Palma de Majorka više ne postoji

Palma de Majorka od sada se ponovo zove samo Palma, što znači da je taj grad na Majorci po treći put za deset godina promenio ime.

Putovanja 03.12.2016 | 13:09
Palma de Majorka više ne postoji
Iako ga većina stanovnika već zove kratko – Palma, što stoji i na putokazima, regionalni parlament tek ove nedelje je zvanično izglasao ovu promenu.

Grad je izbrisao deo “de Majorka” jer je zaostavština španske centralističke prošlosti, ali ova promena, ako imamo u vidu kako se politika brzo menja, verovatno neće biti poslednja.

Socijalistička partija koju je u Palmi predstavljala gradonačelnica Aina Kalvo, izbrisala je “de Majorka” 2008. Onda je na vlast došla Narodna partija i Mateu Isern kao gradonačelnik vratio je stari naziv 2012. Vlada je tada želela da pruži gradu jasniji identitet i mogućnost razlikovanja od La Palme na Kanarskim ostrvima.

Alvaro Gijon iz Kongresa na ostrvu već preti da će, ukoliko njegova partija ponovo osvoji vlast, iznova promeniti ime. On misli da je praktično da taj grad nosi naziv Palma de Majorka, jer su imali teškoće da “samo” Palmu “prodaju” u inostranstvu kao turističku destinaciju.

Zasad, međutim, Palma de Majorka ne postoji.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar