Vučić odmah iza Tita, Đinđić ispred Slobe

Najpopularniji lider u Srbiji je i dalje Josip Broz Tito, a odmah za njim sledi aktuelni premijer Aleksandar Vučić, dok je nekadašnji premijer Zoran Đinđić na listi daleko ispred bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, pokazalo je istraživanje koje je objavio list "Danas".

Srbija 15.11.2016 | 22:42
Vučić odmah iza Tita, Đinđić ispred Slobe
Prema istraživanju urađenom u oktobru na uzorku od 1.500 građana, na pitanje ko je najbolji lider Srbije, 32 odsto ispitanika se izjasnilo za Tita, 31 odsto za Vučića, a za Đinđića 11 odsto, piše "Danas".

Kad dobiju šest ponuđenih imena, građani Srbije kažu da je najbolji lider Josip Broz Tito, dok je tik iza njega Aleksandar Vučić. Ovo pokazuje istraživanje Demostata, u koje je "Danas" imao uvid. Sledeće ime za koje su se ispitanici odlučili je Zoran Đinđić sa 11 odsto, a daleko iza njega je Slobodan Milošević sa tri odsto. Slede Boris Tadić i Vojislav Koštunica sa po dva odsto.

U ovom rangiranju šest lidera Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 odsto, piše Danas.

Ovo istraživanje putem neposrednog ličnog intervjua "licem u lice" osmislio je, realizovao i interpretirao tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

Istraživanje se bavi temama kako žive građani Srbije, čega se plaše i da li imaju nadu u promenu nabolje, zatim time ko vlada Srbijom i ko ima moć da menja Srbiju, šta je pozadina vlasti, te autoritarnošću i etničkom distancom, odnosom građana prema demokratiji i političkim partijama, ali i šansama predsedničkog kandidata vlasti i opozicije na izborima iduće godine.

(Danas)
Foto: RAS/RAS Srbija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

NapreDNO

15.11.2016 22:10

Vučić naručuo istraživanje.

ODGOVORITE
Name

Svasta

15.11.2016 23:05

Ma on je prije Boga. Prvo Vucic pa Bog. Ko visoko leti nisko pada.

ODGOVORITE
Name

Jakog uzorka

15.11.2016 23:09

To je mali uzorak od 1.500 glasova da bi se nešto ojektivno utvrdilo

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

15.11.2016 23:11

To je najbolji dokaz da su RASRBLJENI SRBi jugoslaveni i komunisti koji zbog svojih ideoloski razloga mrze i sahranjuju SRBe Svetog Save i Svetosavsku SRBiju. Od Brankovica nemogu nikad postati Obilici. Izdajnik je uvijek samo izdajnik. Sve generacije jugoslavena i komunista moraju da izumru prirodnim putem da bi SRBstvo VASKRSLO!

ODGOVORITE
Name

?

16.11.2016 12:57

Mikiću, izdajnik si ti, tvoji nacinal-šovinisti i klero-fašisti. Vi ste sramota za ovaj narod i svaki put kad ste se vi petljali u vlast i politiku ovaj narod je patio i krvario. Tako je bilo čitavo vrijeme kroz istoriju, tako je bilo i devedesetih i tako je ostalo od devedesete pa sve do današnjih dana. Otrovali ste mozgove ovom narodu vašim nacionalizmo i promitivizmom, a rezultat vešeg dijelovanja je očit. Samo treba pogledati u vrijeme unazad, od devedesetih godinama, pa na ovamo, vidi se u koju ste bijedu utjerali narod u koga se navodno kunete. Zato se bolje pokrij po ušima, sektašu jedan. Misliš da si neki vjernik, a iskrivljuješ vjeru do te mjere da si ravan sve i jednom pripadniku ISIL-a. Zlo iz tebe progovara, to je očigledno, niko te normalan ne podržava osim tvojih vjerskih fanatika. Sram te i stid bilo!

Name

os

15.11.2016 23:52

Sto se plati, to se i napise.

ODGOVORITE
Name

Dragomir

16.11.2016 00:28

E kukavna Srbijo....

ODGOVORITE
Name

mima

16.11.2016 06:19

Ova anketa pokazuje koliko je srpski narod diletant u politici.Tito najbolji,a Dindic treci!To nisu ljudi da vode drzavu u prosperitet.Hipoteticki,da je Tito bio vladar na citavoj z.kugli u zadnjih npr. 400god.danas ne bi imali ni avione, ni vozila,a o televiziji,mobilnim telefonima i interenetu da se ne govori.

ODGOVORITE
Name

Pionir

16.11.2016 06:35

JB najveci sin, za sva vremena!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

16.11.2016 11:21

ŠEF ODREDA ZA LIKVIDACIJE. MALA MACA!!!???

Name

yugosloven

16.11.2016 13:15

JOSIPU BROZU TITU JE DOSAO CIJELI SVIJET NA SAHRANU I DANAS KADA NEKO UMRE NA SAHRANI SE VIDI KAKAV JE BIO COVIJEK

ODGOVORITE
Name

bsk

17.11.2016 18:31

Manite se glupost kako mozete porediti tita sa ovim muljavkom nije tito to zasluzijo da ga poredite sa svakom bitangom

ODGOVORITE
Name

Dr Miggyy

22.11.2016 19:36

NIJE NOSTALGIJA! Tito je sada najpopularnija ličnost u Srbiji. Kako to? Tito se upokojio pre 36 godina, a narod ga još pamti. U Titovo vreme školstvo i zdravstvo su bili besplatni, napravljene su fabrike u kojima radilo stanovništvo, a sada to je ruina i mi ne možemo da ih okrečimo, a kamo li da radimo. U Titovo vreme imao sam platu deset puta veću nego sada, a troškovi bili daleko niži. U aktuelno najproblematičnoj firmi RTB Bor u Titovo vreme radili su 24.ooo radnika, sada manje za više od pet puta, izvozio robu u vrednosti od 400 miliona dolara, a uvoz bio je za pet puta niži i proizvodio bakra više od pet puta nego sada, kada se finansira iz budžeta i proizvodi gubitke, dugovanja i hvalospeva menadžmenta i vlasti. U Titovo vreme bilo je radničko samoupravljanje pa je kriminal, bahatost, tortura i samovolje rukovodstva bilo daleko manje. Rukovotstvo se biralo konkursom. Sada vlada diktatura nesposobnih menadžera, kleptomana, klimoglavaca, šlihtera i despota, postavljenih od strane Vlade Srbije. U ono vreme nabrojanih negativnosti sprečavala država, a sada ih zdušno podržava i solideriše, a zna se zašto, lični interesi? U ono vreme nije bila ovakva glad i beda, Srbija je bila srednje razvijena zemlja, a sada na dnu Evrope po standardu i plati. Da je većinu anketiranih bilo rođeno pre trideset godina, znalački bi glasalo drugačije i tu bi aktuelni premijer lošije prošao, jer su mu i uspesi i kvaliteti lošiji. Uporedite sami?.

ODGOVORITE