Analiza: Da li je Vensanu Kompaniju ''isteklo vrijeme''?!

"Guardian" piše da je Gvardiola dao još jedan period oporavka "fore" kapitenu, posle čega će odlučiti da li će u januaru dovesti novog štopera.

Fudbal 29.11.2016 | 09:00
Analiza: Da li je Vensanu Kompaniju ''isteklo vrijeme''?!
Bord vlasnika Mančester sitija sastaće se ove nedelje u Abu Dabiju, prema pisanju "Guardiana", i raspravljati o mogućnosti da se u januaru, mimo plana, menadžeru Pepu Gvardioli dovede pojačanje na poziciji štopera.

Trebalo bi da prisustvuje i Kaldon al-Mubarak, predsednik kompanije koja stoji iza Sitija, kluba koji prema pisanju ovog engleskog lista više ne može i ne želi da čeka da se kapiten Vensan Kompani oporavi.

Tačnije, da prestane da se ponovo i ponovo povređuje.

Belgijski internacionalac uskoro će vezati punu godinu dana kako bukvalno "skače" iz povrede u povredu i to, najčešće, posle samo desetak minuta nakon što posle dugih oporavaka ponovo iskorači na veliku scenu. Na "Etihadu" su sve uvereniji da se radi o psihološkom problemu i da stvari u tom smislu neće brzo postati bolje.

U međuvremenu, Siti vodi borbe na nekoliko frontova i čega ga paklen raspored do kraja sezone, tako da je svaki zdrav par nogu dragocen za Gvardiolu u njegovoj prvoj sezoni na Ostrvu.

Kao moguća pojačanja u Januaru pominju se Leonardo Bonući iz Juventusa i Ajmerik Laporte iz Atletik Bilbaoa.

Gvardiola je letos rekao da su mu potrebna dvojica štopera, ali je doveden samo Džon Stons, pa je tako Španac bio primoran da često pravi iznuđena rešenja i u sredini odbrane koristi igrače koji to ranije nisu igrali, poput našeg Aleksandra Kolarova.

Gvardiola je navodno odlučio da Kompaniju pruži priliku da još jednom prođe kroz kompletan period oporavka od poslednje povrede u nizu koju je zadobio u prvom poluvremenu utakmice u kojoj je, posle dugo vremena, bio starter.

Igrao se 35. minut kada je Kompani, prošle subote, napustio teren u utakmici sa Kristal Palasom nedugo nakon što je prilikom pada usled sudara sa svojim saigračem, golmanom Klaudijom Bravom, nezgodno doskočio i povredio ligamente kolena.

Kompani je u Sitiju punih osam godina, ali je poslednje dve proveo uglavnom na lečenjima zbog serije različitih povreda, a ova poslednja od najmanje mesec dana dovešće do toga da će propustiti 39 od 52 kalendarske nedelje u 2016. godini u čemu treba računati i period kada sezona nije bila aktuelna.

Gvardiola je često tokom samih utakmica morao da menja sistem igre i postavu na terenu, jer iznuđena rešenja na pozicijama ispred Brava nisu funkcionisala kako je očekivao, a poslednji takav slučaj viđen je u sredu uveče u Menhengladahu, kada je Siti protiv Borusije počeo sa trojicom štopera, ali je Hesus Navas veoma brzo dobio instrukciju da se sa krilne vrati na bekovsku poziciju kako bi Siti imao četvoricu igrača u poslednjoj liniji.

Svemu je prethodila nova greška u nizu mladog Stonsa (22), koji je bio jedini "pravi" štoper na terenu i kojem su društvo pravili bekovi, Kolarov i Nikolas Otamendi. Stons je inače plaćen 47,5 miliona funti prošlog leta, dakle preko 50 miliona evra.

Bonući, inače, nije prvi put na meti italijanskih klubova, celog leta Čelsi je pokušavao da ga dovede i nije uspeo. Videćemo da li će Siti biti srećnije ruke, mada je malo verovatno da će se veoma ambiciozni, ali i finansijski stabilni Juventus, odreći jednog od najvažnijih igrača u sred sezone u kojoj može mnogo toga da postigne.

Poslednja opcija koja Gvardioli ostaje, ukoliko na tržištu ne pronađe pravo rešenje na "pola trke", jeste da zamoli vremešnog ali i dalje sjajnog Jaju Turea da se "pomeri" pozadi na poziciju štopera. Ture je u utakmici sa Palasom posle dugo vremena zaigrao i, po navici, postigao oba gola za pobedu "građana" od 1:2.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar