Drvoprerađivači traže više sirovine

U Šumskoj upravi Srbac u narednoj godini biće dozvoljena sječa 54 hiljade kubnih metara drvne mase od čega se, prema riječima direktora Šumskog gazdinstva Gradiška Milana Sredojevića, 17 hiljada kubnih metara odnosi na trupce, a ostalo na ogrevno drvo.

Republika Srpska 17.11.2016 | 22:50
Drvoprerađivači traže više sirovine
Drvoprerađivači će imati na raspolaganju 13 hiljada kubnih metara bukve i 4 hiljade hrastovih trupaca, što ni približno ne može zadovoljiti srbačke pilane.

Na sastanku predstavnika ovdašnjih firmi koje se bave preradom drveta i čelnika „Šuma Republike Srpske“, koji je organizovao načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, Sredojević je rekao da su novi kriterijumi koje je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske još nepoznanica, jer se ne zna šta nose sa sobom, ali je cilj da sirovina sa ovih prostora i ostane na domaćem terenu i da se zahvaljujući tome zaposli veći broj ljudi.

„Raspodjela drvnih sortimenata baziraće se na ukupnom prihodu preduzeća, ostvarenom izvozu, broju zaposlenih radnika, stepenu obrade sortimenata, stepenu razvijenosti lokalnih zajednica u kojima djeluju preduzeća i servisiranju obaveza prema Šumama Republike Srpske", naglasio je generalni direktor Risto Marić, koji je sa saradnicima prisustvovao sastanku u Srpcu.

Sve podatke prikupiće komisija imenovana rješenjem „Šuma Republike Srpske“ uz nadzor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Privredne komore Republike Srpske.

Vlasnik drvoprerađivačke firme „Tat-com“ iz Srpca Dragan Tatomir kazao je da u srbačkoj opštini djeluje 8 drvoprerađivačkih pogona, od kojih četiri za sirovinu koriste hrast, jedan bukvu, a ostali drvo za ogrev i da zapošljavaju 161 radnika.

„Raspolažemo sa kapacitetima za proširenje proizvodnje i zaošljavanje više od 40 novih radnika. Možemo preraditi 93 hiljade kubnih metara sirovine, od čega 28 hiljada kubnih metara hrasta i 9 hiljada kubnih metara bukve. Očekujemo da će se ispoštovati naši zahtjevi i planirana raspodjela hrasta 100 odsto, bukve sa najmanje 70 odsto, a ogrevno drvo 80 odsto, kako za potrebe stanovništva, tako i za firme“, rekao je Tatomir. On je dodao da bi se time povećala industrijska proizvodnja i zapošljavanje na nivou opštine. Ako ne bude razumjevanja, spremni su i na radikalnije mjere, jer su neke pilane zbog ovih problema pred zatvaranjem, a broj zaposlenih se već smanjuje.

Sa njim se složio i Darko Partalo, vlasnik firme „Drvoprodeks“ iz Banjaluke, koja zapošljava 235 radnika, od čega 105 u svom pogonu u Srpcu. Ako se stanje poboljša, ova firma bi mogla da zaposli još 20 radnika.

„Nije opravdano da se iz srbačke opštine drvni sortimenti voze u ostale opštine, udaljene i do 300 kilometara, a uz to su i razvijenije od Srpca. Ovdašnjim drvoprerađivačima treba da ostane mnogo više hrastove oblovine, koja je nedovoljna za njihove potrebe, a drugima ponuditi više bukve“, rekao je Partalo.

Mišljenja drvoprerađivača i njihove sugestije podržao je i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je izrazio nadu da će se zbog njihove realnosti, ovom problemu posvetiti više pažnje. „Svima nam je u interesu da se unaprijedi proizvodnja i zaposli veći broj radnika, a tu šansu ne smijemo propustiti“, kaže Dragosavljević.

„Ako bude potrebno, uticaćemo kod Vlade da se izvrše korekcije kriterijuma koje bi išle u prilog drvoprerađivačima sa područja srbačke opštine. Kada se izvrši bodovanje na osnovu tih kriterijuma, znaćemo koliko su oni realni, što će biti poznato do kraja ovog mjeseca“, obećao je direkror „Šuma Republike Srpske“ Risto Marić.

Drvoprerađivači su bili zadovoljni organizacijom sastanka i iskazanim razumjevanjem i izrazili nadu da će se njihove sugestije i zahtjevi prihvatiti, što bi doprinjelo njihovom uspješnijem poslovanju i razvoju.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Piksi

18.11.2016 07:18

Najbolje da sve posječete, šta će nam šuma?

ODGOVORITE
Name

rokky

18.11.2016 08:47

Srbac je poznat po sjeci sume i prodaji oblovine na crno.Manje je poznat po proizvodima od drveta.Motajicom je vladao N.I. 25 godina sa svojim sticenicima.A vjerovatno ce opet biti direktor srbacke sumarije.

ODGOVORITE