Političari su najviše korumpirani u BiH

BiH je najkorumpiranija zemlja u Evropi.

Bosna i Hercegovina 16.11.2016 | 22:58
Političari su najviše korumpirani u BiH
"Transparensi internešnel BiH" predstavio je danas u Sarajevu rezultate istraživanja "Globalni barometar korupcije" u kojem je BiH među najlošije ocijenjenim zemljama u Evropi i centralnoj Aziji.

Prema globalnom barometru korupcije za 2016. godinu, baziranom na percepciji građana, BiH se nalazi među zemljama sa najozbiljnijim problemom korupcije i dobila je negativne ocjene u svim kategorijama istraživanja.

"Više od 80 odsto građana BiH smatra da institucije ne rade dovoljno u borbi protiv korupcije. Kao najkorumpiranije sektore građani vide političare, javne zvaničnike, vladine službenike, članove parlamenata, predsjednike i premijere", kaže Ivana Korajlić iz "Transparensi internešnela BiH".

Prema istraživanjima "Transparensi internešnela", mito je u BiH uobičajena pojava, odnosno način života. "Imamo zabrinjavajući procenat građana koji su davali mito i to uglavnom saobraćajnoj policiji i zdravstvenim radnicima", ističe Korajlićeva.

Istraživanje je pokazalo da građani u BiH nisu spremni da prijave korupciju. Postoji strah da bi prijavom koruptivnih djela bili izloženi osveti, ali dio građana smatra da je prijava korupcije besmislena, jer je BH pravosuđe, koje bi trebalo da procesuira to krivično djelo, takođe korumpirano.



(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pusti Bolan Suplje Price

16.11.2016 19:02

... A IMENA, A PROCESI, A ZATVORI, A ODUZIMANJE IMOVINE. OVO SVI ZNAMO I NA TOME SE SVE ZAVRSI. SUTRA JE NOVI DAN, I OVOG SE VISE NIKO NECES JECATI

ODGOVORITE
Name

vss

16.11.2016 19:25

Ne vrijedi prijavljivati korupciju jer pravosudje neće uraditi ništa. Pravosudje je ustvari najkorumpiranije.

ODGOVORITE
Name

JA

16.11.2016 19:46

Zasto da ne???U Bosni se najmanje zaraddjuje kao Političar!!!A to sto su političari BIH Koruptni,a to je druga stvar!!!KRV NIJE VODA!!!To je njima ugradjeno u Venama!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

kum

16.11.2016 21:38

Bravo, SUPER dobro je da smo bar ovdje na prvom mjestu! Pitam se sta ce djeca kad pacovi pocrkaju i oni ce biti jednog dana bez veza kao ija danas.

ODGOVORITE
Name

vis

17.11.2016 05:54

De ba kome da prijavis korupciju suti radi i ako mozes muvaj.Pa pravosudje je pokroviteljstvo korupcije.To pokazuju parametri uslovnih osuda oslobadjajucih presuda i presudjenih lica kojih gotovo da nema......

ODGOVORITE
Name

Sizifov posao

17.11.2016 07:30

Nema koristi, a ni smisla, u ovakvom drustvu zaliti e nekome, ko bi trebao osuditi i kazniti korupciju, kad je ista osoba ogrezla u takvoj tradiciji jos vise. Korupcija je neizljeciva bolest naseg drustva, jer ne podlijeze nikakvim zakonim, sankcijama, konfiskacijama, kaznama... Dapace, takvi napreduju na drustvenoj ljestvici, budu postavljeni na jos bolju poziciju da uzimaju vise i vise i nikad kraja, dok se ovo sve ne urusi. Ja se plasim od ovolike pohlepe i nezajazljivosti, nepostojanja bilo kakve odgovornosti, morala, ljudskosti, nepostojanja trunke samilosti, u ovako teskim vremenima, odnosno straha od ikakve kazne.

ODGOVORITE