Konstituisana lokalna vlast u opštini Srbac

Danas je u Srpcu održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, zamjenik načelnika, vršilac dužnosti sekretara i vršioci dužnosti načelnika odjeljenja opštinske uprave.

Republika Srpska 29.11.2016 | 19:30
Konstituisana lokalna vlast u opštini Srbac
Za predsjednika opštinskog parlamenta tajnim izjašnjavanjem izabran je Mirko Stojić, kandidat SNSD-a, ljekar u Domu zdravlja Srbac, koji je dobio 19 glasova od 25 odbornika. Funkcija potpredsjednika pripala je Milošu Budiću iz DNS-a, za koga je glasalo 15 odbornika, dok su njegovi protivkandidati dobili: Dragan Lepir (SDS) 3 glasa, Mićo Malbašić (PDP) 5 glasova.

Za vršioca dužnosti sekratara Opštine izabrana je Slađana Škrbić, pravnik Administrativne službe Opštine, dok je za zamjenika načelnika sa 19 glasova "za" izabran Dragan Mikić, kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na prijedlog načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića imenovani su i načelnici šest odjeljenja organa uprave. Apsolutno povjerenje odbornika dobili su: Vladimir Gužvić (SNSD), Duško Mitrić (SNSD), Marko Miholjčić (DNS), Božo Marković (SNSD), Nenad Bilanović (SNSD) i Dario Kresojević (SNSD).

Skupštinsku većinu sa 14 odbornika ima koalicija SNSD-DNS, koja je na današnjoj sjednici prilikom kostituisanja rukovodstva zakonodavne i izvrše vlasti imala zavidnu podršku i jednog broja odbornika opozicije.

Čestitajući izabranim odbornicima i funkcionerima, načelnik Mlađan Dragosavljević je izrazio želju da se uspostavi saradnja i angažovanje svih snaga na zajedničkom zadatku, a to je finansijska konsolidacija budžeta i zadovoljavanje potreba opštine i svih građana.

„To neće biti lako imajući u vidu dosta teško stanje i narasle obaveze, ali moramo učiniti sve da se ostvare pomaci, što podrazumjeva racionalizaciju, smanjenje troškova, štednju i ispunjavanje obećanja datih građanima koji su nam dali povjerenje“, rekao je načelnik Dragosavljević.



U srbačkoj opštini gotovo dvije godine nije funkcionisao opštinski parlament, što se negativno odražavalo na rješavanje problema gotovo u svim oblastima, a najviše su ispaštali građani.

„Zbog toga nam je prvi zadatak uspostavljanje normalnog funkcionisanja zakonodavne vlasti, rad Skupštine, kako bismo nadoknadili propušteno, jer bez zakonodavne vlasti ne može da se ide naprijed, pa ću nastojati da ona ubuduće radi punim kapacitetom“, kaže novi predsjednik skupštine Mirko Stojić.



Socijalistička partija u ovoj opštini nije u vladajućoj koaliciji, ali će djelovati, kako tvrdi lider ove partije Drago Ćirić, kao konstruktivna opozicija, iako još nisu konstituisali klub odbornika.

„Imamo tri odbornika, a stvar SNSD-a je s kim će da napravi koaliciju, to je njihovo demokratsko pravo. Odbornički klub ćemo uskoro konstituisati, to nije primaran problem, ovo je prva Skupština, a u njoj ćemo raditi konstruktivno u interesu Srpca i svih građana. Nećemo raditi u korist tajkuna, a u Skupštini ćemo predlagati dobra rješenja u interesu građana“, izjavio je Ćirić.

Na prvoj sjednici srbačkog parlamenta nije pokretano pitanje smanjenja plata funkcionera i odborničke nadoknade. Novi načelnik Mlađan Dragosavljević kaže da još nije ušao u strukturu plata u Opštini, ali nije isključio mogućnost stvaranja ušteda i na tom planu, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u ovoj lokalnoj zajednici.

(S. K./BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Djekna

30.11.2016 00:59

Zaboli me k.rac.

ODGOVORITE
Name

mf

30.11.2016 06:35

Nedaj Boze samo mi jos to treba