није злоцинац јер је све засновано на лазним конструкцијама и подвалама тузиластва у Хагу.Оптузују га за геноцид у Сребреници којег није било.Добро се види на снимку како генерал пред зенама старцима и дјецом говори да им не смије фалити длака са главе и да це сви бити безбједно евакуисани сто се и догодило.На десетине аутобуса и камиона су извлацили цивиле на безбједну територију.Цак им је остављен коридор за извлацење.Ко је јос цинио геноцид а спасавао зене и дјецу такав геноцид не постоји..Слобода генералу Младицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС И СДС ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ:

05.12.2016 12:35

Генерал Ратко Младиц Није Никада Поцинијо Неки Злоцин. Слобода Српском Генералу Над Генералима И добро Здравље .Поздрав Г.Генерале Срецно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

05.12.2016 14:18

А шта ради тамо кад је тако добар ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

05.12.2016 22:00

Поздрав насем генералу и земљаку из Херцеговине.Легенде никад не умиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

05.12.2016 22:03

Српски ген.Младиц је медју најбољим генералима и војсководјама у историји.

ОДГОВОРИТЕ