Ekstremisti se štite potvrdom o školovanju

Ekstremisti koji iz Srbije odlaze u rat u Irak i Siriju, pri povratku dobijaju dokument o tamošnjem školovanju da bi izbjegli zatvorske kazne koje ih prema srpskom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu - piše "Politika".

Bosna i Hercegovina 28.11.2016 | 11:32
Ekstremisti se štite potvrdom o školovanju
Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti Igor Bečić je rekao da se 11 džihadista nedavno vratilo u Srbiju sa ratišta u Iraku i Siriji.

"Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišlu su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces je to veoma teško dokazati", rekao je Bečić.

Bečić kaže da džihadisti odlaze na ratišta u Siriji i Iraku uglavnom preko vjerskih grupa, a većinom ratuju zbog vjere i ideologije, dok je malo onih koji idu zbog finansijske situacije.

Bivši načelnik Vojnobezbjednosne agencije Srbije Momir Stojanović rekao je da u Srbiji postoji nelegalne agencije koje vrbuju džihadiste iz Srbije za odslaske na strana ratišta.

Stojanović, međutim, smatra da ratnici sa ovih prostora ratuju uglavnom zbog novca i to su "psi rata, koji ne mogu bez krvi", dok postoje i oni profesionalni ratnici, koji ratuju iz ideala i koji se sele iz rata u rat.

On je naveo da je najveća opasnost što su povratnici sa ratišta stupili u kontakte sa nosiocima međunarodnog terorizma, pa te veze ostaju kada se kasnije vrate u Srbiju.

Prema podacima srpskih bezbjednosnih službi, oko 350 ekstremista sa Kosova i Metohije otišlo je da ratuje u Siriju i Irak, dok prema nekih stranim izvorima taj broj iznosi 500.

Iz Sandžaka registrovano je 70, dok je 17 pripadnika "Četničkog pokreta" otišlo da ratuje u Ukrajinu, a prema raspoloživim podacima, desetak ratnika sa ovog terena je poginulo.

Ratnici sa Kosova i Metohije uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom zbog ideologije.

Za onog ko se borio na stranom ratištu zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ako učestvuje u grupi, čeka ga kazna od jedne do osam godina zatvora, a za organizatore koji vrbuju buduće ratnike propisana je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rAmBo

28.11.2016 17:25

Ne znam zašto se uopšte vraćaju, što ne ostanu tamo i u tome za šta su se borili.

ODGOVORITE