Telekomunikacioni sistem od Horgoša do Šar planine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će dogovorom o telekomunikacijama u Briselu telekomunikacioni sistem Srbije prvi put poslije rata biti zastupljen od Horgoša do Šar planine, a signal Telekoma imaće i srpske enklave južno od Ibra.

Srbija 19.11.2016 | 10:15
Telekomunikacioni sistem od Horgoša do Šar planine
"Dogovorom u Briselu povećan je broj građana južno od Ibra koji mogu da pristupe Telekomovom signalu novim rasporedom baznih stanica i prvi put posle mnogo godina telekomunikacioni sistem Srbije zastupljen je od Horgoša do Šar planine", rekao je Đurić.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da će srpske enklave na Kosovu i Metohiji - Štrpce, Brezovica, ali i neka mjesta u Pomoravlju koja do sada uopšte nisu imala signal mobilne telefonije i bila izolovana, kao što je Klokot, dobiti najbolji mogući signal mobilne telefonije, 3G, 4G, internet i kvalitetan pristup.

Đurić je najavio da će 29. novembra Telekom Srbija dobiti isprave iz katastra, iz Agencije za registraciju biznisa u pokrajini kojim se priznaje njegova imovina i povećanje kapitala Telekoma.

On je istakao da Srbija ostaje jedini vlasnik pozivnog broja za teritoriju Srbije, te da je od međunarodne Telekomunikacione unije samo Srbija upisana kao vlasnik pozivnih brojeva +381 i +383.

"Oni su do sada koristili brojeve +377 i +386 - Monaka i Slovenije, samo će sada koristiti broj koji je registrovan na Srbiju i koji Srbija, ako ne budu poštovali dogovore, može da opozove. Mi raspolažemo tim brojem, dajemo ga na korišćenje za geografsku oblast", rekao je Đurić.

On je objasnio da je prošle nedjelje dogovoreno da bude napravljeno osam potpuno novih lokacija za bazne stanice mobilne telefonije.

Đurić je rekao da oni koji su pokušali da ucjenjuju za telekomunikacije nisu u tome uspjeli.

On je, govoreći o zajednici srpskih opština /ZSO/ rekao da prištinski političari izmišljaju stvari za koje misle da će im pomoći da se bolje kotiraju kod sopstvene javnosti, ali da to ništa ne donosi.

"Formiranje ZSO i sprovođenje sporazuma u interesu je svih koji žive na Kosovu i Metohiji. Nije fer da se podrivaju nacionalne tenzije plašenjem da će Albanci imati manje prava", rekao je Marko Đurić.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ante

19.11.2016 12:40

Kao se laze narodu pa ako je pozivni broj to nije geografski polozaj ako je tako zast RS nema geografsi broj nego je u drzavi BiH tako je i kosovo znaci Drzava ako grijesim neka me demantira.

ODGOVORITE