У Фонду без посла остаје 80 радника

Без посла у Фонду здравственог осигурања РС у протеклих неколико дана остало је бар око 30 радника, који су имали уговоре о раду на одређено време, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Република Српска 03.12.2016 | 21:30
У Фонду без посла остаје 80 радника
У Сидникату Фонда кажу да је та цифра и већа, односно да су уговори о раду истекли за чак 60 радника, те да сада нису продужени.

Како сазнајемо, то би се могло догодити и за још десет до 20 радника Фонда који имају исте уговоре.

По незваничним сазнањима, ови уговори се не продужавају на основу става новог в. д. директора ФЗО Дејана Кустурића, којег је непријатно изненадио број запослених које је затекао у Фонду.

Из Синдиката Фонда истичу да још нису разговарали са новим директором, те не знају да ли је то његов и став руководства ФЗО, али сматрају да се „ломљењем преко колена“ништа неће постићи.

"Став синдиката је да надлежно министарство и руководство Фонда неће постићи жељене резултате и мере, јер се ради о великом и комплексном систему који је од општег интереса за грађане РС. Оваквим потезом могу се постићи краткорочне мере, предвиђеним уштедама на платама, али истовремено на губитку ће бити само осигураници Фонда, јер са мањком оволиког броја радника процес рада у Фонду се не може одвијати нормално и биће знатно успорен" каже председник Синдиката Фонда, Божо Марић.

Синдикат би наредне седмице требало да разговара са в.д. директора, а тражиће и да се направи заједнички састанак са ресорним министром и руководством Фонда.

"Циљ је да се разреши новонастала ситуација и пронашло најбоље могуће решење за раднике и осигуранике који користе наше услуге" истиче Марић.

Званичне информације о ставу и плановима Фонда у вези са продужавањем уговора на одређено време, до закључења овог броја нисмо добили.

На крају прошле године у ФЗО је било запослено укупно 688 људи, од чега је 634 било на неодређено време. Тренутно нема података о томе колико је запослених сада затекао нови в.д. директора.

По подацима Синдиката, важећа систематизација радних места у ФЗО усвојена је прошле године, а измене и допуне рађене су у току прошле и ове године. Ревизори су, чак, утврдили да је само у 2015. доскорашњи директор, Дарко Томаш донео осам измена и допуна тада важећег Правилника о систематизацији.

Максимовић у Фонду?

По незваничним информацијама, у фотељу једног од директора у Фонду би ускоро могао да седне актуелни директор бијељинског Дома здравља Златко Максимовић, који неће добити нови мандат у Бијељини.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бл

03.12.2016 20:48

Е мој Кустурицу отпустас раднике ради устеде,а потписујес уговор о 28 милиона преваре.Имас ли мозга засто га нико прије тебе није потписао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

04.12.2016 09:24

Проинтер је то, сила небеска. Ускоро нам истом линијом син Игор-Кокеза долази и Wин Wин.

Name

Несто ми казе да

04.12.2016 00:22

То није ниста, током 2017те це најмање 1000 радника у јавним предузецима остати без посла. Јос два пута толико код приватника цијих је рацуна све висе блокирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кустуриц

04.12.2016 01:08

Покусава да забави народ и скрене пазњу са оног због цега је стигао: да потписе уговор на 28 милиона за несто сто вриједи 3

ОДГОВОРИТЕ
Name

милана

04.12.2016 08:08

Наравно,примљени у вирјеме избора,тако је и по болницама и домовима здравља,не могу људи нормално радити свој посао од тих изборних придошлица,зато љекари не могу ни униформр прати у болници него носе кући.Фонд дефинитивно треба укинути,то су чиновници који леже и једу на леђима јадних доктора који губе главе са пацијентима,фонд и Богданићеве бање скинути народу са грбаче и вијдећете здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

04.12.2016 11:30

Е па опет це их примити на одредјено вријеме пред изборе! Оцистити СВЕ Фондове! Па давно је рецено да ПЛАТЕ прво себи подијеле.... а они од којих сабирају плате.....ако буде!!

Name

Подршка

04.12.2016 08:54

Не познајем Господина, али ако се ослободи утицаја Шкрбића, и осталих, направи озбиљне резове , почне плаћати добављаче који нису на Листи "наши" , и наравно крене да плаћа установе по учинку а не по томе колико имају запослених и колико дугова. Тек тада се ми грађани- пацијенти можемо надати бољем .

ОДГОВОРИТЕ