LŠ: Borusija 8:4, preokret Juvea, ispao Totenhem...!

Kneževska noć u Monaku! Poketinovi Pevci zeleni za Ligu šampiona! Monako završio posao u grupi E pobedom od 2:1, a uz sebe odveo i Leverkuzen u osminu finala. Odluka pada u Madridu! Real se kockao sa osminom finala, ali može da bude prvi u grupi, istorijskih 12 golova u Dortmundu! Potpuna fudbalska ludnica u grupi F! Moćna Dama se prošetala kroz Andaluziju! Sevilja mora na popravni! Lion uz trijumf u Zagrebu (1:0) slavi i pobedu Juventusa u Španiji (1:3) jer u poslednjem kolu na svom terenu može da pretekne Berbere. Koktel Okazaki - Marez za Lesterov miran san! Kopenhagen odoleo, Portu o koncu visi drugo mesto! Šampion Engleske sa vrha tabele čeka nokaut fazu, Portugalci bi mogli da ispadnu iz Lige šampiona.

Fudbal 22.11.2016 | 23:45
LŠ: Borusija 8:4, preokret Juvea, ispao Totenhem...!
Sve je jasno, u osmini finala Lige šampiona narednog proleća iz grupe E plasirali su se Monako i Bajer iz Leverkuzena, dok će Totenhem i CSKA u decembarskom okršaju poslednjeg kola na Vajt Hart Lejnu odlučiti o putniku u Ligu Evrope.

Nije predstavnik Engleske uspeo večeras u Kneževini da se dokopa pobede, domaćin je bio mnogo bolji i posle sjajne partije u drugom poluvremenu stigli su do važnog trijumfa od 2:1 koji je Monaku ujedno doneo prvo mesto u grupi. 

Iako je Hari Kejn sa bele tačke u 52. minutu vratio nadu Pevcima, domaćin je sjajno uzvratio i samo minut kasnije preko Lemara stigao do novog vođstva ujedno i pobede. Prethodono je Sidibe u 48. minutu doveo Monako u vođstvo, a treba istaći da su Kneževi mogli mnogo ranije do vodećeg gola da je Falkao u 11. minutu pogodio sa bele tačke. Ipak, sjajno je Loris pročitao njegov udarac.

Mogao je Monako do još nekog gola i posle stečene prednosti, a sjajnu šansu je imaoGlik koji je maestralno šutirao posle slobodnog udarca, ali je lopta završila preko gola, tačnije golman Loris ju je poslao u korner.

Totenhem je ostao nedorečen večeras, nije mogao protiv objektivno boljeg protivnika pa je i zaslužio eliminaciju iz Lige šampiona, jer čak i ako pobedi CSKA u poslednjem kolu, a Leverkuzen izgubi od Monaka kod kuće, Pevci će imati slabiji međusobni skor u odnosu na nemački tim, pa će biti treći.

MONAKO - TOTENHEM 2:1 (0:0)
/Sidibe 48, Lemar 53 – Kejn 52. penal/

Stadion: Luj II
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

MONAKO: Subašić - Sidibe, Glik, Žemerson, Mendi - Fabinjo, Bakajoko, Lemar (od 81. Mutinjo) - Bernardo Silva, Falkao (od 89. Rađi), Žermen (od 77. Kariljo).

TOTENHEM: Loris - Tripije, Dajer, Vimer, Rouz – Dembele (od 65. Eriksen), Vanjama - Ali, Vinks (od 74. Sisoko), Son (od 65. Jansen) - Kejn.

Rezultati:

Monako – Totenhem 2:1 (0:0)
Sidibe 48, Lemar 53 – Kejn 52

CSKA – Bajer 1:1 (0:1)
Natho 76p – Foland 16

Tabela:
1. Monako 5 3 2 0 9:4 11
2. Leverkuzen 5 1 4 0 5:4 7
3. Totenhem 5 1 1 3 3:5 4
4. CSKA 5 0 3 2 4:8 3

Neverovatno, istorijsko veče u grupi F Lige šampiona! Borusija Dortmund i Legija nadmašili su broj postignutih golova na jednom meču elitnog takmičenja, pošto je na Vestfalenu bilo neverovatnih 8:4! Real Madrid je uspeo da slavi u Lisabonu, na uzavrelom Žoze Alvaladeu, iako se pošteno kockao, ne samo sa pobedom, već i sa osminom finala (1:2).

Na kraju, kada je završeno ovo fantastično peto kolo Dortmund je prvi sa 13 bodova, dok Real Madrid ima 11 i moći će da se bori za bolju povlašćeno mesto u žrebu za osminu finala. Ipak, svoju važnost će imati i okršaj između Legije i Sportinga u poslednjem kolu, jer će direktno odlučivati o plasmanu 1/16 finala Lige Evrope.

Heroj neverovatne večeri u Dortmundu bio je povratnik i trostruki strelac Marko Rojs, ali se mora istaći i fenomenalna partija Aleksandra Prijovića, koji je postigao dva. Legija je ponovo odigrala herojski meč i zahvaljujući tome večeras smo gledali istorjiski obračun u Dortmundu.

Ali, istorija na ovom meču bila je ispisana već u 32 minut, kada je postignuto čak sedam golova (5:2). Nikada se pre toga u istoriji ovog takmičenja nije dogodilo da u tako kratkom vremenu bude postignuto toliko golova. A može se reći da je "zveri" uTuhelovim igračima probudio fenomenalan gol Prijovića u 10. minutu.  Dortmund je samo 10 minuta kasnije vodio sa 3:0, ali je ponovo pogodio napadač srpskog porekla i to je bio novi znak za domaćina da krene u još jedan nalet.

Da igrači Legije imaju pobedniči karakter bilo je jasno u drugom poluvremenu, kada su pri rezultatu 6:2 postigli dva gola i primili jedan, pa je u 83. minutu bio izjednačen rekord Monaka i Deportiva iz La Korunje iz 2003. godine, kada je bilo 8:3. Istorijski korak u ovom takmičenju napravio je Marko Rojs, kome je ovo bio prvi meč u dresu Milinorea posle 185 dana.

DORTMUND - LEGIJA 8:4 (5:2)
/Kagava 17, 18, Sahin 21, Dembele 29, Rojs 32, 52, 90+3 Paslak 81 - Prijović 10, 24, Kuharčik 57, Nikolić 84/

DORTMUND (4-3-3): Vajdenfeler - Rode, Bartra (od 62. Durm), Ginter, Paslak - Kagava, Sahin (od 70. Obamejan), Kastro - Pulišić, Rojs, Dembele (od 72. Širle).

LEGIJA (4-2-3-1): Čireznijak - Berezinski, Červinski, Pazdan, Ženičak - Kopčinski, Giljerme (od 55. Joldovec) - Kačarčik, Radović, Ođiđa (od 75. Nikolić) - Prijović (od 69. Vieteska).

Za Madriđane je umalo bila kobna komična smena iz 80. minuta, kada je Fabija Koentraapogodila lopta u ruku dok je tražio od sudije da svira igranje rukom Želsona Martinsa. Ipak, Vilijam Kolum je video samo ono prvotimca Kraljevskog kluba, pa je pokazao na kreč. Adrijen Silva je pogodio i vratio Lavove u borbu za osminu finala, ali je svaku dilemu sedam minuta kasnije razrešio Karim Benzema.

Real Madrid je poveo u najboljem mogućem trenutku, na isteku pola časa igre, kada se nakon opšte zbrke i loše reakcije odbrane, u petercu domaćih najbolje snašao Rafael Varan i zakucao loptu u mrežu Ruja Patrisija. Gosti su rutinski otaljavali posao, ali im se onda dogodio famozni 80. minut. Ipak, Zidanov tim je bio dovoljno koncetrisan u narednim minutima, a posebno Karim Benzema, koji je postavio konačan rezultat ove utakmice.

SPORTING - REAL MADRID 1:2 (0:1)
/Silva 80pen - Varan 29, Benzema 87/

SPORTING (4-4-2): Patrisio - Pereira, Koates, Semedo, Zegelar - Martins, Karvaljo, Silva, Ruiz (od 67. Skeloto) - Dost (od 77. Andre), Sesar (od 62. Kembel).

REAL MADRID (4-2-3-1): Navas - Karvaljo, Varan, Ramos, Marselo (od 71. Koentrao) - Modrić, Kovačić, Vaskez, Isko (od 67. Benzema), Bejl (od 58. Asensio) - Ronaldo.

Rezultati:

Borusija D. – Legija 8:4 (5:2)
Kagava 17, 18, Šahin 21, Dembele 29, Rojs 32, 52, 90+3, Paslak 81 – Prijović 10, 24, Kučarčik 57, Nikolić 83

Sporting – Real Madrid 1:2 (0:1)
Silva 80p – Varan 29, Benzema 87

Tabela:
1. Dortmund 5 4 1 0 19:7 13
2. Real Madrid 5 3 2 0 14:8 11
3. Sporting 5 1 0 4 5:7 3
4. Legija 5 0 1 4 8:24 1


Uzbudljiv derbi na "Ramon Sančez Pishuanu" između Sevilje i Juventusa okončan je na kraju pobedom gostiju - 1:3 (1:1), a ovaj rezultat će po svoj prilici odvesti Staru damu kao prvoplasirani tim u osminu finala Lige šampiona.

Tamo bi trebalo da im se pridruži i Sevilja, mada će u poslednjem kolu imati đavolski težak posao na gostovanju u Lionu, posebno jer je večeras propustila lepu šansu da kod kuće završi sav posao. Trebalo je samo da ne izgube Berberi u Andaluziji, ali su posle vođstva od 1:0 ostali sa igračem manje zbog glupog isključenja Vaskeza, što je italijanski tim iskoristio i napravio veliki prekret.

Nikolas Pareha je rano, već u devetom minutu, sjajnim udarcem matirao Bufona, a nakon što je domaćin ostao s igračem manje, glupost u svom šesnaestercu Klatenburg je kaznio penalom. Markizio je bio precizan, matirao golmana Serhija Rika i tim rezultatom otišlo se na odmor. Dosuđeni penal teško je pao treneru domaćih Horheu Sampaoliju, koji je na poluvremenu napao engleskog sudiju, a ovaj ga je isključio pa je ostatak utakmice gledao sa tribina.

Bez igrača i trenera, Sevilja se mučila u nastavku, a Juventus je na svoj način sačekao da joj zada završni udarac. Preiskusni Leonardo Bonuči je u 85. minutu drugi put na meču matirao Serhija Rika sjajnim udarcem sa distance, a u nadoknadi vremena i Mario Mandžukić stavio je tačku na ovaj meč i posalo Sevilju na popravni i to najteži mogući u Francuskoj u poslednjem kolu. 

SEVILJA - JUVENTUS 1:3 (1:1)
/Pareha 9 – Markizio 45+2. pen, Bonuči 85, Mandžukić 90+4/

Stadion: "Ramon Sančez Pishuan"
Sudija: Mark Klatenburg (Engleska)
Crveni karton: Vaskez (Sevilja) 36.

SEVILJA: Riko - Rami, Pareha, Merkado - N'Zonzi, Fereira (od 76. Kraneviter), Ibora, Vitolo, Eskudero - Vaskez, Vijeto (od 46. Sarabija).

JUVENTUS: Bufon - Alves, Bonuči, Rugani, Evra (od 72. Sturaro) - Kedira, Markizio, Pjanić (od 84. Kin) - Kvadrado (od 87. Kjelini, Mandžukić, Sandro.

Poraz Sevilje lepo je došao Lionu koji je prošetao Maksimirom i savladao nemoćni Dinamo sa 1:0. Strelac pobedonosnog pogotka bio je magični Aleksandr Lakazet koji je posle lepe akcije u 72. minutu doneo radost Lavovima.

Nije Lion briljirao večeras, Dinamo se borio sa podmlađenim timom, ali odavno Zagrebčani nisu relevantna snaga u evropskom fudbalu iako igraju često Ligu šampiona pa su zasluženo poraženi i peti put. Francuski tim vratio se kući zadovoljan, a u poslednjem kolu imaće priliku na svom terenu da pobedi Sevilju i pretekne je na drugom mestu u ovoj grupi.  

DINAMO ZAGREB - LION 0:1 (0:0)
/Lakazet 72/

Stadion: Maksimir
Sudija: Peter Kralovec (Češka)

DINAMO ZAGREB: Livaković – Matel (od 14. Enrikez), Sigali, Benković, Pivarić - Šitum, Pavičić, Knežević, Gojak, Ćorić - Fernandes.

LION: Lopes - Rafael, Janga-Mbiva, Nkulu, Morel - Feri, Gonalon, Darde - Korne, Lakazet, Valbuena.

Rezultati:

Sevilja – Juventus 1:3 (1:1)
Pareha 9 – Markizio 45+2, Bonuči 84, Mandžukić 90+3

Dinamo ZG – Olimpik Lion 0:1 (0:0)
Lakazet 72

Tabela:
1. Juventus 5 3 2 0 9:2 11
2. Sevilja 5 3 1 1 7:3 10
3. Lion 5 2 1 2 5:3 7
4. Dinamo ZG 5 0 0 5 0:13 0

Lesterov san o plasmanu u nokaut fazu ne samo da će se ostvariti, već će šampion Engleske drugu rundu Lige šampiona čekati sa vrha tabele Grupe G! Lisice su do ovog cilja stigle zahvaljujući sigurnoj pobedi nad Klub Brižom na King Pauer stadionu, a veliki udeo ima i ishod susreta Kopenhagen - Porto, koji je završen bez golova. Zbog toga Portu sada čak o koncu visi plasman u narednu fazu!

Družini Klaudija Ranijerija bilo je potrebno samo pola sata kvalitetne igre i koktel Okazaki - Marez, koji je umirio sve nalete gostiju iz Belgije za pobedu rezultatom 2:1 (2:0). 

Već posle pet minuta menjao se rezultat na semaforu. Lesterova odbrana odradila je veliki posao i zaustavila napad gostiju. Mark Olbrajton i Kristijan Fuhs brzo su odigrali kvalitetni dupli pas, nakon čega se austrijski reprezentativac odlično snašao, uputio opasan centaršut u srce kaznenog prostora, a na pravom mestu našao se Šinji Okazaki koji je lepo pogodio tik ispod mesta gde se spajaju prečka i stativa.

Nisu se naleti domaćina zaustavili tu. Samo nekoliko trenutaka kasnije Marez je pogodio stativu nakon što se otarasio dvojice protivničkih igrača usred šesnaesterca. Međutim, ono što u ranoj fazi utakmice nije uspeo - vrsni Alžirac učinio je u 30. minutu susreta sa bele tačke. Prekršaj vredan najstrože kazne skrivio je Dion Kols, a Marez je sa kreča bio nepogrešiv.

Učinilo se u datom trenutku da belgijskom šampionu preti katastrofa na terenu osvajača Premijer lige. Ali, gosti su uspeli da se otrgnu i uspostave određeni ritam. U samom finišu prvog dela Ron Robert Ciler izvukao je svoj tim uz izvanrednu odbranu. Uspeo je da zaustavi strašan udarac Hozea Iskerda sa ruba šestnaesterca, a da nije bilo iskusnog golmana lopta bi verovatno zatresla mrežu pokraj desne stative.

Baš kao i u slučaju Rijada Mareza, Iskerdo je ipak imao svojih pet minuta slave na King Pauer stadionu. Već nakon sedam minuta igre u drugom poluvremenu Kolumbijac je napravio sjajan solo-prodor i pucao unutar šesnaesterca. Ovog puta Ciler nije uspeo da usmeri hitac u drugu stranu, a lopta je ušla u desne rašlje.

Srećom po Lisice, rezultat se više nije menjao, a talentovani Demaraj Grej je u finišu utakmice promašio dve izgledne šanse, koje bi svakako dodatno umirile borbene goste. 

Bilo kako, Lester ide dalje sa prvog mesta, četiri pobede i 13 osvojenih bodova posle pet kola. 

LESTER - BRIŽ 2:1 (2:0)
/Okazaki 5, Marez 29pen - Iskerdo 52/ 

LESTER (4-4-2): Ciler - Simpson, Hut, Morgan, Fuhs - Marez (od 68. Šlup), King, Drinkvoter, Olbrajton (od 78. Amarti) - Vardi, Okazaki (od 68. Grej).

BRIŽ (4-4-2): Butel - Kols, Pulan, Mehele, De Bok (od 70. Van Rajn) - Klaudemir (od 85. Fereira), Simons, Pina (od 61. Limbomb), Vanaken - Iskerdo, Fosen.

A u Kopenhagenu - neizmerna sreća! Jer, danski Lavovi uspeli su da odole Portu i odigraju meč bez golova, zbog čega će imati šansu da u poslednjem kolu obezbede drugu poziciju i istorijski plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Za to će Kopenhagenu biti potrebna pobeda na gostovanju Klub Brižu, ali i da Lester savlada Porto na Dragau.

Pred Dancima je prilično komplikovan zadatak, ali ne i nešto što ne može da se ostvari. A da su imali samo malo više sreće, možda bi se Telija Parkenu sada slavilo kao retko kada. Jesu se fudbaleri dva tima lavovski borili svih 90 minuta, zbog čega je srpski arbitarMilorad Mažić imao pune ruke posla. Ali, svoj posao odradio je praktično bez greške! 

Inače, jedinu pravu šansu na utakmici videli smo tek u 56. minutu utakmice. Andre Silvaišao je cik-cak po šesnaestercu i raspalio po sredini gola, ali je golman odlično reagovao i to odbranio udarac. 

KOPENHAGEN - PORTO 0:0

KOPENHAGEN (4-4-2): Olsen - Ankersen, Jorgensen, Johanson, Augustinson - Falk (od 75. Kusk), Dilejni, Kvist, Tutu (od 75. Gregus) - Pavlović, Verbić.

PORTO (4-1-3-2): Kasiljas - Pereira, Felipe, Markano, Teljes - Danilo - Korona (od 88. Varela), Tores, Otavinjo (od 84. minuta Evandro) - Žota, Silva.

Rezultati:

Lester – Klub Briž 2:1 (2:0)
Okazaki 5, Mahrez 30p – Iskierdo 52

Kopenhagen – Porto 0:0

Tabela:
1. Lester 5 4 1 0 7:1 13
2. Porto 5 2 2 1 4:3 8
3. Kopenhagen 5 1 3 1 5:2 6
4. Klub Briž 5 0 0 5 2:12 0

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar