Šta će učenicima donijeti mala matura?

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je da se nakon završenog devetog razreda vrši provjera učeničkih postignuća – mala matura, i to rješavanjem testova pisanim putem. Programom male mature se određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu sprovodi Republički pedagoški zavod.

Republika Srpska 03.12.2016 | 21:08
Šta će učenicima donijeti mala matura?
Mala matura – kruna znanja cjelokupnog osnovnog obrazovanja učenika treba da pruži objektivniji prikaz učeničkih postignuća. Republički pedagoški zavod se već duži niz godina bavi analizom uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola.

Gotovo polovina učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj na kraju prošle godine prošla je peticom, dok je najviše odlikaša među srednjoškolcima bilo u gimnazijama, a kroz razne naknadne provjere utvrđeno je da ocjene ne prate nivo znanja učenika.

“Jedan od zaključaka koji možemo na osnovu te analize da dobijemo jeste da karakterstika znanja naših učenika je da dobro uglavnom rješavaju one zadatke koji su na nižem reproduktivnom nivou, a da one zadatke koji zahtjevaju viši nivo misaone aktivizacije i složenije zadatke mnogo manji broj uspjeva da riješi”, kaže inspektor - prosvjetni savjetnik za razrednu nastavu Marinko Savić.

Mala matura biće prilika da učenici umjesto trke za što boljim ocjenama trče za što više znanja jer će ono biti presudno prilikom upisa u srednje škole, a ne samo postignuti uspjeh kroz ocjene kao do sada.

“Ocjena je u svakom slučaju trenutno mjerilo znanja učenika i ono na šta se apeluje jeste da djeca u toku samog tog ciklusa ocjenjivanja imaju što veći broj ocjena”, kaže Milica Perković predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, Bijeljina.

U srednje škole svake godine dolaze učenici sa što većim prosjekom, kaže Radenko Todorović, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, Bijeljina. Primjećeno je, kaže on, da ocjene ne prati i adekvatno znanje. U tom smislu mala matura imaće veliki značaj, kaže Todorović.

“Mi se radujemo u srednjim školama da dođe do eksternog ocjenjivanja da bi imali pravedniju sliku njihovog znanja. Onda bi dio bodova nosile ocjene, a dio bodova ocjena na eksternom ocjenjivanju”, kaže predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, Bijeljina Radenko Todorović.

Veliki je pritisak i roditelja koji je posebno izražen od drugog do petog razreda pa je u tim razredima više od 90 posto odlikaša, pokazuje analiza Republičkog pedagoškog zavoda. O tome svjedoče i prosvjetni radnici.

“U raznim situacijama sam posmatrala da za neuspjeh svoje djece optužuju i prosvjetnog radnika da ne radi kvalitetno, ne koristi adekvatne metode, a neće realno da sagleda situaciju i realne mogućosti svog djeteta”, kaže Milica Perković predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, Bijeljina.

Između roditeljskih želja i svojih mogućnosti ispaštaju učenici koji iako ponesu visoke ocjene iz osnovne škole koje nisu potkrepljene i znanjem teško mogu da se uklope u srednjim školama što stvara frustracije. Mala matura treba da stane u kraj tome.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

03.12.2016 21:12

Šta će im donijeti!?

ODGOVORITE
Name

cups

03.12.2016 22:03

Ideja je jako dobra i ima smisla. Samo ako se ne pojave manipulacije kao i u svemu ostalom npr. prodaja pitanja prije testova itd...

ODGOVORITE
Name

max

03.12.2016 22:43

Pa vi niste normalni. Pogledajte Finsku, gdje se djece skoro uopšte ne testiraju pa imaju fantastične rezultate na medjunarodno priznatim testiranjima. Slično je i u Japanu. Nije rješenje u testiranju. To samo još više tjera djecu od škole koju i ovako ne vole. Testiranje je samo maltretiranje djece. Silom se ništa ne postiže. Olakšajte im torbe, privolite ih da vole doći u školu, da pročitaju što vole, da uče što vole. Uložite novac u savremena učila. Potpuno ste u krivu. Totalno pogrešan pristup. Ako je sva mudrost u tome da testirate, testirate i testirate onda se uzalud išli u školu. Žalim ovu našu djecu kojoj kroje budućnost teoretičari bez konkretnih rezultata. Prepolovite obim gradiva, udjite u dubinu materije, koristite iskustva uspješnih zemalja, a ne izmišljajte toplu vodu i ne vraćajte se u prošlost. ZAR JEDAN TEST MOŽE BITI TOLIKO DOBAR DA NEKOM PRESUDI ŠTA MOŽE, A ŠTA NE. Djeca su nam sjajna kakvi smo mi.

ODGOVORITE
Name

Izvrsan komentar

04.12.2016 10:45

Ako bi neko pročitao vaš komentar, mogao bi mnogo toga da nauči. Međutim, ovdje nama ne trebaju stručnjaci, odnosno dobro obrazovanje, jer ne znaju šta će s njima. Ko se ovdje zaposlio zato što je sposoban? Niko. Znamo na koji način se dolazi do zaposlenja. Ove zemlje, koje ste naveli, odvajaju mnogo novca za obrazovanje i kulturu, a to dvoje je kod nas zatrveno. Ako naši učenici novac od doručka odnesu i potroše u kladionicu koja je preko puta škole, to dovoljno govori na kakvoj grani su naše obrazovanje i učenici.

Name

maja maja

03.12.2016 22:47

Ludnica!Roditelji jure ocjene i prosjeke,pa će tako i malu maturu!

