Srbi prekinuli saradnju sa misijom NATO-a

Gradonačelnici Zubinog Potoka, sjeverne Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića odlučili su da do daljeg prekinu saradnju i komunikaciju sa misijom NATO-a na Kosovu – KFOR-om zbog današnjeg prisustva premijera samoproglašenog Kosova Ise Mustafe svečanom otvaranju mosta u Ceranskoj Reci u opštini Leposavić.

Srbija 02.12.2016 | 22:52
Srbi prekinuli saradnju sa misijom NATO-a
“KFOR je danas imao ulogu političkog pokrovitelja premijera Kosova Ise Mustafe”, saopštili su gradonačelnici, uz ocjenu da je KFOR današnjim obezbjeđivanjem dolaska Ise Mustafe u Ceransku Reku postao faktor destabilizacije, a njegov “vojno-politički manevar” imao je namjeru narušavanja procesa normalizacije.

Gradonačelnici smatraju da se Mustafina posjeta sjeveru dogodila protivno volji građana i ona predstavlja demonstraciju sile s ciljem narušavanja procesa normalizacije, izazivanja straha i nespokojstva među Srbima na sjeveru pokrajine.

“KFOR je ovime prešao tanku liniju koja deli mirotvorce od okupatora, jer umesto da služi potrebama stabilizacije prilika na Kosovu i Metohiji danas je bio faktor destabilizacije. Stavivši se na stranu politike, KFOR je narušio svoj kredibilitet kod srpskog naroda na severu pokrajine”, saopštili su gradonačelnici.

Gradonačelnici upozoravaju da se srpskom narodu na sjeveru Kosova i Metohije ne može oružjem nametati politička realnost, i poručuju da se grdno vara svako ko misli da zastrašivanjem može da Srbe natjera da bespogovorno prelaze preko jednoumlja i političkog nasilja, koji su i doveli do zamrzavanja učešća srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama.

Prije ove odluke gradonačelnika, stotinjak Srba je danas blokiralo putni pravac Kosovska Mitrovica-Leposavić, ali je Mustafa u pratnji nekoliko ministara i komandanta Kosovskih bezbjednosnih snaga helikopterom KFOR-a prebačen u Ceransku Reku gdje je otvoren most koji su gradili pripadnici KFOR-a.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar