Doktori u FBiH sutra u štrajku upozorenja

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH /FBiH/ najavio je za sutra polučasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na području ovog entiteta gdje je organizovan sindikat doktora.

Bosna i Hercegovina 16.11.2016 | 11:50
Doktori u FBiH sutra u štrajku upozorenja
U saopštenju iz Saveza se ističe da je razlog i povod za ovaj štrajk to što federalno Ministarstvo zdravstva i kantonalna ministarstv stalno odgađaju početak pregovora u vezi sa kolektivnim ugovorom za djelatnost doktora medicine i stomatologije.

U Savezu naglašavaju da već nekoliko mjeseci, nakon što su 12. jula dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije od nadležnog ministarstva, bezuspješno pokušavaju da pristupe pregovorima o novom kolektivnom ugovoru.

"Brojne formalne i neformalne prepreke nam stoje, ili su stajale, na putu. Stoga sve više gubimo strpljenje zbog nezainteresovanosti za rješavanje statusa ljekara na nivou FBiH. Vrijeme je da svi skupa, a naročito oni koji odlučuju u svemu ovome, shvatimo ozbiljnost situacije i otvorimo dijalog da ne bi bili primorani da primjenjujemo nepopularne mjere /obustavu rada/ koje nisu nikome u interesu, a naročito građanima FBiH koji koriste zdravstvene usluge", navodi se u saopštenju.

Izvor:Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar