Zašto ne bi trebalo da tražite na internetu svoje simptome

Gotovo svaka osoba koja ima pristup internetu barem jednom je simptome nekih bolesti tražila na Guglu. Kao posledica toga najčešće se javlja panika, jer se rezultati pretrage simptoma najčešće završavaju zaključkom da imate neku neizlečivu bolest.

Zdravlje 28.11.2016 | 10:04
Zašto ne bi trebalo da tražite na internetu svoje simptome
Upravo zbog varljivih dijagnoza koje većina postavlja sama sebi nakon traženja simptoma na internetu, lekari preporučuju nekoliko saveta.

Nikad sebi ne postavljajte dijagnozu:

Može biti vrlo opasno postavljati dijagnozu na osnovu pretrage na internetu. Traženje simptoma će vam oduzeti puno vremena, što će samo odložiti vaš odlazak lekaru i dobijanje odgovarajuće dijagnoze.

Nemojte sami sebi da “prepisujete” lekove:

Jedna stvar je tražiti savete za zdravu ishranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primena nekih sredstava za lečenje konkretnih bolesti.

Pretraga blogova:

Samo zato što neko ima popularan blog to ne znači da zna o čemu piše. Osim toga, prva stranica koju vam Gugl izbaci, ne mora biti i najtačnija.

Obratite se lekaru:

Jednostavno je, čitanje i informisanje na internetu samo će vas dodatno zabrinuti, ali vas neće izlečiti. Za konkretnu dijagnozu i lečenje morate posetiti lekara, piše N1.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sve po malo, al' ne vjeruj nikome

29.11.2016 06:57

Kom crnom ljekaru? Propisao mi lijekove, konzumirao sam ih skoro mjesec dana i umalo ne umrijeh od njih. Odem kod druog kad ono ti lijekovi se odnose za kontra dejstvo. Umalo me ne oćera u grob sa svojim neznanjem, te vam ne bih mogao sad ni komentar napisati.

ODGOVORITE