ODGOVORITE
Name

Postoje kaste

04.12.2016 06:09

Prvi korak je da mala matura bude nakon devetog razreda, nakon čega slijedi da će biti nakon petog, za koju će biti dovoljno da građani prstom umoče u tintu. Ovim se želi dodatno potvrditi podjela među građanima, oni koji su u najvećem broju - siromašni, imaće malu maturu, oni srednjeg imovnog stanja, kojih će biti značajno manje, biće sretni da završe srednju školu, dok će fakulteti i razni masteri biti privilegija kaste bogatih.

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.12.2016 07:09

Sta mučite jadnu djecu.Pa kod nas prosvjetni radnici rade sa kursevima,bez fakulteta.Ko će naučiti djecu.Pa ovo je laž,sta ako dijete ima sve petice i stvarno je učilo, a kad bude polagano testove zbog teme zakaže.Ja ovdje vidim pouku djeci ne učite devet godina polovice malu maturu i biti doktori.Ugasite vi privatne škole i fakultete,vratite nekadašnje obrazovanje Titovog pionira. kakav ministar takvo obrazovanje.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

04.12.2016 08:50

Znanje u skolama se postize prije svega ucenjem a nikako sakrivanjem iza malih ili veliki matura koje su postojale u republickoj provjeri znanja ucenika i prije Stipine reforme skolstva, samo se one tako nisu tada zvale. Mala i velika Matura po skolama poticu iz nekih drugih vremena kada nije bilo kompjutera i kada je vladao drugaciji nacin razmisljanja i rada u drugacijem drustveno politickom sistemu u zemlji. Isti problem o nivou znanja ucenika imaju i druge zemlje po svijetu tako da mature nece resiti taj problem ali ce one biti neka vrate dokaza o stvarnom ili laznom znanju ucenika. Svemu ima caka. ZATO pored matura na kojima ce ucenici i studenti prepisivati jednu od drugi ili ce njima nastavnici i profesori zbog svog ugleda pomagati dajuci tajno na uvid sva moguca pitanja bolje bi bilo da se razmusli o klasicnom nacinu obrazovanja uvodjene kompjuterske nastave pod stalnim nadzorom prosvetnog osoblja. Nekada su generacije mladih ljudi bili puno ozbiljnije od sadasnji narastaja za koje se moze slobodno kazati da su ona sve neozbiljnija, neodgovornija i neposlusnija. Mlada pokolenja danas zive u izmusljenom svijetu raznu iluzija daleko od zivotne stvarnosti. Zbog toga se treba uz pomoc skolski psihologa i Roditelja kod ucenika od ranijih dana njihovog zivita razvijati saznanje za njihovo dobro o potrebi ucenja sa cime se sticu siroki pogledi. Skolske programe treba takodje osmisliti i prilagoditi stvarnim potrebana ucenika i nesmje se dozvolite da ucenici kao u AMERICI zavrsi po nekoliko fakulteta a da nisu pri tome procitali ni jednu knjigu od nekog poznatog pisca ili nobela. SRBe sve tri vjere i mnoge druge narode ubi neznanje i nepoznavanje svijeta u kome zive. ZATO ce borba za prosvecenje naroda dugo da traje. Pitanja je veliki da li je Tajnim vladarima iz senke u Novom svjetskom poretka bez Boga uopste stall do prosvecenje narodni masa ili do zaglupljivanja naroda?!

ODGOVORITE
Name

Srbin

04.12.2016 09:06

Mislim da ovo nece nista doprinijeti. Samo ce djeca vise imati stresa jer su i onako pod stresom u skoli i obavezama. Ko ce uciti on ce uciti i ez ovoga ko nece ovo mu nista pomoci nece. Djeci je i onako skola jako teska ovo im nije trebalo.

ODGOVORITE
Name

www

04.12.2016 10:37

Ne čisti se riba od repa već od glave ministra treba hitno smjeniti pa onda krenuti u savremene promjene uključiti profesore sa fakulteta.

ODGOVORITE
Name

Profesor

04.12.2016 10:56

Umorni smo od vaših besmislenih i kontraproduktivnih reformi. Šta nam sve niste uveli u proteklom periodu. Mi smo zbunjeni, znamo tek toliko koji predmet predajemo, ostalo sve ste pobrkali i zamrsili. Čemu selekcija prilikom upisivanja, to jest testiranje, kada neko može završiti najgori zanat sa najnižom ocjenom , a onda se upisati na privatni fakultet i zaposliti se gdje želi (naravno uz adekvatnu pomoć sa strane)? Gospoda iz ministarstva, dok god ne počnu saradnju sa nosiocima vaspitnog obrazovanja, a to su prosvjetni radnici, nikad neće povući koristan potez. Za razliku od njih, nastavnici i đaci su svjesni da se učenje ne isplati. Recite mi samo jednu osobu koja je znanjem i pameću u ovo vrijeme postala uspješna. A oni nepismeni, polupismeni, propali studenti, dugogodišnji studenti, diplomci sa sumnjivim diplomama su oko nas na vodećim funkcijama. Jedna smjernica za kraj: nema dobrog obrazovanja bez kvalitetnog nastavnog kadra i poštovanja hijerarhije. Kakva je to hijerarhija kad učenik voza bolje auto od svog profesora? Iskren pozdrav!

ODGOVORITE
Name

realnost

04.12.2016 12:25

Ministar Dane se bavi zaglupljivanjem naroda,ostavka ili smjena.

ODGOVORITE