Istraživanje planete preče od poljoprivrede

Budžeti u BiH godišnje izdvoje tek oko 15 miliona maraka za finansiranje aktivnosti istraživanja i razvoja, od čega najviše u sektor obrazovanja, dok nijedan fening ne bude plasiran u sektor poljoprivrede, kao stuba razvoja države.

Bosna i Hercegovina 25.11.2016 | 13:40
Istraživanje planete preče od poljoprivrede
Pritom, treba naglasiti da iz budžeta BiH, entiteta i Brčko distrikta milionska sredstva bivaju plasirana za, primjera radi, istraživanje i razvoj planete Zemlje, dok se u poslovni sektor usmjerava tek nešto više od dva odsto ovih ukupnih sredstava.

Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da su u BiH u prošloj godini budžetska izdvajanja institucija koje finansiraju aktivnosti istraživanja i razvoja iznosila 15.107.983 marke.

"Budžetska sredstva institucija su prema sektoru namijenjena najviše sektoru visokog obrazovanja, 78,2 odsto, zatim slijedi državni sektor sa namijenjenih 18,8 odsto budžetskih sredstava. Ostala budžetska sredstva su namijenjena poslovnom sektoru 2,1 odsto i neprofitnom sektoru 0,9 odsto", rekli su iz Agencije za statistiku BiH i dodali da je najviše budžetskih sredstava institucija prema društveno-ekonomskim ciljevima utrošeno u obrazovanje, i to ukupno 55,8 odsto.

Prema njihovim riječima, planirana budžetska sredstva za istraživanje i razvoj u ovoj godini iznose 14.481.900 maraka, što je smanjenje za više od pola miliona KM. Prema društveno-ekonomskim ciljevima, većina sredstava planirana je opet za obrazovanje i to 59,1 odsto.

Komentarišući ove podatke, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je Jugoslavija imala definisan nivo od minimum dva odsto ulaganja u istraživanje i razvoj, a skandinavske zemlje izdvajaju čak tri do 4,5 odsto budžeta u istraživanje i razvoj jer smatraju da je to neophodno da bi se kapaciteti koje zemlja ima mogli najbolje iskoristiti.

"Ako to pogledamo u odnosu na ovo što se izdvaja u BiH, toliko je zanemarivo da se čak i ne može izraziti ni u dijelu procentnog poena. Rezultat toga je i stanje cijele zemlje, privrede, poljoprivrede i činjenica je da se praktično bez ulaganja u razvoj ne može napredovati ni u jednoj zemlji na svijetu, a to važi i za BiH", smatra Pavlović.

Dodao je da ovi podaci pokazuju koliko je ljudima koji određuju ulaganja u istraživanje i razvoj, malo poznato u šta treba ulagati, već se to, kako je rekao, bira po nekim drugim kriterijumima koji nemaju veze s ekonomskim razvojem.

Iz Agencije za statistiku BiH podsjećaju da se ovim istraživanjem prikupljaju podaci o izdvajanjima za istraživanje i razvoj iz budžeta institucija BiH i budžeta entitetskih institucija i distrikta Brčko prema društveno-ekonomskim ciljevima.

Cilj istraživanja je, kako su pojasnili, praćenje istraživačko-razvojne politike države preko njenog finansiranja istraživačko-razvojnih aktivnosti.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar