Katanac prijeti trećini kafića i restorana u RS

Nacrt novog zakona o ugostiteljstvu unio je nemir u ovu branšu, a mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da je ljestvica uslova koje moraju ispuniti previsoko postavljena, zbog čega bi trećina restorana i kafića mogla da stavi katanac na vrata.

Republika Srpska 17.11.2016 | 20:35
Katanac prijeti trećini kafića i restorana u RS
U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da bi novi pravni okviri trebalo dodatno da urede i olakšaju razvoj, kako turizma tako i ugostiteljstva.

To ne osporavaju u Udruženju ugostitelja RS, ali ističu da su zahtjevi koje vlasnici lokala moraju ispuniti, da bi obavljali djelatnost, prestrogi i da će zahtijevati velika ulaganja.

Tako bi, prema novom zakonu, ugostiteljski objekti trebalo da imaju zvučnu izolaciju, koju sada, kako tvrde, nema nijedan poslovni prostor u Banjaluci, a situacija je slična i u drugim gradovima.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić je rekao da će, ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, više od 30 odsto lokala morati da bude zatvoreno, jer njihovi vlasnici neće moći da ispune sve uslove.

"Na primjer, navedeno je da objekti moraju imati sistem za zbrinjavanje otpada, ali nije objašnjeno kakav je to sistem, a to nisu znali da mi pojasne ni u Ministarstvu trgovine i turizma", kaže Tatić.

On je naglasio da će mnogim vlasnicima biti jednostavnije da zatvore kafiće ili restorane, nego da plaćaju kazne, koje se kreću od 2.500 do 10.000 KM.

Zakonske odredbe kojima se predviđa da konobar ne mora da ima diplomu iz ugostiteljstva, posebno je izazvao revolt u obrazovnim ustanovama koje školuju ove kadrove.

"Ukoliko bude usvojen ovaj nacrt, postavlja se pitanje zašto postoji stručna škola. Oni koji žele da rade kao konobari prethodno bi trebalo da se obrazuju za ovo zanimanje, odnosno da se doškoluju. Tako na primjer i naši đaci koji žele da rade u banci moraju vanredno da završe ekonomsku školu, pa tek nakon toga mogu da konkurišu za taj posao", izričit je profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci Predrag Tošić.

Direktor prijedorske Ugostiteljko-ekonomske škole Valentina Sovilj kaže da se plaši da će doći do pada kvaliteta u ugostiteljstvu.

"Svjedoci smo da mnogi konobarišu bez obzira na zanimanje, ali definitivno se profesionalni konobar uvijek ističe", kaže ona.

Ugostitelji se nadaju da će njihova mišljenja, koja su iznijeli na javnim raspravama, biti uvažena, te da će nacrt zakona u ugostiteljstvu ipak biti izmijenjen.

FBiH

Izmjene zakona u ugostiteljskoj djelatnosti spremaju se i u FBiH, gdje je u toku postupak prednacrta, a koji predviđa kazne od 100 do 500 KM ukoliko konobar ili recepcioner uslužuje goste bez položenog stručnog ispita.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Vladimir

17.11.2016 19:57

Kako će sada Ognjen Pavlović, lokalni kabadahija iz Zvornika, da orgija sa drekavcima do 4h ujutro? Do sada se iz njegovog kafića čula muzika i vrištanje skoro do Meteriza i niko mu ništa od nadležnih nije smio.

ODGOVORITE
Name

sve ima kraj pa i kabadahije

17.11.2016 20:58

U FBiH zele stimulisati mlade da idu u skolu i da im diploma necem vrijedi. Konobar treba imati skolu zbog musterija, a i zbog sebe. Svi mi znamo da su konobarice bile simbol prostitutki i da su ih gosti hvatali bez pitanja. RS sigurno zeli da zaposli masu muskaraca koja ne moze do posla pa vidi izlaz u ovom kelnerisanju. Otpad mora biti u kontejnerima sortiran da bi se izbjegao smrad. U RS su odnekle prevodili, ali sve ne pise na webu.

Name

Tt

17.11.2016 20:00

Tako i teba.bar 70% zatvoriti lokala.na svakpm koraku kafic

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

18.11.2016 06:40

Pa gdje ćemo kafu piti, nema u biblioteci kafe!

Name

Miso

17.11.2016 20:24

Zatvoriti odmah 50 % kafica i 50 % kladionica,za dobrobit drustva.

ODGOVORITE
Name

norveska

17.11.2016 20:38

Nema sta cim se zatvore mi cemo biti najbolje drustvo, imacemo para da ne znamo sta cemo sa niima

Name

Francuz

17.11.2016 20:25

Konobarska diploma hahahhaha joj boze pa nigde na svijetu se to ne trazi .. Za zvucnu izolaciju ok i to je normalno .. Treba se napravit razlika izmedju "music bar-a" i kafica ...

ODGOVORITE
Name

Zapad

17.11.2016 22:01

Bogme bio sam konobar,imam diplomu,u pravu si da se to ne trazi nigdje u svijetu,ali razlika je kad te posluzuje skolovani konobar ili neko drugi.Ima velike razlike,samo sto Krkadoni to ne primjete..

Name

Ha ha ha stoko

17.11.2016 20:37

Glasajte opet za iste, nemojte se slučajno zafrknuti pa zaokružiti nekog drugog.

ODGOVORITE
Name

perhan

17.11.2016 20:43

Udri Mile po usima, smanjuj plate, pravi crne knjige. hahahahahaha Bolje nismo zasluzili.

ODGOVORITE
Name

boro

17.11.2016 20:45

Iizolacija u svakom slučaju , pa veličina prostora je vrlo bitna i broj stolova , kao i njhova razmaknutost , a ne da mi lešinari u civilu i krtice sjede iza leđa i da slušaju razgovor . Ja samo idem tamo gje nema ozne iza leđa , najgore je što ih sve znam i kad ga pogledam , on ono eee šta ima kako si , a u stvari došao da da snima ko šta priča . .

ODGOVORITE
Name

mislim

18.11.2016 05:42

A sta se to po kafanama prica da je toliko tajna moda biznisa kao i nasi politicara Dodik Izetbegovic da se dogovara po kafanskim coskovima.

Name

A tek ovaj kabadahija

17.11.2016 21:02

Prije par godina Sreto Aničić vlasnik Bonda u Banja Luci napije se i izađe puca iz pištolja.Pola Nove varoši se čudi

ODGOVORITE
Name

Pojasnjenje

17.11.2016 21:52

U Ministarstvu ne znaju da pojasne nista jer kopiraju pravilnike iz zemalja iz okruzenja.Promjene BELO u BIJELO ili POMIDIR u PARADAJZ I to je to.

ODGOVORITE
Name

Kokalo

17.11.2016 23:53

Nije samo obaj zakon, nego vecinu. Svaka cast na zapazanju.

Name

Empirija

18.11.2016 07:32

Resavska škola, najbolja škola. Još unaprijeđena metodama copy paste. Odi mi dođi mi, svrni navrni.., eto to je to i tako je to. Dobro nije niti će biti.

Name

Goran

17.11.2016 22:47

Sistem za zbrinjavanje otpada je ključan faktor ovdje, vidjećete koja firma i u čijem vlasništvu će jedina prodavati ove sisteme. U tom je poenta cijele priče, živi bili pa vidjeli!

ODGOVORITE
Name

Hiti

18.11.2016 07:02

Kursevi za konobara npr mjesec dana i to je to.Kakva skola? Nije ni baja ni cvika polozila da budu ono sto jesu ! Skola za guzenje naroda cak i ne postoji pa Ipak guze narod

ODGOVORITE