U Fondu bez posla ostaje 80 radnika

Bez posla u Fondu zdravstvenog osiguranja RS u proteklih nekoliko dana ostalo je bar oko 30 radnika, koji su imali ugovore o radu na određeno vreme, saznaje “EuroBlic”.

Republika Srpska 03.12.2016 | 21:30
U Fondu bez posla ostaje 80 radnika
U Sidnikatu Fonda kažu da je ta cifra i veća, odnosno da su ugovori o radu istekli za čak 60 radnika, te da sada nisu produženi.

Kako saznajemo, to bi se moglo dogoditi i za još deset do 20 radnika Fonda koji imaju iste ugovore.

Po nezvaničnim saznanjima, ovi ugovori se ne produžavaju na osnovu stava novog v. d. direktora FZO Dejana Kusturića, kojeg je neprijatno iznenadio broj zaposlenih koje je zatekao u Fondu.

Iz Sindikata Fonda ističu da još nisu razgovarali sa novim direktorom, te ne znaju da li je to njegov i stav rukovodstva FZO, ali smatraju da se „lomljenjem preko kolena“ništa neće postići.

"Stav sindikata je da nadležno ministarstvo i rukovodstvo Fonda neće postići željene rezultate i mere, jer se radi o velikom i kompleksnom sistemu koji je od opšteg interesa za građane RS. Ovakvim potezom mogu se postići kratkoročne mere, predviđenim uštedama na platama, ali istovremeno na gubitku će biti samo osiguranici Fonda, jer sa manjkom ovolikog broja radnika proces rada u Fondu se ne može odvijati normalno i biće znatno usporen" kaže predsednik Sindikata Fonda, Božo Marić.

Sindikat bi naredne sedmice trebalo da razgovara sa v.d. direktora, a tražiće i da se napravi zajednički sastanak sa resornim ministrom i rukovodstvom Fonda.

"Cilj je da se razreši novonastala situacija i pronašlo najbolje moguće rešenje za radnike i osiguranike koji koriste naše usluge" ističe Marić.

Zvanične informacije o stavu i planovima Fonda u vezi sa produžavanjem ugovora na određeno vreme, do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Na kraju prošle godine u FZO je bilo zaposleno ukupno 688 ljudi, od čega je 634 bilo na neodređeno vreme. Trenutno nema podataka o tome koliko je zaposlenih sada zatekao novi v.d. direktora.

Po podacima Sindikata, važeća sistematizacija radnih mesta u FZO usvojena je prošle godine, a izmene i dopune rađene su u toku prošle i ove godine. Revizori su, čak, utvrdili da je samo u 2015. doskorašnji direktor, Darko Tomaš doneo osam izmena i dopuna tada važećeg Pravilnika o sistematizaciji.

Maksimović u Fondu?

Po nezvaničnim informacijama, u fotelju jednog od direktora u Fondu bi uskoro mogao da sedne aktuelni direktor bijeljinskog Doma zdravlja Zlatko Maksimović, koji neće dobiti novi mandat u Bijeljini.

Izvor: EuroBlic
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bl

03.12.2016 21:48

E moj Kusturicu otpustas radnike radi ustede,a potpisujes ugovor o 28 miliona prevare.Imas li mozga zasto ga niko prije tebe nije potpisao.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

04.12.2016 10:24

Prointer je to, sila nebeska. Uskoro nam istom linijom sin Igor-Kokeza dolazi i Win Win.

Name

Nesto mi kaze da

04.12.2016 01:22

To nije nista, tokom 2017te ce najmanje 1000 radnika u javnim preduzecima ostati bez posla. Jos dva puta toliko kod privatnika cijih je racuna sve vise blokirano.

ODGOVORITE
Name

Kusturic

04.12.2016 02:08

Pokusava da zabavi narod i skrene paznju sa onog zbog cega je stigao: da potpise ugovor na 28 miliona za nesto sto vrijedi 3

ODGOVORITE
Name

milana

04.12.2016 09:08

Naravno,primljeni u virjeme izbora,tako je i po bolnicama i domovima zdravlja,ne mogu ljudi normalno raditi svoj posao od tih izbornih pridošlica,zato ljekari ne mogu ni uniformr prati u bolnici nego nose kući.Fond definitivno treba ukinuti,to su činovnici koji leže i jedu na leđima jadnih doktora koji gube glave sa pacijentima,fond i Bogdanićeve banje skinuti narodu sa grbače i vijdećete zdravstva.

ODGOVORITE
Name

sos

04.12.2016 12:30

E pa opet ce ih primiti na odredjeno vrijeme pred izbore! Ocistiti SVE Fondove! Pa davno je receno da PLATE prvo sebi podijele.... a oni od kojih sabiraju plate.....ako bude!!

Name

Podrška

04.12.2016 09:54

Ne poznajem Gospodina, ali ako se oslobodi uticaja Škrbića, i ostalih, napravi ozbiljne rezove , počne plaćati dobavljače koji nisu na Listi "naši" , i naravno krene da plaća ustanove po učinku a ne po tome koliko imaju zaposlenih i koliko dugova. Tek tada se mi građani- pacijenti možemo nadati boljem .

ODGOVORITE