Novi kapiten, Filip Filipović: Isti i u pobjedi i u porazu!

Tri puta je bio najbolji igrač sveta. Sa reprezentacijom je osvojio sve, ali će kao novi kapiten pokušati da u novom olimpijskom ciklusu uspe isto što i njegov prethodnik Živko Gocić.

Ostali sportovi 02.12.2016 | 21:45
Novi kapiten, Filip Filipović: Isti i u pobjedi i u porazu!
Sa distance od nekoliko meseci, šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na Olimpijske igre?

- Pre svega uložen rad, kao i veliko odricanje koje nije trajalo samo u poslednjih godinu dana, nego u toku naše čitave karijere, od naših početaka, kada smo bili svedoci uspeha prethodnih generacija, pa sve do trenutka kada smo mi ovu zlatnu medalju osvojili za Srbiju - kaže Filip Filipović u intervjuu za „Blic“.

Može li ekipa sa vama kao kapitenom ponovo da osvoji sve?

- Svaki uspeh predstavlja ujedno i novi izazov. Posle zlata u Riju, kao kapitena ove reprezentacije čeka me veliki zadatak. Međutim, biti kapiten ovim momcima je najveće zadovoljstvo koje sportista može da oseti. Nadam se da ću se snaći u teškim trenucima i kada budemo nailazili na prepreke.

Svedoci smo kako se navijači ponašaju prema Đokoviću od kada je pao na drugo mesto ATP liste. Da li se plašite da će, ako ne budete osvojili neko takmičenje, na iste reakcije biti osuđeni i vaterpolisti?

- Pobednike vole svi jer se kroz njih identifikujemo i osećamo ponosnim zbog toga što čine za našu zemlju. Mi smo odavno savladali taj strah od neuspeha i zasada te uspehe delimo sa našim narodom. Naravno, sport se sastoji iz pobeda i poraza i do sada smo, uz podršku u najtežim trenucima, stizali do najboljih rezultata i postajali olimpijski, svetski, evropski šampioni. Ono u šta zaista ne želim da verujem jeste da bilo ko u našoj zemlji može da osudi ili kaže išta loše za naše sportiste koji su nas obradovali toliko puta i koji ovu zemlju predstavljaju u najboljem svetlu. Sport je najveći ponos ove zemlje. Ako hoćete tako, naš najbolji proizvod. Treba da smo ponosni i u pobedi i u porazu.

Izdvojte trenutke najveće sreće i tuge u 2016?

- Naravno da je osvajanje olimpijske zlatne medalje najveći sportski uspeh, ne samo za mene kao igrača nego i za srpski vaterpolo, a siguran sam da ćemo na klupskom planu neke propuštene prilike u najskorijem periodu ispraviti i upotpuniti uspešan niz.

U čemu pronalazite motivaciju za uspeh i da nastavite sa uspesima?

- Šampion se postaje i ostaje. Svaki ulazak u bazen je novi izazov i inspiracija da pokazeš koliko znaš o igri koju voliš. Vaterpolo sam zavoleo, postao je deo mene, moj život. I posle ovog zlatom zaokruženog ciklusa i dalje volim da igram i uživam u njemu. Ponekad nam posle svakog osvojenog trofeja izgleda kao da je došlo do nekog malog zasićenja, ali znajući koliku radost pobede donose nama i našim navijačima, motiva sigurno neće nedostajati ni na predstojećim takmičenjima.

Kojoj živoj, a kojoj istorijskoj ličnosti se divite?

- Osobe koje su svojim rečima i delima obeležile, prema mom mišljenju, jednu epohu zasigurno su naš patrijarh Pavle, Nelson Mandela, Mahatma Gandi.

Koje reči ili rečenice prečesto koristite?

- Ne sudite mi po uspesima već po tome koliko puta sam ustao posle pada.

Koji je vaš najveći strah, a koja je vaša predstava o savršenoj sreći?

- Ne postoji savršena sreća, kao ni strah kome ne mogu da se suprotstavim.

Šta vas novinari još nisu pitali, a vi baš to pitanje priželjkujete?

- Teško je pronaći pitanje na koje još nije trebalo da dam odgovor.

Savić nije veliki samo u fizičkom smislu

Kako je sarađivati sa najboljim trenerom na svetu Dejanom Savićem?

- Sigurno da je on deo pojedinačnog uspeha svih nas. Mi smo postali veliki tim zahvaljujući tome što imamo velikog trenera. I ne mislim samo u fizičkom smislu - rekao je Filip kroz osmeh. Mada, i u toj konkurenciji je jedan od najvećih.

Život nam daje šta drugima dajemo

Koji je vaš moto u životu i ko su vam uzori?

- Uzore nemam, mada pokušavam da od mnogih ličnosti primenim ono najbolje što vidim u njima. Životni moto, recimo: život nam daje samo ono što mi drugima dajemo.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar