Premijer Vučić uskoro s Putinom i Trampom

Premijer Aleksandar Vučić srešće se u naredna dva meseca i sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom, otkriva Informer!

Srbija 20.11.2016 | 18:56
Premijer Vučić uskoro s Putinom i Trampom
Kako nam je potvrđeno u njegovom kabinetu, Vučić je ove nedelje telefonom razgovarao sa najbližim saradnicima novog predsednika SAD i dogovorio susret sa Trampom.

"Ako sve bude po planu, naš premijer i novoizabrani predsednik Amerike sastaće se pre kraja januara, odnosno pre Trampove inauguracije, koja je zakazana za 20. januar...", navodi odlično obavešteni sagovornici Informera.

Susret Trampa i Vučića bio bi prvi susret američkog i srpskog lidera u poslednjih 15 godina.

"Sastanak predsednika Trampa i premijera Vučića neće imati zvaničan karakter pošto će biti upriličen pre Trampove inauguracije. Ipak, biće to sjajna, istorijska prilika da se unaprede odnosi Srbije i SAD", navodi naš sagovornik, koji juče nije hteo da nam otkriva bilo kakve druge detalje.

Na naše pitanje s kim je od Trampovih saradnika Vučić razgovarao, on odgovara:

"Ne mogu to da vam kažem, ali ću vam reći da je u pitanju jedan od najbližih i najpoverljivijih Trampovih ljudi. Reći ću vam i da je premijer Vučić prvi lider iz regiona koji je uspostavio kontakt sa ljudima novog predsednika SAD. To je sjajna vest za Srbiju!"

Kako saznajemo, u narednim nedeljama, najverovatnije u drugoj polovini decembra, premijer Vučić će se sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

"Na tom sastanku biće, pre svega, reči o nabavci oružja za Vojsku Srbije. Isporuka "migova 29" je već gotova i dogovorena stvar, a sada treba da se utvrde detalji dogovora u vezi sa isporukom druge vojne tehnike, od kojih je najvažniji PVO raketni sistem `buk`", precizira naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu pred Srbijom se otvara sjajna perspektiva u odnosima i sa Rusijom i sa SAD:

"U situaciji kada Amerika i Rusija više nisu neprijatelji na ivici sukoba, već saveznici, pred Srbijom se otvaraju silne mogućnosti. Sad samo od nas zavisi, od nas i od naše pameti..."

Zvanično, niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ističe da je veoma bitno za Srbiju da ima odlične odnose sa SAD i da se približi Trampovoj administraciji.

"Dobro je da postoje bilateralni susreti na vrhu i sa Amerikom, kao što smo do sada imali sa Rusijom ili Kinom. I tačno je da što odnosi Amerike i Rusije budu bolji, to će se manje Beogradu zamerati bliske veze sa Moskvom", podvlači Đukanović.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da će kontakti naše vlade sa Trampovim saradnicima verovatno ići preko Vučićevog prijatelja Rudolfa Đulijanija.

"Đinđić je poslednji srpski premijer koji se sastao sa američkim predsednikom, 2001. sa Džordžom Bušom. Tada je to bilo jako važno i sada bi bilo od izuzetnog značaja da se Vučić sastane s Trampom.

Srbija bi od tih bilateralnih sastanaka na visokom nivou sa Amerikom mogla mnogo da dobije. Prvo, Tramp je najavio neke zaokrete u spoljnoj politici, što bi moglo da nam pomogne da unapredimo odnose sa Amerikom, a i poboljšamo pozicije u regionu", objašnjava Milivojević i dodaje da bi Srbija tu imala i ekonomski interes, jer SAD imaju velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije.

Izvor: Informer

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kal

20.11.2016 18:01

A to će koštat 10 000 000 €

ODGOVORITE
Name

ILIJA

20.11.2016 18:03

MOZE TI POMOCI. UZDAJ SE.

ODGOVORITE
Name

Bb

20.11.2016 18:38

Ko ono rece mafioso Djuliani

ODGOVORITE
Name

zumba

20.11.2016 19:18

Da,bio je savjetnik Vucica,a platila je Republika Srpska,samo se to krije.

Name

Izvor

20.11.2016 18:40

Informer izvor toliki lazni informacija koja je i ova u nizu. Koji se Premijer ili predsednik sastao sa predsednikom USA. Nijedan niti ce ikad.

ODGOVORITE
Name

os

20.11.2016 18:40

Koja demagogija.

ODGOVORITE
Name

kiki

20.11.2016 19:02

Sad kad su SAD i Rusija prijatelji???? Hihihi...ja budala.

ODGOVORITE
Name

Babuška

20.11.2016 19:21

Bajkovito

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.11.2016 19:33

Kakva vijest, evo neću moći da zaspim od uzbudjenja.

ODGOVORITE
Name

pero

20.11.2016 20:21

A dje dodik on bi platio samo da se slika svama

ODGOVORITE
Name

Da se zna

20.11.2016 21:36

Ide sa Vučićem, oni u paketu idu..

Name

ff

20.11.2016 23:40

Posto je neformalno, useprtljace se i ovaj radi koje fotke. Samo teško da ce to duze od kafice trajati. Glavna tema bi opet mogla biti neka nasa obdarena sportiskinja.

Name

Dzohar Dudajev

20.11.2016 20:52

Da se sastaje sa Ramzanom Kadirovom,predsjednikom Cecenije,to bih bila vijest a ovako...

ODGOVORITE
Name

komedija

20.11.2016 20:57

A kada ce se sastati Donald Tramp i Toma Kramp?

ODGOVORITE
Name

Трта

20.11.2016 22:40

Краљу!

Name

slobo

14.01.2017 08:03

Nevjerovatno, kakve sve bljuvotine mnogi iznose u svojim komentarima,a sve izigravajući sprdnji svojih političara, pogotovu ako nije njihov favorit.Zašto tako? nije lako doći do predsjednika SAD, pa makar koji da je u pitanju.Treba sve činjeti da dođe do bilo kakvih sastanaka, nije bitno čak ni na kojem nivou, samo da se uspostavljaju kontakti, da znaju za nas , a kroz te kontakte da saznaju da nijesmo toliko crni kakav barjak nosimo, da mi imamo svoju dušu, svoju istoriju i iskreno , propatili smo i stradali mnogo kroz istoriju a da nijesmo to baš zaslužili. Treba uspostavljati dobre veze sa svakim ako ima i minimum šanse, osim sa ovim ozloglašenim teroristima i ovim koji nas patološki mrze, a i od njih nekako saznati zašto.

ODGOVORITE