Malu Angelu Merkel protjeruju iz Njemačke

Beba sirijskih izbjeglica, koja se rodila u Njemačkoj i koja je dobila ime po njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, moraće sa roditeljima da ode iz Njemačke.

Svijet 24.11.2016 | 20:41
Malu Angelu Merkel protjeruju iz Njemačke
Decembra prošle godine u Duizburgu je na svijet došla djevojčica. Njeni roditelji su odlučili da joj daju ime Angela Merkel.

Roditelji bebe, inače sirijske izbjeglice koje su se udomile u Njemačkoj, željeli su da time odaju priznanje i zahvalnost njemačkoj kancelarki za politiku prema migrantima i njenu politiku "otvorenih vrata", koja je omogućavala izbjeglicama da potraže novi dom u Njemačkoj.

Ali, gotovo godinu dana kasnije, Mamon Al-Hamza, njegova supruga Tema i njihova kćerkica Angela Merkel Al-Hamza, moraće da odu iz Njemačke, jer su im njemačke vlasti odbile zahtjev da ostanu.

Pismo koje je porodica Al-Hamza, koja sada živi u Menhegladbahu, dobila od njemačkih organa, znači da će oni morati da se vrate u prvu sigurnu zemlju u koju su došli bježeći od strahota u Siriji. A to znači Turska.

Uprkos ovom odbijanju, porodica ipak može još neko vrijeme da ostane u Njemačkoj, ali Mamon Al-Hamza kaže da je zabrinut za svoju porodicu.

Postoji mogućnost i da im boravak u Njemačkoj bude produžen na najviše dvije godine, ali pod uslovom da nađu posao i da dovoljne nauče njemački jezik.

Iz njemačkog odjeljenja za izbjeglice objašnjavaju da Angela Merkel i njena porodica ne mogu da ostanu u Njemačkoj, jer su na svom putu iz Sirije već ušli u jednu sigurnu zemlju, a riječ je o Turskoj.

Na putu ka Njemačkoj, većina sirijskih izbjeglica ulazi najprije u Tursku. Nijemci su vrlo rigidni pri izdavanju azila. Od januara do oktobra 2016. godine bilo je čak 250.008 molbi/zahtjeva sirijskih izbjeglica, a samo 577 njih je dobilo pristanak da ostane u Njemačkoj.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ha

24.11.2016 20:28

It can be only one Angela! Tu su se zajebali, Angela je samo jedna! Neka odu u Hrvatsku i neka ju zovu Kolinda!

ODGOVORITE
Name

Jedan Hica jedan Rajh

24.11.2016 22:59

Sad moraju da mjenjaju ime curici.

Name

Berger

24.11.2016 21:36

Nek idu u Aaudisku Arabiju

ODGOVORITE
Name

Georg

24.11.2016 22:08

Kao prvo treba razumjeti patnje ljudi u ratnim sukobima. I mi smo to osjetili u Bosni. Ali, namece se pitanje zasto izbjeglice ne idu u sigurne muslimanske i bratske zemlje, koje su mnogo bogatije od od evropskih naprimjer Kuvajt, Katar, Saudisku Arabiju. Tamo nebi imali jezickih, i problema vezani za religiju, ishranu i njihovu kulturu uopste. Oni koji govore o nekim zavjerama, o planiranom sirenju islama u Evropi, mozda i nisu posve u krivu.

ODGOVORITE