Шта ће ученицима донијети мала матура?

Приједлогом закона о основном васпитању и образовању у Републици Српској прописано је да се након завршеног деветог разреда врши провјера ученичких постигнућа – мала матура, и то рјешавањем тестова писаним путем. Програмом мале матуре се одређују наставни предмети из којих ученици рјешавају тестове, а малу матуру спроводи Републички педагошки завод.

Република Српска 03.12.2016 | 21:08
Шта ће ученицима донијети мала матура?
Мала матура – круна знања цјелокупног основног образовања ученика треба да пружи објективнији приказ ученичких постигнућа. Републички педагошки завод се већ дужи низ година бави анализом успјеха ученика основних и средњих школа.

Готово половина ученика основних школа у Републици Српској на крају прошле године прошла је петицом, док је највише одликаша међу средњошколцима било у гимназијама, а кроз разне накнадне провјере утврђено је да оцјене не прате ниво знања ученика.

“Један од закључака који можемо на основу те анализе да добијемо јесте да карактерстика знања наших ученика је да добро углавном рјешавају оне задатке који су на нижем репродуктивном нивоу, а да оне задатке који захтјевају виши ниво мисаоне активизације и сложеније задатке много мањи број успјева да ријеши”, каже инспектор - просвјетни савјетник за разредну наставу Маринко Савић.

Мала матура биће прилика да ученици умјесто трке за што бољим оцјенама трче за што више знања јер ће оно бити пресудно приликом уписа у средње школе, а не само постигнути успјех кроз оцјене као до сада.

“Оцјена је у сваком случају тренутно мјерило знања ученика и оно на шта се апелује јесте да дјеца у току самог тог циклуса оцјењивања имају што већи број оцјена”, каже Милица Перковић предсједник Актива директора основних школа, Бијељина.

У средње школе сваке године долазе ученици са што већим просјеком, каже Раденко Тодоровић, предсједник Актива директора средњих школа, Бијељина. Примјећено је, каже он, да оцјене не прати и адекватно знање. У том смислу мала матура имаће велики значај, каже Тодоровић.

“Ми се радујемо у средњим школама да дође до екстерног оцјењивања да би имали праведнију слику њиховог знања. Онда би дио бодова носиле оцјене, а дио бодова оцјена на екстерном оцјењивању”, каже предсједник Актива директора средњих школа, Бијељина Раденко Тодоровић.

Велики је притисак и родитеља који је посебно изражен од другог до петог разреда па је у тим разредима више од 90 посто одликаша, показује анализа Републичког педагошког завода. О томе свједоче и просвјетни радници.

“У разним ситуацијама сам посматрала да за неуспјех своје дјеце оптужују и просвјетног радника да не ради квалитетно, не користи адекватне методе, а неће реално да сагледа ситуацију и реалне могућости свог дјетета”, каже Милица Перковић предсједник Актива директора основних школа, Бијељина.

Између родитељских жеља и својих могућности испаштају ученици који иако понесу високе оцјене из основне школе које нису поткрепљене и знањем тешко могу да се уклопе у средњим школама што ствара фрустрације. Мала матура треба да стане у крај томе.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

03.12.2016 21:12

Шта ће им донијети!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

03.12.2016 22:03

Идеја је јако добра и има смисла. Само ако се не појаве манипулације као и у свему осталом нпр. продаја питања прије тестова итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

03.12.2016 22:43

Па ви нисте нормални. Погледајте Финску, гдје се дјеце скоро уопште не тестирају па имају фантастичне резултате на медјународно признатим тестирањима. Слично је и у Јапану. Није рјешење у тестирању. То само још више тјера дјецу од школе коју и овако не воле. Тестирање је само малтретирање дјеце. Силом се ништа не постиже. Олакшајте им торбе, приволите их да воле доћи у школу, да прочитају што воле, да уче што воле. Уложите новац у савремена учила. Потпуно сте у криву. Тотално погрешан приступ. Ако је сва мудрост у томе да тестирате, тестирате и тестирате онда се узалуд ишли у школу. Жалим ову нашу дјецу којој кроје будућност теоретичари без конкретних резултата. Преполовите обим градива, удјите у дубину материје, користите искуства успјешних земаља, а не измишљајте топлу воду и не враћајте се у прошлост. ЗАР ЈЕДАН ТЕСТ МОЖЕ БИТИ ТОЛИКО ДОБАР ДА НЕКОМ ПРЕСУДИ ШТА МОЖЕ, А ШТА НЕ. Дјеца су нам сјајна какви смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изврсан коментар

04.12.2016 10:45

Ако би неко прочитао ваш коментар, могао би много тога да научи. Међутим, овдје нама не требају стручњаци, односно добро образовање, јер не знају шта ће с њима. Ко се овдје запослио зато што је способан? Нико. Знамо на који начин се долази до запослења. Ове земље, које сте навели, одвајају много новца за образовање и културу, а то двоје је код нас затрвено. Ако наши ученици новац од доручка однесу и потроше у кладионицу која је преко пута школе, то довољно говори на каквој грани су наше образовање и ученици.

Name

маја маја

03.12.2016 22:47

Лудница!Родитељи јуре оцјене и просјеке,па ће тако и малу матуру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постоје касте

04.12.2016 06:09

Први корак је да мала матура буде након деветог разреда, након чега слиједи да ће бити након петог, за коју ће бити довољно да грађани прстом умоче у тинту. Овим се жели додатно потврдити подјела међу грађанима, они који су у највећем броју - сиромашни, имаће малу матуру, они средњег имовног стања, којих ће бити значајно мање, биће сретни да заврше средњу школу, док ће факултети и разни мастери бити привилегија касте богатих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.12.2016 07:09

Ста мучите јадну дјецу.Па код нас просвјетни радници раде са курсевима,без факултета.Ко ће научити дјецу.Па ово је лаж,ста ако дијете има све петице и стварно је учило, а кад буде полагано тестове због теме закаже.Ја овдје видим поуку дјеци не учите девет година половице малу матуру и бити доктори.Угасите ви приватне школе и факултете,вратите некадашње образовање Титовог пионира. какав министар такво образовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

04.12.2016 08:50

Знање у сколама се постизе прије свега уцењем а никако сакривањем иза малих или велики матура које су постојале у републицкој провјери знања уценика и прије Стипине реформе сколства, само се оне тако нису тада звале. Мала и велика Матура по сколама потицу из неких других времена када није било компјутера и када је владао другацији нацин размисљања и рада у другацијем друствено политицком систему у земљи. Исти проблем о нивоу знања уценика имају и друге земље по свијету тако да матуре неце ресити тај проблем али це оне бити нека врате доказа о стварном или лазном знању уценика. Свему има цака. ЗАТО поред матура на којима це уценици и студенти преписивати једну од други или це њима наставници и професори због свог угледа помагати дајуци тајно на увид сва могуца питања боље би било да се размусли о класицном нацину образовања уводјене компјутерске наставе под сталним надзором просветног особља. Некада су генерације младих људи били пуно озбиљније од садасњи нарастаја за које се мозе слободно казати да су она све неозбиљнија, неодговорнија и непослуснија. Млада поколења данас зиве у измусљеном свијету разну илузија далеко од зивотне стварности. Због тога се треба уз помоц сколски психолога и Родитеља код уценика од ранијих дана њиховог зивита развијати сазнање за њихово добро о потреби уцења са циме се стицу сироки погледи. Сколске програме треба такодје осмислити и прилагодити стварним потребана уценика и несмје се дозволите да уценици као у АМЕРИЦИ заврси по неколико факултета а да нису при томе процитали ни једну књигу од неког познатог писца или нобела. СРБе све три вјере и многе друге народе уби незнање и непознавање свијета у коме зиве. ЗАТО це борба за просвецење народа дуго да траје. Питања је велики да ли је Тајним владарима из сенке у Новом свјетском поретка без Бога уопсте сталл до просвецење народни маса или до заглупљивања народа?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.12.2016 09:06

Мислим да ово неце ниста допринијети. Само це дјеца висе имати стреса јер су и онако под стресом у сколи и обавезама. Ко це уцити он це уцити и ез овога ко неце ово му ниста помоци неце. Дјеци је и онако скола јако теска ово им није требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

04.12.2016 10:37

Не чисти се риба од репа већ од главе министра треба хитно смјенити па онда кренути у савремене промјене укључити професоре са факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

04.12.2016 10:56

Уморни смо од ваших бесмислених и контрапродуктивних реформи. Шта нам све нисте увели у протеклом периоду. Ми смо збуњени, знамо тек толико који предмет предајемо, остало све сте побркали и замрсили. Чему селекција приликом уписивања, то јест тестирање, када неко може завршити најгори занат са најнижом оцјеном , а онда се уписати на приватни факултет и запослити се гдје жели (наравно уз адекватну помоћ са стране)? Господа из министарства, док год не почну сарадњу са носиоцима васпитног образовања, а то су просвјетни радници, никад неће повући користан потез. За разлику од њих, наставници и ђаци су свјесни да се учење не исплати. Реците ми само једну особу која је знањем и памећу у ово вријеме постала успјешна. А они неписмени, полуписмени, пропали студенти, дугогодишњи студенти, дипломци са сумњивим дипломама су око нас на водећим функцијама. Једна смјерница за крај: нема доброг образовања без квалитетног наставног кадра и поштовања хијерархије. Каква је то хијерархија кад ученик воза боље ауто од свог професора? Искрен поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

04.12.2016 12:25

Министар Дане се бави заглупљивањем народа,оставка или смјена.

ОДГОВОРИТЕ