Zvezdina najljepša jesenja priča: Luka Adžić i prvi flert sa slavom!

Strelac pobedonosnog gola u Gornjem Milanovcu mogao bi da bude taj koji će da prodrma atmosferu oko kluba sa Marakane. Ali samo pod jednim uslovima – da je još jutros čuo važnu lekciju o dominaciji u omladinskoj školi koja nije krunisana velikom karijerom.

Fudbal 28.11.2016 | 21:00
Zvezdina najljepša jesenja priča: Luka Adžić i prvi flert sa slavom!
Da može Dejan Stanković bi mu sigurno rekao isto što i sebi posle sjaja protiv Kajzeslauterna:

„Kada na prvoj velikoj utakmici postigneš  gol za Crvenu zvezdu i učestvuješ u velikoj pobedi znaš da si izabran od nekih viših sila da budeš neko i nešto“, napisao je Dejan Stanković.

Otac Ivan verovatno mu je saopštio sve što ima još dok se u slavljeničkom autobusu fudbalera Crvene zvezde Luka Adžić Ibarskom magistralom približivao Beogradu. I dan nije pripadnik fudbalske porodice onog trenutka kada je savladao golmana Metalca Nemanju Belića i krenuo da dečačku radost podeli sa navijačima Zvezdin novembarski junak je morao da spozna da će svaki njegov naredni potez biti posmatran kroz veliku lupu. Baš veliku.

Ne zbog prezimena,oca, dede ili tetke, već zbog suvog sportskog podatka. Novi izdanak Zvezdine omladinske škole ušao je sa 18 godina u društvo klasnih igrača. Onih kojima tokom ili posle omladinskog staža nije bio potereban period prilagođavanja na prvi tim. Mnogo pre Adžića to su uradili Vladimir Petrović Pižon koji je u njegovim godinama proturao loptu kroz noge zvezdama Real Madrida, pa Dejan Stanković na mnogo puta spomenutom meču sa Kajzerslauternom. Iz bliže prošlosti čovek odluke iz Milanovca sledio je „gušterski“ učinak u prvom timu Luke Jovića i Marka Grujića. Svi oni su na početku seniorske karijere nagovestili da znaju kako se postaje šampion. Izlazili su na teren i rešavali utakmice. Međutim, neki od njih nisu istrajali (da mislimo na Jovića prim.aut) u kontinuitetu. A to je odraz ozbiljnog kvaliteta.

Jeste da Crvena zvezda i dalje ima šest bodova prednosti nad Partizanom i Vojvodinom, ali Luka Adžić, zajedno sa golmanom Filipom Manojlovićem, mogao bi da bude najlepša Zvezdina jesenja priča. Da jednostavno prodrama atmosferu oko srpskog šampiona koja još od poraza od Sasuola ima izgled ravne linije.

Pogodak Adžića u Milanovcu proziveo je istu onu emociju kao prošlogodišnji sjaj Marka Grujića. Proziveo je ciku, euforični urlik i šampionsko zadovoljstvo. Međutim, mnogo više od instant radosti, izazvane Adžićevim prvencem, biće zanimljivo videti šta će u budućnosti biti sa omladinskim reprezentativcem Srbije.

Nisu ista vremena, niti njegova karijera može da liči na očevu, ali u kući, u četiri oka, Luka Adžić može da čuje kako da reaguje na flert sa slavom. Mlađi navijači Crvene zvezde imaju površno znanje da je Ivan Adžić bio sportski direktor, a sredinom devedesetih i kapiten Crvene zvezde. Ali traka oko ruke, matičnog kluba, nije bila najveće dostignućeAdžića seniora. Upućeni kažu da se igrač takvih karakteristika u omladinskoj školi Crvene zvezde nije pojavio još od početka sedmadesetih i Vladimira Petrovića Pižona. Lakoća koraka, dinamika i osećaj za prostor učinili su da Ivan bude uvek ispred generacije. Kao pionir igrao je za omladince i dominirao.

„Gledao sam ga svaku utakmicu uživo. Ivan je bio čudo, to ne možete da shvatite. Imao je brzinu krila, a tehniku prave desetke. Bio je nešto između Krasića i Stojkovića. Svi smo mislili da će napraviti veliku, ali veliku karijeru“, pričao je mlađim kolegama  jedan od novinara, svedoka Zvezdinog svakodnevnog života s kraja osamdesetih.

Priključen je prvom timu u trenerskoj eri Dragoslava Šekularca, postao je po kratkom postupku ljubimac Dejana Savićevića koji mu je bio zaštitnik i guru u seniorskom timu... Ostatak priče nije obojen ovako ružičastim tonovima. Otac Luke Adžića platio je ceh povredama i možda načinu života koji je podrazumevao – hedonizam. Međutim, ovo nije priča o Ivanu Adžiću, niti će Luka u nastavku karijere imati prefiks svog porekla (a svi znaju i ko mu je deda prim.aut).

Dobra je stvar što, kao i njegova kompletna generacija, nije obasipan prevelikom pažnjom još od kadetskih dana. Znalo se da je talentovan, jako talentovan, pravi plemeniti vezista intiman sa loptom da ga je uživanje gledati. Ali nije se pravila fama o predvodniku „klase 1998“ kao sa nešto starijim kolegama po matičnom klubu (Janković, Simić, Jović)... Znalo se da je Adža dobar, da može da igra iza špica i po krilu...

KARIJERA MU BILA UGROŽENA ZBOG RASTA, KIDAO LIGAMENTE...

Ali niko nije smeo u vatru ruku da stavi, a možda ne sme ni sad, da je Luka kadar da jednog dana bude predvodnik seniorskog tima Crvene zvezde. Možda i što su se maleri lepili za jedno od deteta koje je čuveni lovac na Zvezdine talente Toma Milićević uzeo pod svoje skute. Nije mnogo prošlo o dana kada je karijera Luke Adžića visila kao bižuterija na tankom koncu. Bilo je to u kadetskim danima, kada je za jedno leto izrastao 11 centimetara. Imao je problema sa pripojima, što je za pubertske danwe relativno normalna pojava. Ali glas doktora je bio surov – morao je da napravi jednogodišnju pauzu u bavljenju sportom.

Uspeo je i to da prebrodi, kao i kidanje ligamenata na prvim seniorskim pripremama. Dobre igre u omladinskom timu Crvene zvezde postale su njegov zaštitni znak.

Prošle godine preciznom dijagonalom je prevario golmana Partizana, ove je zajedno sa Ilićem, Nikolićem i Adžićem činio ubitačan i savršeno pismeni vezni red... I na kraju imao je ONAJ prodor protiv Čukaričkog koji je nagovestio da je – zrelo. Tačnije, da je Luka Adžić prerastao omladinsku ligu Srbije i da bi mogao da proba dalje. A to dalje u slučaju Zvezdinog deteta znači samo jedno – svlačionica podno severne tribine i borba za minutažu u prvom timu.

Taj prvi, ali najbitniji korak Luka Adžić je uspeo da prebrodi. Biće sada onih populističkih priča o tome kako mu treba dati blanko podršku i minutažu, jer od Zvezdinog deteta boljeg nema. Dobili su čelnici i stručni štab Crvene zvezde ozbiljnog bisera, ali i vruće krompir u ruke....

Na njima je sve. Kao i na Luki, koji je valjda do ovog jutra dobio važnu životnu lekciju od oca kako da reaguje na prvi flert sa slavom...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar