"Evropski poslanici ne žive u realnosti"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da Rusija ne bi trebalo da se obazire na usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta /EP/ kojom je rad ruskih medija "Raša tudej" i "Sputnjik" upoređen sa propagandom "Islamske države".

Srbija 26.11.2016 | 11:27
"Evropski poslanici ne žive u realnosti"
"Cilj je bio da se izazove nekakav otpor prema medijima iz Rusije. To ne može da uspe jer se u savremenom svetu traži obilje informacija i više izvora", rekao je Nikolić za "Sputnjik".

On je naveo da je na rezoluciju EP o ruskim medijima trebalo odgovoriti ozbiljno u prvim danima njenog donošenja, ali i da je riječ o "stvari koju možda ne treba dalje podgrijavati" jer bi se i sama od sebe ugasila.

Nikolić je istakao da je odluka EP dokaz da su njegovi poslanici izabrani na izborima na koje nije izašlo više od 20 procenata stanovnika država iz kojih dolaze.

"Očigledno je da ne žive u realnosti, već u mandatu koji verovatno donosi veoma dobre plate i dnevnice", dodao je Nikolić.

Predsjednik Srbije kaže da su Spartanci nekada ubijali glasnika koji je donosio lošu vijest i tako smatrali da one nisu ni stigle do njih.

"Tako tumačim otpor prema bilo kakvom informisanju iz Ruske Federacije. Često sam imao priliku da sa evropskim gostima razgovaram o tome kako su ruske agencije preuzele srpski medijski prostor. Onda im nabrojim koliko imamo stranih agencija sa Zapada i pitam ih - da li je moguće da postoji toliki strah od samo dve medijske kuće koje mogu da se čuju ili vide u Srbiji?", istakao je Nikolić.

On je rekao da je rezolucija EP besmislena jer je bilo mnogo onih koji su protiv i mnogo onih koji su bili uzdržani, te da i dalje ne shvata šta je njen cilj.

"Danas, kada bismo mogli da izgladimo sve sporove koji postoje, posebno između Zapada i Istoka, ovako nešto da krene od poslanika, a ne od političara, meni je veoma čudno i ne liči mi na bilo šta ozbiljno", ocijenio je Nikolić.

Evropski parlament usvojio je 23. novembra Rezoluciju o suprotstavljanju "antievropskoj kampanji u ruskim i islamističkim medijima" u kojoj su upozorili da je propaganda Rusije i islamističkih terorističkih grupa protiv EU sve jača.

Izvor: Agencije/Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar