Tomas Fibel: Moj boravak u Zvezdi nije gotov!

Tomas Fibel otvoreno o svom statusu u Crvenoj zvezdi.

Fudbal 26.11.2016 | 11:00
Tomas Fibel: Moj boravak u Zvezdi nije gotov!
Da li je Tomas Fibel promašaj Crvene zvezde?

Ima onih koji će "kao iz topa" reći da jeste i da klub pod hitno mora da nađe način da posle samo šest meseci raskine ugovor potpisan do kraja juna 2018, ali ima i onih koji smatraju da bi trebalo biti strpljiv sa francuskim štoperom, rođenim na karipskom ostrvu Gvadelup.

Stameni defanzivac je doveden letos kao slobodan igrač u nadi da će doneti sigurnost u odbrani, međutim, evropske kvalifikacije i dueli sa Ludogorecom i Sasuolom otkrili su drugačiju sliku. Jasno je da Fibel ima fizičku snagu i dobru skok igru, ali ne i brzinu i lukavost da to nadomesti, što je neophodno štoperima u timovima sa visoko postavljenom odbranom, kao što je Zvezdina.

Trener Miodrag Božović je posle eliminacije iz Evrope, krajem avgusta, izgubio poverenje u bivšeg igrača ruske Mordovije, pa je Fibel tek prošlog vikenda u Kruševcu dobio priliku da ponovo zaigra. Šansa mu se ukazala zbog povrede Aleksandra Lukovića, a pošto je i Zoran Rendulić van stroja, priliku će dobiti i u subotu u Gornjem Milanovcu.

"Trener često menja tim jer su neki igrači manje dobri nego drugi. On je jedini odgovoran za svoj izbor. Ja sam tu da igram kada se to od mene traži i da pokušam da pomognem. Nije na meni da raspravljam trenerove odluke. U fudbalu se stvari brzo dešavaju i promene igrača u timu su česta stvar. Moje je da naporno radim i nastavim da se trudim", rekao je Fibel u razgovoru za MONDO.

Protiv Metalca, 30-godišnji Francuz ponovo će igrati u tandemu sa sunarodnikom Damijenom Le Talekom, sa kojim je bio saigrač i u Rusiji.

"Komunikacija sa Damijenom je sjajna. Dugo igramo zajedno, tako da se dobro razumemo, ali to ne znači da smo nepobedivi na terenu. Fudbal je timska igra i svi igrači moraju da pružaju maksimum kada su na terenu. Moramo uvek zajedno da se borimo", osvrnuo se Fibel na činjenicu da kada su dvojica Francuza u ulogama štopera, crveno-beli nisu primili gol na domaćoj sceni.

"Mogu da igram sa bilo kojim saigračem u odbrani, važno je samo da svaki igrač obavlja svoje zadatke. Ne mislim da je komunikacija problem, jer sam i u Rusiji igrao sa igračima koji nisu pričali francuski ili engleski i dobro smo funkcionisali", dodao je.

Fibel kaže da je svestan da kruže priče o mogućem stavljanju njegovog imena na transfer listu već u predstojećem zimskom prelaznom roku, ali i da ne razmišlja o tome.

"Moj boravak u Zvezdi nije gotov i ne mogu da pričam o budućnosti, jer sam još pod ugovorom sa Zvezdom. Videćemo šta će klub odlučiti, ali nadam se da ćemo naći rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Moja želja je da igram više nego trenutno, jer nisam došao da bih sedeo na klupi. Što više igram, to mi je veće samopouzdanje i pružam bolje partije ali, da bih igrao, moram da imam poverenje trenera i rukovodstva kluba", iskren je nekadašnji igrač Standarda iz Liježa, Antverpena, Viđev Lođa, Amkara...

Kazao nam je i da je razgovarao sa trenerom Miodragom Božovićem o svom statusu.

"Razgovarao sam sa trenerom Božovićem posle eliminacije iz evropskih kvalifikacija. Zna koliko se trudim i kako se ponašam na treninzima. Najvažnije je da razmišljam pozitivno i pružam podršku ekipi za svaku utakmicu. Tokom perioda neigranja trudio sam se da dobro sagledam situaciju, da vidim šta mogu da popravim u svojoj igri. Nadam se da će odgovori do kojih sam došao biti vidljivi na terenu. Motivacija mi je i dalje ista. Želim da igram za Crvenu zvezdu i tako će biti sve dok klub ne odluči da me proda. Do tada, jedini cilj mi je da pomognem ekipi da pobeđuje i bude šampion".

"Zvezdin stil igre je komplikovan"

Klubovi u kojima je prethodno igrao uglavnom su imali defanzivnu taktiku, dok se od Crvene zvezde očekuje da u svakoj utakmici bude dominantna i ide na pobedu. Priznaje Fibel da mu nije lako da se prilagodi tom sistemu.

"Tačno je da je Zvezdin stil igre komplikovan, jer mnogo napadamo i odbrana mora da stoji visoko. Kao odbrambeni igrač Crvene zvezde važno je da uvek budeš maksimalno koncentrisan, jer dominacija nad drugim timom ne znači automatski i pobedu. Volim kada imamo loptu u našem posedu, ali svi timovi žele da nas pobede i u takvim situacijama svašta je moguće. I najbolje ekipe na svetu primaju golove. Zato je bitno da što brže dođemo do prednosti, kako bi nam samopouzdanje raslo tokom utakmice".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar