Budžet RS za 2017. uskoro u Skupštini

Budžet RS za 2017. godinu je spreman i njega će Narodna skupština RS razmatrati kada bude završena verifikacija mandata novim poslanicima, s obzirom na to da je došlo do promjena zbog lokalnih izbora.

Republika Srpska 18.11.2016 | 08:18
Budžet RS za 2017. uskoro u Skupštini
Izjavila je to juče u Istočnom Sarajevu premijerka RS Željka Cvijanović, dodavši da nije sigurna da li će Skupština o budžetu RS raspravljati 29. novembra ili nekoliko dana kasnije. Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je rekao da Vlada može ispuniti obaveze kada se radi o donošenju ključnih dokumenta.

"Pored budžeta usvojićemo i jedan novi dokument, koji je predviđen programom ekonomskih reformi i koji će zamijeniti ekonomsku politiku. Vlada RS je već utvrdila Zakon o bankama i Zakon o Agenciji za bankarstvo RS i oni će se zajedno sa Zakonom o porezu na dobit naći na zasjedanju Narodne skupštine", rekao je Tegeltija i dodao da su sva ta dokumenta gotovo u cijelosti usaglašena sa MMF-om.

Tegeltija je juče, zajedno sa federalnom ministarkom finansija Jelkom Milićević i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom razgovarao sa misijom MMF-a. Istaknuto je da je neophodno nastaviti sprovođenje strukturalnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH.

Jedna od tema razgovora bila je i izmjena Zakona o akcizama u BiH, gdje je naglašeno da je dobro rješenje uvođenje namjenske akcize na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litru za izgradnju autoputeva i puteva u BiH, što garantuje nastavak ugovorenih kredita za ovu namjenu.

Tegeltija je kazao da MMF ne smatra da su nedavno predložene mjere Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o uvođenju plavog dizela izvodljive i efikasne. Cvijanovićeva je kazala da je pitanje akciza bio poligon za prepucavanja.

"Neodgovorni političari treba da prestanu obmanjivati javnost. MMF smatra da se plavi dizel ne može uvoditi sa nivoa BiH" rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

18.11.2016 07:24

Ove sa slike već dogovaraju gdje i kad u šoping...

ODGOVORITE