Švedska istražuje nedostatak seksa?!

Švedski ministar zdravstva Gabriel Vikstrom smatra da se politika polnog zdravlja stanovništva ne bi smjela voditi samo problemima, već i ugodnijim aspektima polnosti i seksualnog užitka, zbog čega su vlasti te zemlje pokrenuli trogodišnju studiju.

Svijet 19.11.2016 | 15:52
Švedska istražuje nedostatak seksa?!
Ankete čije rezultate objavljuju tabloidi ukazuju na to da Šveđani imaju sve manje polnih odnosa, rekao je Vikstrom u dnevnome listu Dagens Nyheter.

Novo istraživanje, po njegovu mišljenju, trebala bi pokazati je li to tačno i ako jest, zašto. Jedan od razloga, piše ministar Vikstrom, mogao bi biti stresan način života. 

Istraživanje će provesti švedska Agencija za javno zdravlje, a konačni rezultati biće poznati u junu 2019. 

Vikstrom smatra "paradoksom da je, iako se čini da je tema seksa prodrla u sve pore modernoga društva - od oglašivanja preko društvenih mreža i medija do svakodnevnog života - ona i dalje obavijena plaštom srama... i u potpunosti izostaje iz bilo kakve političke debate", javlja Hina. 

Fokusiranje na probleme poput polnih bolesti, neželjene trudnoće ili silovanja te isključivanje tema o pozitivnim seksualnim iskustvima, baca potpuno pogrešno svjetlo na zdravstvenu politiku, smatra švedski ministar.

"A kako bismo i promijenili sadašnje stajalište kada je tolikim ljudima, od roditelja i učitelja do visokih političkih zvaničnika, očigledno vrlo je neugodno zapčeti razgovor o seksu?", zaključuje Vikstrom. 

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

PETAR

19.11.2016 15:24

Kod nas u RS nema nedostatka seksa.J..e nas ko stigne.

ODGOVORITE
Name

nnn

19.11.2016 16:42

Zato imamo dosta"gej parada"

Name

cris

19.11.2016 16:45

Ne vazi vise "svedski akcioni".

ODGOVORITE
Name

yugosloven

19.11.2016 17:27

KOD NAS SEXA I PREVISE POLITICARI IZ**BASE NAROD

ODGOVORITE
Name

Tito

19.11.2016 18:19

Pa sta se sve u hranu namjerno ubacuje i dodaje?

ODGOVORITE