Srpska država od Indije do srca Evrope

U Višegradu je predstavljena nova knjiga Petra Aškrabe Zagorskog pod nazivom „Poslušajte Srbi sve tri vjere i svi drugi“.

Republika Srpska 03.12.2016 | 11:42
Srpska država od Indije do srca Evrope
Uporni i neumorni istraživač, poznavalac istorijskih zbivanja, ali ne samo onih zvaničnih i knjiških, koja se uče u školama, opsjednut srpskim jezikom i kulturom, Aškraba se upustio u još jedan poduhvat – da objelodani nove podatke o seobama srpskog naroda, rodoslovima familija, nastanku i nestanku prezimena.

Poslije , kako kaže, pređenih milion i tri stotine kilometara u 13 knjiga Aškraba je objavio genezu 10.000 srpskih prezimena, a još ih je toliko „na čekanju“.

Da bi istražio njihove korjene, ovaj Kalinovčanin je obišao sve balkanske zemlje, na stotine sela na prostorima bivše Jugoslavije, a potvrdu svojih teza je potražio i u 1.200 knjiga, časopisa, stručnih studija i članaka vezanih za ovu tematiku.

„U ovoj knjizi sam na 611 strana obradio porijeklo još nekoliko stotina prezimena, dao iskustvene upute kako da čovjek živi, kojim očima da gleda svijet oko sebe, ali sam se upustio i u razrješavanje značenja nekih pojmova u srpskom jeziku za koje mnogi, pa ni sami lingvisti, ne znaju", rekao je Aškraba na predstavljanju knjige.

Profesor istorije iz Foče Boris Cicović ističe da je Aškraba došao do podataka o srpskim prezimenima i postojanju Srba na velikim prostorima Evrope i Azije još prije nove ere, pa je ova knjiga ujedno i istorijski vodič za ovu i buduće generacije.

Aškraba i dalje tvrdi, a kaže da ima i dokaze, da se srpska država prostirala od današnje Indije do srca Evrope i da je srpski jezik osnova i latinskog i nekih drugih jezika.

On potkrepljuje svoje tvrdnje i činjenicama da su neka srpska prezimena stara i više od 2.000 godina kao što su Dragovići, Karanovići, Deretići pa Oštrivijevići, Samovići i Vlastimirovići i mnoga druga.

Promocija ove knjige održana je u organizaciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ u Domu kulture u Višegradu.

BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Karadoz

03.12.2016 10:58

Fatajte se posla, nema nove transe kredita, svi na budzetu ce ostati bez priomanja a vi i dalje zivite u svijetu maste....

ODGOVORITE
Name

Kontrapunkt

03.12.2016 11:41

Ostace i ostali bez posla jer ovi sto su na budzetu trose te plate na kupovinu stanova. Kad ostanu bez primanja, nece vise moci kupovati stanove na kredit. Naravno da kredite drzava zbog toga i uzima.

Name

x

03.12.2016 17:14

Zar ima ijednog Srbina da ovo nezna.

Name

Svako je danas istrazivac

03.12.2016 11:39

Prvo su nastali Hrvati, pa su onda nastali Srbi, a onda je nastao ostatak svijeta. A Bosnjaci su nastali dolaskom Turaka na Balkan.

ODGOVORITE
Name

r;svako.

06.12.2016 21:24

Moram priznati,imas smisao za humor

Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 12:32

Podunavlje je kolijevka civilizavije a ne Misir i drugi djelovi svijeta kako se sada pogresno uci iz savremenih "knjiga". U Podunavlju kod SRBa je nastalo vincansko pismo i kultura koji su SRBi prosirili na Istoku do Kine i Indije, a na Zapadu sve do danadnje Engleske i Skotske. O prisustvu SRBa u danasnjoj Velikoj Btitanije svedoce geografska imena planina, rjeka i gradova na starim geografskim kartama koje su Englezi nasilno promjenili tokom proslog i pretproslog vjeka. O prisustvu SRBa na btitanskim ostrvima postoji mnogi istorijski podaci koje nasi naucnivi ne koriste zbog toga sto oni svedoce o vjekovnoj zavjeri protiv Boga i SRBa od strane zemaljski naroda. U Kini postoje sacuvane mumije SRBa koji su zivjeli nekoliko hiljada godina prije dolaska na zemlju i Rodjenha Starog SRBskog Rodjaka Godpoda naseg Isusa Hrista, kao i istorijski podaci o ratovima vodjenim izmedju Kineza i SRBa. O prisustvu SRBa na Dalekom Istoku i danas svedoce imena drzava poput KurdiSTANA, PakiSTANA, AvganiSTANA itd. SRBska rijec STAN i danas se upotrebljava medju SRBima. Prvi bjeli posetioci Amerike bili su SRBi. Oni su preko zaledjenog Sjevernog mora iz danadnje Rusije presli u Ameriku o cemu svjedovi kostur bjelog covjrka iz americke rjeke Kolumbije i imena americkim indijanski plemena. Kostur je star hiljadama godina. Poznati bogoslov i istoticar iz Kijeva Nestor Casni u svojim knjigama tvrdi da su "SRBi Plame Majka svih Slavena." Istorije SRBa zato nije ovakva kakvom se danas ona uci po skolama vec mnogi drugacije i slavnija. SRBi su NEBESKI narod Bozji koji zbog toga stalno strada od zemaljski naroda palog andjela. Zbog toga pozdravljamo pojavu i promociju knjige "Poslusajte SRBi sve tri vjere i svi drugi" od Petra Zagorskog. Ona ce dvojim sadrzajem doprineti sirenju prave Istine o SRBskom Narodu. SRBi su naked bili SVI I SVUDA!

ODGOVORITE
Name

Re

03.12.2016 13:57

Adam i eva su bili srbi.

Name

Daidza

03.12.2016 13:27

Srbi su svemirski narod,poslati da pocnu zivot na ovoj planeti,svi su postali od Srba, crnci, kinezi, indijanci i svi drugi ostali narodi na ovom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 16:17

Dajdza, lazes brate kao Pravi SRBin ili mozda Turcin, a nisi nazalost vise ni jedno ni drugo. Po ucenju Svetog Pisma ili Biblije postoje dva naroda na zemlji. Narod Nebeski ili Narod Bozji to su nasi Preci SRBi, i narod zemaljski kojeg nas Stari SRBski Rodjak Gospod Isus Hristos stvori od praha zemaljskog po oblicju nasem da budu kao sto smo mi, i kojima udahnu duh zivotni i naredi da se mnoze, napune zemlju i vkadaju njome. Videci kceri zemaljske koje Gospod klonira ili napravi od rebra Adamovog, SRBi kao Nebeski Narod Bozji zaboravise na Zapovjesti Bozje da se on ne zeni sa kcerima zemaljskim i kceri svoje da ne udaju za sinove ljudske. Zbog toga su SRBi sada ovdje gdje su, na pola puta izmedju Neba i zemlje!

Name

xp

03.12.2016 16:32

Boze......... pa jeli moguce?! :-)

ODGOVORITE
Name

Re mihajlo

03.12.2016 20:54

Na kojem se to mjestu u bibliji spominju srbi majke ti.Kako ono Einstein reče sve ima svoje granice osim univerzuma i ljudske gluposti.